Veilig huis voor jezelf en je kinderen

huis

Hoewel we bang zijn van langsrazende auto’s tijdens het oversteken, of angstig worden wanneer een vliegtuig een plotselinge beweging maakt, gebeuren de meeste ongelukken gewoon thuis. We willen je niet bang maken om je eigen woning binnen te stappen, we adviseren je wel om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen zodat je écht veilig kunt wonen in je eigen huis. Voor ons begint dit bij een slim alarmsysteem, maar dat is zeker niet het eindstation. Voel je veilig in huis met een alarm, en nog negen slimme accessoires voor huisbeveiliging

Een slim alarmsysteem

Niet ieder alarmsysteem is hetzelfde. Vaak werkt een alarm op iedere beweging, een slim alarm kan huisdieren onderscheiden van personen. Dat is erg handig met een hond of kat in huis. Een slim alarmsysteem werkt als een soort centraal brein, het kan communiceren met meerdere apparaten om zo de woning optimaal veilig te maken. Hoewel er heel goede en volledige alarmsystemen verkrijgbaar zijn zoals het Somfy One alarmsysteem, kun je met losse accessoires een maatwerk oplossing samenstellen voor ieder huis. Een smart home is een safe home, zeker met onderstaande negen accessoires.

Maak het alarm nog slimmer met deze 9 accessoires

1. IP camera

Hoewel sommige alarmsystemen reeds een camera hebben ingebouwd, is het ook mogelijk om een losse camera te installeren. En met los bedoelen we ook draadloos, een IP camera stuurt de beelden namelijk niet door via een kabel maar via internet. Dat betekent dat je vanaf iedere locatie waar een internetverbinding aanwezig is de situatie in de gaten kunt houden. Je kunt een IP camera combineren met een slimme deurbel voor nog meer functionaliteit.

2. Bewegingsmelder

Een bewegingsmelder is een soort camera maar dan zonder beeld. In plaats van beelden wordt beweging geregistreerd. Daar zijn verschillende methoden voor, moderne bewegingsmelders kunnen via software zelfs objecten van elkaar onderscheiden om ‘false positive’ signalen te voorkomen. Dat houdt dus in dat het alarm niet zonder reden afgaat. En in tegenstelling tot wat Hollywood je wilt doen geloven kan een lenige inbreker niet langs rode lichtstralen manoeuvreren.

3. Rookmelder

Bij veiligheid in huis wordt vaak gedacht aan inbrekers die bij het raam staan te morrelen. Uiteraard is dat gevaarlijk, maar de meest dodelijke dreiging is onzichtbaar. Een rookmelder is onmisbaar in iedere woning, een slimme rookmelder kun je koppelen aan andere apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting, zo kun je snel een weg naar buiten vinden. Er zijn overigens ook melders voor koolmonoxide, dat is met name aan te bevelen voor huizen met een open haard.

4. Sirene

Een alarmsysteem kan reeds voorzien zijn van een sirene, maar dat geeft een lokaal signaal. Met een losse sirene kun je overal waar je dat wilt het alarmsignaal laten klinken. Op de slaapkamer, in de schuur of zelfs op een geheel andere locatie via een internetverbinding. Dat kan bijvoorbeeld heel handig zijn bij een pand waar winkel en wonen gecombineerd wordt.

5. Openingsdetectie

Op ramen en deuren kun je eenvoudig en haast onzichtbaar detectoren installeren. Zo weet je precies wanneer iemand een deur of venster opent. Dit hoeft niet altijd voor inbraakbeveiliging te zijn, zo kun je bijvoorbeeld ook een signaal naar je telefoon laten sturen wanneer jouw kind thuiskomt van school.

6. Sensoren

Naast deuren en ramen kun je ook elders in huis sensoren aanbrengen. Deze kleine stukjes elektronica maken verbinding met een centraal alarmsysteem of router, je kunt er vervolgens een handeling aan koppelen. Dit hoeft overigens niet altijd een alarmsignaal bij onraad te zijn, je kunt ook de verwarming een stukje hoger laten gaan wanneer je door de slaapkamer loopt in de ochtend.

7. Badges

Met badges of keycards kun je sloten zonder sleutels gebruiken. Dit werkt snel en veilig. Je kunt deze kaartjes voor zowel buitendeuren als binnen in huis gebruiken. Zo kun je ruimtes waar kleine kinderen niet mogen komen afsluiten, zonder een onhandig slot aan de deur te hangen. Als het op kantoor goed werkt, waarom dan niet gewoon in huis?

8. Slimme apparaten

Een alarmsysteem is vaak slechts het begin. De detectiemogelijkheden van het alarm bieden een breed scala aan andere toepassingen. Zo kun je bij een detectie de verlichting in huis aan laten springen, de gordijnen laten openen of de garagedeur juist laten sluiten. Er zal wel een bridge aan de router gekoppeld moeten worden om al deze apparaten met elkaar samen te laten werken.

9. Apps

Als laatste maar zeker niet de minste mogen apps ook niet in het lijstje ontbreken. Slimme apparaten werken met slimme software. Niet alleen zijn er apps van meerdere aanbieders die met talloze merken en apparaten werken, ze worden vaak ook voorzien van updates om de functionaliteit nog verder uit te breiden. Zo zal de levensduur van apparaten flink verlengd kunnen worden.

Met een slim alarmsysteem en slimme accessoires maak je iedere woning veiliger, en zul je met meer rust en comfort wonen.

Previous ArticleNext Article