Pepernotencake: Wie zoet is krijgt lekkers

We gaan terug naar december 1972. Ik was 3 jaar toen voor mij het grote avontuur dat Sinterklaasfeest heet begon. Weken tevoren was de peuterspeelzaal Snuffie al versierd met nepcadeautjes, schoorstenen, zwarte pietjes en Sinterklaas met een gouden staf en een baard van watjes. De stemming zat er al goed in met pietengym, mooie verhalen en de geijkte sinterklaaskrakers. Toch was het ook best spannend voor deze 3 jarige. Vooral het idee dat je wel eens in de zak afgevoerd kon worden als je dat jaar iets ‘stouts’ gedaan had. Nu was ik niet bepaald een ‘stout’ kind, maar ieder kind doet wel eens iets ondeugends of niet? Gezien mijn eeuwige trek in lekkers heb ik vermoedelijk wel eens een koekje gejat uit de koekpot, als mijn moeder naar de voordeur liep om visite binnen te laten. Ook heb ik weleens spruitjes gedumpt in de grote kamerplant, sorry mam maar ik lustte ze echt niet en die plant heeft het toch lang volgehouden! Hoe dichter we bij 5 december kwamen hoe slechter ik er van sliep. Ieder kraakje in huis was een voetstap van zo’n pietje die me kwam halen, dat kon niet anders. Gelukkig bleek het de volgende ochtend best mee te vallen, want mijn schoen zat steevast weer vol met pepernoten en chocoladekikkers. Wat een opluchting!

Sint1972

En dan was het opeens 5 december, Sinterklaasavond! Het huis zat vol met familie, de opa’s en de oma’s, het was duidelijk dat er iets spannends te gebeuren stond. Er werd geheimzinnig gepraat, erwtensoep met roggebrood en katenspek gegeten en alle ogen waren gericht op de kleintjes. Opeens klonk de voordeurbel en werd er op de ramen gebonsd. Ik schrok me een hoedje! Snel kroop ik bij mijn moeder op schoot, de veilige haven! Vervolgens vlogen de pepernoten door het huis. Deze waren voor mij zo aantrekkelijk, dat ik mijn angst overwon en samen met mijn moeder op onderzoek uit ging richting de keuken, waar de pepernoten landden op het zeil. Zoveel pepernoten had ik van mijn leven nog niet gezien, laat staan gegeten. Fanatiek graaide ik ze van de grond om me er vervolgens misselijk aan te eten. Opeens zag ik de witte wasmand staan, vol met cadeautjes. Voor mijn gevoel waren het er wel 100, maar het waren er natuurlijk een stuk of 8 a 10. Het waren toen geen Spidermans of elektronische spelletjes, maar vooral praktische cadeaus zoals sjaals, wantjes, sokken en als je mazzel had een mandarijntje van marsepein, een knuffelbeer of een pop die kon plassen. Ik vond het in ieder geval overweldigend!

De magie van het Sinterklaasfeest had iets speciaals, iets tussen angst, verwachting en opwinding in. Echt een kinderfeest, dat zorgde voor een beetje warmte en gezelligheid als het buiten kouder werd en echt de winters waren toen kouder! Nu het Sinterklaasfeest toch een beetje bezoedeld wordt door alle discussies was ik toch zo blij om te zien dat mijn nichtje Valérie naar de intocht in Haarlem ging. Ondanks de verschrikkelijke beelden van de aanslag in Parijs en de daarbij gepaard gaande angst en ongerustheid, ging het gezin van mijn broer toch gewoon op pad om dit kinderfeest met alle rituelen en gebruiken te vieren. En zo gaat het leven dus gewoon weer door en dat moet ook. Het leven is te speciaal  om er niet van te genieten en rituelen en vieringen herinneren ons mede daar aan.

Met twee pubers van 12 en 14 vieren wij Sinterklaas natuurlijk heel anders! Ik denk dat we de sjoelbak van de kast halen, een spelletje spelen of een goede film kijken. Met het open haardje aan, want inmiddels weten ze dat de Piet echt niet door het rookkanaal komt en dus geen risico loopt op verbrande billen. En uiteraard hebben we wat lekkers op tafel. Aangezien we hier allemaal gek zijn op pepernoten en chocolade maak ik deze pepernotencake met voor de ‘kleintjes warme chocolademelk en thee en voor ons ‘oudjes’ een lekkere bel wijn. Beentjes op de bank en genieten maar!

Het recept voor Pepernotencake

Ingrediënten (voor 12 personen)

200 gr. margarine

200 gr donkere basterdsuiker

4 eieren

4 el melk

200 gr zelfrijzend bakmeel + 1 tl bakpoeder

snufje zout

1 el speculaaskruiden

150 gr pepernoten met een chocoladelaagje

200 gr witte chocolade in brokken

chocoladekruidnotencake1

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de boter met de basterdsuiker zacht en romig. Voeg de eieren één voor één toe en vervolgens de melk.

Zeef de bloem met het zout, bakpoeder en speculaaskruiden boven de kom en schep dat luchtig door het beslag met een spatel. Roer ook de pepernoten erdoorheen. Houd een handje pepernoten achter voor de garnering.

Vet een cakevorm van ruim 1 liter in met boter en giet het beslag erin. Bak de cake in circa 50 minuten gaar. Test of de cake gaar is m.b.v. een satéprikker, als hij er droog uitkomt is de cake gaar. Laat 5 minuten afkoelen. Stort de cake voorzichtig op een rooster om helemaal af te koelen.

Smelt de chocolade au bain-marie, giet de gesmolten chocolade over de cake en garneer het geheel met de achtergehouden pepernoten.

Eet smakelijk en een heel fijn Sinterklaasfeest gewenst!

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. Leuk om jouw eigen sinterklaaservaringen van vroeger te lezen. Die van mij waren net zo, en ik hoop dat de kinderen het ook zo leuk beleven als ik altijd deed.
    Het blijft toch een magische tijd!

    1. ja joh, die kleintjes genieten ervan, ondanks af en toe een beetje spanning!