Review: Smoby Flextreme Discovery set

speelgoed van het jaar

Heb je een kleintje die gek is op auto’s en racebanen? Dan moet je even opletten, wij hebben voor deze review namelijk een Flextreme Discovery set van Smoby uitgepakt, opgebouwd en getest! 

Wanneer mijn kinderen de verpakking zien, is de nieuwgierigheid meteen gewekt. Dit ziet er tof en veelbelovend uit! De Flextreme Discovery set van Smoby is natuurlijk ook niet voor niets als één van de winnaars verkozen door de vakjury van de Speelgoed van het Jaar verkiezing. Dit vernieuwende speelgoed wordt geplaatst in de categorie 4 en 5 jaar. Op de doos staat ook vermeld dat de flexibele racebaan geschikt is vanaf 4 jaar, maar inmiddels weet is dat ook wat oudere kinderen (4-10 jaar) zich ook kostelijk kunnen vermaken met deze Flextreme Discovery set.

review Smoby Flextreme Discovery set

Wat zit er in de doos?

Wanneer de Flextreme Discovery set van Smoby koopt, dan krijg je een pakket met het volgende:

  • 184 baanonderdelen in 4 kleuren (rood, geel, groen en blauw)
  • 1 begin en eind stuk van de baan
  • 1 voertuig met lichtjes en een extra opzetstuk
  • AAA batterijen zijn meegeleverd

Zelf kun je touw en andere objecten gebruiken om een racebaan te maken. De flexibele rupsbanden hebben namelijk een gaatje om een touwtje door te rijgen en deze kun je ophangen (bijvoorbeeld aan een deurklink) om de racebaan de lucht in te krijgen.

Het opbouwen van de Flextreme Discovery set

De flexibele baanonderdelen kunnen heel gemakkelijk in elkaar gezet worden door een kogel en kom verbinding. Maar toch denk ik dat het voor een vierjarige nog best lastig is, aangezien je toch behoorlijk moet drukken. Maar goed, het idee is simpel. In de beschrijving wordt door middel van plaatjes ook heel duidelijk gemaakt hoe het wel en niet moet. Je kind hoeft dus niet perse te moeten kunnen lezen om dit voor de eerste keer zelfstandig op te bouwen. Toch raad ik aan om de eerste keer opbouwen te begeleiden.

speelgoed van het jaar

speelgoed van het jaar

Je kunt met de baan bochten, loopings, en een twist maken. Wanneer je de baan de lucht in laat gaan, moet het wel ondersteunt worden met een object. Denk aan een stoeltje of een doos. Maar je kunt dus ook touw gebruiken die je een gaatje in een baanonderdeel vastknoopt. Dit doe je onder andere wanneer je een looping maakt. Gebruik dan twee (volle) flessen om de looping aan vast te knopen. Zo’n looping laten werken is overigens nog best lastig. Je moet er echt voor zorgen dat de looping goed strak zit vastgeknoopt aan de flessen. Wanneer de baan klaar is, kun je de auto (met batterijen die dus zijn meegeleverd, echt een pluspunt) op het beginstuk van de baan zetten. Achterop de auto zit een knopje om de auto aan en uit te zetten. De auto beweegt zichzelf voort en wanneer alle baanonderdelen goed zijn vastgeklikt, blijft de auto op de baan rijden.

speelgoed van het jaar

Conclusie van de review

De Smoby Flextreme Discovery set koop je bij Amazon voor €29,99. Ik vind dit een zeer schappelijke prijs voor deze racebaan. De aanbevolen leeftijd vind ik ietwat aan de jonge kant om alleen te laten opbouwen. Het opbouwen vergt toch wel wat kracht en inzicht. Maar wanneer de constructie eenmaal staat, kan er uren speelplezier aan beleefd worden. Al met al, wanneer je een kleintje hebt die gek is op auto’s en racebanen, dan is de Flextreme Discovery set zeker een aanrader.

Previous ArticleNext Article