Uit Mell’s kitchen: Sint Maarten

Van jongs af aan vind ik dit toch zo’n stemmige en leuke traditie. De voortuintjes en carports worden er speciaal voor aangekleed. Je ziet pompoenen gevuld met waxinelichtjes, mensen plaatsen opeens leuke tafeltjes of sinaasappelkistjes gevuld met allerlei herfst versieringen. Echt de anders zo saaie straat ziet er opeens zo gezellig uit. Vroeger had je bij mij in de buurt 2 soorten mensen: diegenen die vertederd naar dat kleine, zingende grut keken en ze met liefde beloonden voor hun gezang en diegenen, die angstvallig alle lichten uitdeden en zich achter de bank verstopten… wij zijn er niet hoor! Yeah right!! Kids zijn dan wel klein, maar allerminst achterlijk. ☺ Die mensen waren dan ook het hele volgende jaar de sjaak als we bommetjes smurfensnot gooiden vanuit ons slaapkamerraam…En dan snel wegduiken, en nu zijn wij er even niet!! 

Noem me sentimenteel, maar ik houd van tradities! Het geeft dat saaie najaar weer een beetje levendigheid en die grauwe, donkere straat weer een beetje kleur. Mijn  kleintjes zijn inmiddels zo groot, dat ze van mij niet meer mogen langs de deur mogen lopen met Sint maarten, want pubers aan de deur vind ik echt niet kunnen. Nee, het is echt leuk met die kleintjes en zeker als ze zelf een mooie lampion hebben geknutseld en ook een ander liedje ten gehore brengen dan de bekende knallers als ‘Sint Maarten Sint Maarten de koeien hebben staarten’.. En dan die glunderende ouders die erachter staan, echt avondvullend vermaak!

Vorig jaar besloot ik alleen mandarijntjes uit te delen, maar dit bleek geen succes. Sommige kinderen vonden dat heel lekker, maar het gros nam het beleefd aan en keilde het later in de bosjes. ☺ Dit jaar haal ik én mandarijntjes én voorverpakt lekkers, dan mogen ze lekker zelf kiezen. 

Als je besluit om ook net als ik pompoenen uit te gaan hollen, kun je net zo goed iets lekkers maken van de vulling.. Zo kom je Sint Maarten wel door! Nee, het is geen verantwoord recept maar lekker is het wel! De All American Pumpkin Pie! Een echte klassieker! 

Het recept van de All American Pumpkin Pie

all american pumpkin pie

Wat heb je nodig?
Een keukenmachine, mixer, springvorm van 28 cm, snelkookpan of stoommandje

Ingrediënten:

Deeg: 250 gr bloem/125 gram suiker/ 1 theelepel zout/150 gram boter/4 eierdooiers

Meng alle ingrediënten en kneed of pulseer met de keukenmachine dit tot een mooi glad deeg, laat dit even (15 a 30 minuten) rusten in de koelkast. Bekleed hierna de (ingevette) vorm en bak de bodem 15 minuten op 200 graden. Zet daarna de oven terug naar 180 graden.

Vulling: kruidenmengsel (1 tl zout, 2 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kruidnagelpoeder, 1 tl piment), 100 gram suiker, 1 dl room, 600 gram pompoenblokjes, 2 eieren, 4 eiwitten

Pompoen schillen en zaad verwijderen (als je de buitenkant wilt bewaren bovenkant eraf snijden en uithollen) Pompoenvlees in blokjes snijden en gaar stomen (snelkookpan of stoommandje in pan). Het moet gaar worden en niet tot pap gestoomd worden. Pureer alle ingrediënten behalve de eiwitten in de keukenmachine of met de mixer.  Klop de eiwitten stijf en meng dit met een spatel door de pompoenmassa. Vul de taartbodem met de mousse en bak deze nog 45 minuten op 180 graden tot hij mooi goudbruin is.

Snijd de lauwe of koude taart in punten en serveer eventueel met een flinke dot slagroom, eet smakelijk!!

En natuurlijk een hele fijne Sint Maarten!

Lees ook: Uit Mell’s Kitchen “de traktatie”
Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Dat ziet er heerlijk uit. Echt lekker voor dit seizoen.
    Ik hou ook zo van tradities. Wij hebben hier dan geen sint maarten maar vroeger vierde we wel 3 koningen. Nu helaas niet meer want we zijn verhuisd waar ze het niet doen.
    Als klein meisje keek ik helemaal uit naar die avond dat we met een lampion langs de deuren mochten.
    Zo gezellig!

  2. Bij ons laat ik de keuze tussen mandarijnen en snoep idd ook lekker aan de kindjes zelf over. Met mijn eigen kinderen maar ik er een wedstrijd van. Wie de meeste mandarijnen heeft, heeft gewonnen! Vinden ze echt super leuk, en snoep krijgen ze die avond toch genoeg. 😉