Uilskuikens

Het liep tegen Pasen ergens halverwege de jaren ‘80. Ik zat in mijn ‘kuikenfase’.

Als kind had ik een levendige fantasie. Over de huidige status doe ik geen uitspraken, maar laten we het er op houden dat ik niet meer overal een kuikenhoofd op teken. Tekenen was mijn lust en mijn leven het liefste aangeklede beestjes in de meest gedetailleerde huizen. Poezen, honden en kuikens het wisselde elkaar met enige regelmaat af. 

Ik zat op een Christelijke school. Nederlands Gereformeerd Bonders voor de kenner,  ‘zwaar’ voor de leek. Twee keer op zondag naar de kerk en zondagsrust in acht nemen. Opgevoed met de bijbel. Geen ‘Carpe Diem’ maar ‘Deo Volente’. Niet uitslapen in de vakantie, maar ‘Vakantie Bijbelclub’. Op maandagavond naar de ‘Bijbelclub’ en iedere dinsdagochtend een psalm (let wel; alleen het oude testament) uit mijn hoofd voor de klas zingen. Zingen was een 10 opzeggen een 9. Dopen en belijdenis. Verantwoord uitgaan op zaterdagavond zonder muziek (satanisch!) en voor de zondag weer thuis.

Het was in die ‘kuikenfase’ dat mijn moeder werd ontboden op school. Ik,  een voorbeeldige leerling,  had Jezus Christus afgebeeld als een kuiken. Na het dagelijkse Bijbelverhaal mochten we een tekening maken en ik goddeloos kind die ik was had hem en zijn discipelen niet alleen voorzien van kleurrijke gewaden, maar ook van een snavel. Met de tong uit mijn mond had ik hard mijn best gedaan er weer een prachtig kunstwerk van te maken. Ik was 6 hooguit 7 jaar. Ik had een zonde begaan en moest boeten.

Ik weet niet in detail wat de sanctie was, maar kan mij een verbitterde moeder herinneren. Mijn normaal altijd zwijgzame moeder die mopperde over de bekrompenheid van het Christendom.

Datzelfde gevoel bekroop mij toen ik hoorde over de petitieflyer afgelopen maandag bijgevoegd bij het Reformatorisch Dagblad tegen de Suitsupply campagne omtrent de zoenende mannen. De actiegroep ‘Gezin in gevaar’ roept lezers van die krant op een kaart te sturen naar Suitsupply met het verzoek de campagne stop te zetten. De flyer werd  40.000 keer met de krant mee gestuurd. Volgens de actiegroep moeten zij opkomen voor het gezin (bestaande uit vader, moeder en kinderen) en ze beschermen tegen de ‘losgeslagen seksualisering en schadelijke gender ideologie’. Volgens hen stelt Suitsupply met deze ‘onsmakelijke campagne’ kleine kinderen op straat bloot aan ‘zeer seksuele taferelen, namelijk zoenende mannen in erotische pose’. De krant had geen bezwaar deze flyer mee te sturen. Volgens het Reformatorisch Dagblad geeft de bijbel een heldere visie op relaties en het huwelijk: een verbintenis op deze manier tussen mannen en vrouwen van hetzelfde geslacht is niet in lijn met wat god heeft beoogd met het huwelijk.

Het is 2018 en ik geloof net zo in God als in de paashaas. Waar ik wel in geloof: heb je naaste lief zoals jezelf. En in liefde zullen we omzien naar elkaar. Heteroseksueel, homoseksueel of transgender. Acceptatie en respect IT IS. Dat leer ik mijn kinderen en dat mogen ze zien. DAT is naastenliefde. DAT is God. Met of zonder snavel. Stelletje uilskuikens!

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article