Een kaartje schrijven? Wij geven jou 5 tips om een leuke tekst te schrijven

Het sturen van een kaartje is een prachtige manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Of het nu voor een verjaardag, jubileum, huwelijk of gewoon zomaar is, een kaartje kan een groot verschil maken in iemands dag. Maar soms kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden om op een kaartje te schrijven. Geen zorgen, in dit artikel geven wij jou 5 tips om een leuke tekst te schrijven voor elk soort kaartje.

Begin met een persoonlijke aanhef

Een kaartje wordt nog specialer als het persoonlijk is. Begin daarom altijd met een persoonlijke aanhef. Dit kan zo simpel zijn als “Lieve [naam]”, maar het kan ook iets uniekers zijn zoals “Beste feestbeest” voor een verjaardagskaart of “Gefeliciteerd lieve tortelduifjes” voor een huwelijkskaart. Een persoonlijke aanhef laat de ontvanger weten dat je specifiek aan hem of haar denkt. Je kan een kaart nog persoonlijker maken door een eigen ontwerp te maken. Je kunt kaartjes drukken met een eigen ontwerp door onder andere Peterprint.

Gebruik positieve woorden en uitdrukkingen

Een kaartje moet een positieve boodschap overbrengen. Gebruik daarom positieve woorden en uitdrukkingen om de ontvanger blij te maken. Denk aan woorden zoals “liefdevol”, “vrolijk”, “succesvol” en “gelukkig”. Vermijd negatieve woorden en uitdrukkingen zoals “jammer”, “verdrietig”, “mislukt” en “teleurstellend”. Een positieve boodschap zal de ontvanger opbeuren en een glimlach op zijn of haar gezicht toveren.

Wees specifiek en persoonlijk

Een algemene boodschap kan soms afstandelijk overkomen. Maak jouw tekst daarom zo specifiek en persoonlijk mogelijk. Benoem bijvoorbeeld specifieke herinneringen, complimenteer de ontvanger met zijn of haar unieke eigenschappen of deel een persoonlijke anekdote. Dit zal de ontvanger laten zien dat je echt de tijd hebt genomen om na te denken over wat je wilt zeggen en dat je om hem of haar geeft.

Voeg humor toe

Een goede dosis humor kan een kaartje extra leuk maken. Gebruik grapjes, woordspelingen of inside jokes om de ontvanger aan het lachen te maken. Houd natuurlijk wel rekening met de smaak van de ontvanger en zorg ervoor dat de humor niet kwetsend of beledigend is. Een beetje humor kan de ontvanger laten zien dat je hem of haar wilt laten glimlachen en de dag wilt opvrolijken.

Sluit af met een warme groet

Een mooie afsluiting is net zo belangrijk als een goede aanhef. Kies een warme groet die past bij de relatie met de ontvanger en de gelegenheid. Denk aan groeten zoals “liefs”, “veel liefs”, “dikke knuffel” of “tot snel”. Voeg eventueel nog een persoonlijke noot toe, zoals “Ik kijk ernaar uit om je snel weer te zien” of “Geniet van je speciale dag”. Een warme groet laat de ontvanger weten dat je om hem of haar geeft en dat je het beste wenst.

Previous ArticleNext Article