Beste vader van een tienerdochter

Je houdt van je kinderen en je gaat voor ze door het vuur. Liefde, daar draait het om toch? Fout gedacht! Want als je dacht dat je kleutermeisje kattig en onredelijk was, dan heb je nog nooit een discussie gevoerd met een tienermeisje. De geestelijke gesteldheid van een tienermeisje zit zo complex en ingewikkeld in elkaar, dat houd je niet voor mogelijk.

Het heeft niks met je opvoeding te maken, je deed het prima tot nu toe. Je tienerdochter kan er ook niks aan doen, het is de turbulente en onduidelijke wereld waarin ze nu leeft. Maar beste vader van een tienerdochter, nu is het wel de tijd voor jou om te beseffen welke rol je speelt. 

En deze rol is moeilijk te vervullen, wanneer je geen instructies krijgt. Want jij dacht dat alles met een beetje liefde wel op z’n pootjes terecht kwam toch? Je tienerdochter verandert steeds meer en veel sneller dan je zou willen in een jonge vrouw. Het is een verwarrende tijd, niet alleen voor jou, ook voor je dochter. Haar lichaam verandert. Haar ideeën veranderen. Haar interesses veranderen. Opeens ben jij niet meer de enige man die zij ziet staan.

Ik weet dit allemaal, omdat ik ooit zelf een tienerdochter ben geweest. En hoewel de tijden drastisch zijn veranderd, denk ik dat de rol van de vader hetzelfde is gebleven. En dus zou ik je graag een aantal tips willen geven.

Vertrouw haar

Wanneer je dochter een probleem heeft, zal jij ongetwijfeld een oplossing hebben voor dat probleem, ook al vindt zij van niet. Zij lost het namelijk anders op, misschien niet op jouw manier, maar ze lost het op.

Jij weet namelijk helemaal niks en je hebt al zeker geen verstand van haar problemen, aldus je tienerdochter. Ik weet het, het is lastig te geloven, want ooit was je haar grote voorbeeld ze wilde zelfs met je trouwen! Maar onthoud, het is niet persoonlijk, nou ja, niet écht. Dit gaat voorbij.

Maar door haar vertrouwen te geven, geef je haar ook zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Pas wanneer ze het echt niet meer ziet en jou om hulp vraagt, dan grijp je in en opper je je oplossingen. Maar verwacht niet dat ze je oplossingen nuttig vindt en uitvoeren zal.

Vraag advies en vraag naar ervaringen

Je denkt misschien dat je vrouw zich niet meer kan herinneren hoe het is om een tienermeisje te zijn, maar je hebt het mis. Ze weet nog heel goed hoe het voelde en waar ze behoefte aan had. Vraag het haar, vraag haar hoe je moet reageren, of juist helemaal niet moet reageren. Vraag het zelfs aan je eigen moeder, ook zij is ook een tienerdochter geweest.

Voel je niet aan de kant gezet wanneer je tienerdochter wel met je vrouw wil praten en niet met jou. Nogmaals, het is niet persoonlijk, nou ja… Het gaat voorbij.

Want als er een puberale bui op komst is, kun je maar beter uit de buurt blijven. Ze wil niet praten en niet knuffelen of enig ander lichamelijk contact. Dit lichamelijke contact wordt sowieso steeds onduidelijker en ingewikkelder voor je dochter. Ook dit gaat voorbij. Er komt een dag dat je weer een arm om haar heen mag slaan. Dat je weer mag vragen hoe het gaat of wat er is. Blijf het dus wel zo nu en dan proberen, maar taai af wanneer ze duidelijk kenbaar maakt dat ze er nog niet aan toe is.

Begin dus ook niet over jongens. Wanneer ze naar jou toe komt met dit onderwerp, wees op je hoede want dit is dan zeer uitzonderlijk en er zit hoogstwaarschijnlijk een addertje onder het gras! Maar begin al helemaal niet over haar uiterlijke verschijning. Elke opmerking, ook al is hij positief, wordt opgevat als kritiek en zal littekens achterlaten. Zeg dat ze mooi is, maar meer niet. Echt geloof me, meer niet.

De telefoon

Daar hebben we de drastische verandering. In mijn tienertijd hadden we nog geen telefoon. Nou ja, één waar je mee kon bellen en misschien af en toe een berichtje mee stuurde, maar dat was het dan ook wel. Vandaag de dag is de telefoon een verbinding voor tieners. Hun hele leven speelt zich af in dat apparaatje. Maak regels voor het gebruik van een telefoon, maar wees voorzichtig in het straffen. Want wanneer je de telefoon afpakt, pak je ook de verbinding af.

Maar boven dit alles draait een fijne tienertijd voor een meisje om het ontvangen van liefde. Liefde van een vader. Die liefde is aandacht geven, regels geven en structuur geven. Maar de mooiste liefde is jezelf opzij zetten en je tienerdochter de ruimte geven. Ruimte voor ontwikkeling, ruimte voor zelfontplooiing en ontdekken hoe het leven werkt. Ruimte voor respect. Respect die je hierdoor te zijner tijd weer terug ontvangt.

Groetjes,

Een moeder die ooit zelf een tienerdochter was.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article