Spellen voor slimme kinderen

Spelletjes van SmartGames zijn niet enkel voor de ontspanning en plezier, met SmartGames word je al spelend slimmer. Kijk, dat horen wij als ouders natuurlijk graag. We roepen wel altijd heel correct dat het ‘maar’ een spelletje is, maar ondertussen zien we onze kleintjes ook graag slimmer worden.

De eenpersoonspuzzels en denkspellen van SmartGames zorgen ervoor dat onder andere het ruimtelijk inzicht en logisch denkvermogen aangescherpt wordt. Niet alleen voor je kleintjes, ook voor jezelf. Daar kwam ik onlangs achter…

We probeerden een paar spellen: Drie Kleine Biggetjes en de welbekende schuifpuzzel, een soort van Rubiks kubusmaar dan haalbaar voor een ‘simpele ziel’.

Leuk om te vermelden: Drie Kleine Biggetjes is winnaar van Speelgoed van het Jaar in de categorie ‘Speelgoed eerste leeftijd’ (4 & 5 jaar). De verwachtingen zijn dus hoog. Volgens de verpakking is het spel geschikt voor de leeftijd 3-6 jaar en dus introduceer ik het spel aan de peuter (3 jaar) én aan de kleuter (4 jaar).

Drie Kleine Biggetjes is gebaseerd op het klassieke sprookje. Het spel heeft twee soorten uitdagingen. Een dag en een nacht. Overdag spelen de biggetjes buiten en ’s nachts komt de boze wolf in het spel en dienen de biggetjes binnen te zijn. De denkvaardigheden van de kleintjes (en in sommige gevallen dus ook de ‘grote’) zoals concentratie en probleemoplossend denken, maar ook het ruimtelijk inzicht worden enorm gestimuleerd.

smartgames

Denkspel voor peuters en kleuters

Ik merk een enorm verschil tussen de peuter en de kleuter. De peuter begrijpt wat de bedoeling is, maar mist duidelijk nog wat ruimtelijk inzicht waardoor haar concentratie het ook snel begeeft. De kleuter komt een stuk verder. Uitdagend is het zeker, maar niet onmogelijk waardoor het ook leuk blijft om telkens weer een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe Spongebob Mixup, de schuifpuzzel, gebaseerd op de avonturen van de gekke spons en zijn vriendjes. Lukt het even niet, dan leg je het opzij, maar de uitdaging blijft lonken en dus pak je het puzzeltje er toch weer bij.

Voordelen van SmartGames spellen
– Je kleintje kan het spel alleen spelen. Dan houd jij weer tijd over om de was te doen. Of beter; om koffie te drinken.
– De eenpersoonspuzzels en denkspellen zijn uitdagend én je kind wordt slimmer. Hoe handig!
– Je pakt de spellen en puzzels er makkelijk even bij, maar je legt ze net zo makkelijk weer even opzij.

Nadelen van SmartGames spellen
– Het zijn eenpersoonspuzzels en denkspellen, niet zo gezellig als je kleintje dit gaat spelen terwijl er een vriendje op bezoek is.
– De doos van het Drie Kleine Biggetjes spel krijg ik op geen enkele normale manier goed gesloten. Geen wereldprobleem, gewoon irritant.

Doos gaat niet dicht. Irritant dus!
Doos gaat niet dicht.

Meer weten? Ontdek alle slimme spellen van SmartGames op www.smartgames.eu of in de online-winkel www.shop.smartgames.eu

Lees ook: Het grote speelgoedboek

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Beste Pauline,

    Het deksel kan makkelijk gesloten worden indien je de puzzelstukken en het spelbord op een bepaalde manier in de doos plaatst. Deze instructies staat normaal gesproken afgebeeld op de doos, behalve bij de eerste druk van de meertalige versie waarvan jij een exemplaar hebt. Bij de Nederlandstalige doos is dat bijvoorbeeld geen probleem. Indien gewenst, kan ik je deze afbeelding opsturen?