5 feitjes voor een vader met een dochter

Het krijgen van een dochter was voor mij, als vrouw, een droom die uitkwam. De man daarentegen moest even wennen aan het idee. Een dochter, nog één van het andere geslacht in huis, wat moest hij daar nou weer mee? Toen onze eerste dochter eenmaal geboren was, vielen alle zorgen en clichés weg. We hadden een baby! Een kindje, helemaal van onszelf.

Maar door de jaren heen, zijn daar toch wel een paar dingetjes, feitjes, die gelden voor een vader met een dochter. 

Nieuwsgierig? Daar gaan we.

Feitje 1.  Of eigenlijk regel 1. Lach haar nooit, maar dan ook nooit uit! Doe je dat wel, dan heb je de poppen aan het dansen. Een dochter kan dingen doen waar een man helemaal geen ene fluit van begrijpt, ze wil voorstellingen geven en dansjes voor je doen. Kijk aandachtig, geef halverwege een knipoog, maar lach haar nooit en te nimmer uit.

Feitje 2. Met een dochter kun je ook prima in de modder spelen. Je kunt met haar stoeien en je kunt haar al je gereedschap laten zien. Verwacht alleen niet een al te enthousiaste reactie. Leer haar in de boom te klimmen, maar leer haar vooral hoe er weer uit te komen.

Feitje 3. De algemene kennis van een vader met een dochter is veel, maar dan ook véél breder dan een vader zónder dochter. Om maar te beginnen wat je leert over hoeveel verschillende soorten kleuren roze er wel niet zijn. Je leert alle namen van de prinsessen en poppen en je leert thee drinken als een baas, uhhh als een first lady.

Feitje 4. Een vader van een dochter is flexibeler dan een slangenmeisje. Dan weer wel, dan weer niet, nog even over nadenken. Nee toch niet. Ja ik wil het toch wel. Maar ik durf nog niet. Een vader van een dochter zal zich in allerlei bochten moeten wringen om een doel te behalen en uiteindelijk te horen krijgen dat het tóch niet nodig was… Oké, alleen een vader van een dochter snapt wat ik bedoel met feitje 4.

Feitje 5. Een vader van een dochter kan zich beter beheersen dan wie dan ook. Het liefst zou hij namelijk elk ettertje in de speeltuin dat aan zijn dochter komt een flink de les lezen en dat gevoel houdt niet op na de speeltuin. Toch leert hij haar dat ze niet bang hoeft te zijn voor jongens en dat zij ze makkelijk aan kan, want diep van binnen weet hij dat er een dag komt dat hij niet meer de belangrijkste man in haar leven zal zijn.


vader en dochter

Afbeelding vader en dochter: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Sofie is nog maar zes maanden, maar ik merk nu al dat ze andere invloeden op Robert heeft. Hij zingt liedjes voor haar en leest boekjes voor. Hij zei altijd dat hij dit nooooit zou doen haha!

    1. Ahhh, ja om te smelten he! Wat een vader allemaal wel niet over heeft voor zijn dochter 🙂