Van thuisblijfmoeder naar ZZP’er

zzp thuisblijfmoeder

De kinderen zitten op school, je kunt jezelf alweer een tijdje horen nadenken. En op een gegeven moment kom je als thuisblijfmoeder op het punt waar je weer veel tijd voor jezelf overhoudt. De ene thuisblijfmoeder kiest ervoor om weer aan het werk te gaan. De ander kiest voor een extra hobby of studie. Zelf ben ik van het thuisblijfmoederschap naar zelfstandig ondernemer gerold. Ik ben er letterlijk ingerold, ik had geen groots voorbedacht plan en dus ook geen idee wat dit allemaal betekenen zou.  

Nu ik een inkomen uit mijn onderneming krijg, weet ik wel dat ik als ZZP’er een BTW nummer en een zakelijke rekening nodig heb. Maar onlangs werd ik gewezen op verschillende verzekeringen. Als ZZP’er heb je ook wel wat risico’s. Waaronder een AOV, oftewel een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want we weten allemaal dat je leeft naar wat er binnenkomt, maar wat als ik als ZZP’er arbeidsongeschikt wordt? Dan valt dat extra inkomen weer weg. Nu heeft het verleden wel bewezen dat we het dan ook wel redden, maar je kunt ook een aov afsluiten. Want ook al hoeven we geen luiers meer aan te schaffen, kinderen worden naarmate ze ouder worden ook echt steeds duurder. Een dingetje om over na te denken dus. 

Er zijn meerdere opties om je te dekken wanneer je als ZZP’er arbeidsongeschikt wordt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een spaarpotje opbouwen. Een spaarpotje om in geval van nood, een langere tijd je wegvallende inkomsten te dekken. Echter moet dat bij een langere arbeidsongeschiktheid al een flink spaarpotje zijn en had ik het er zojuist niet al over dat de kinderen steeds duurder worden? Sparen op zich is al lastig genoeg. 

Nu was ik natuurlijk wel even benieuwd wat zo’n verzekering nou zou kosten. Volgens de berekening is een basis AOV verzekering van €14.000 per jaar tot de eindleeftijd van 67 jaar, ruim €70 per maand. 

Het is een afweging die elke ZZP’er zelf moet maken. Wat past in je situatie en welk risico wil je nemen? Wat is je vangnet? In ieder geval niet de overheid. Want uit de praktijk blijkt dat veel van de zelfstandigen die arbeidsongeschikt raken, in de bijstand eindigen. 

Ach en je kan altijd nog thuisblijfmoeder worden, want daar krijg je pas veel voor terug! 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article