Tentoonstelling 100 jaar Schiphol in Amsterdam Museum

100 Jaar Schiphol – Klaar voor Vertrek

100-jaar-schiphol

Snikheet is het buiten! Joh, goed idee om naar museum te gaan?

Jaaaa!! Want er is airco… zo lekker!

Oké, dat is niet het enige wat me is bij gebleven van de kinderopening “100 jaar Schiphol – Klaar voor Vertrek” tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

Allereerst wil ik de organisatie in het zonnetje zetten! Wat een lieve mensen die de kinderopening hadden verzorgd. Vriendelijke, open, zorgzaam en vol passie en super schattig… een tikkeltje zenuwachtig. Maar, nergens voor nodig, het was ontzettend goed georganiseerd. 

Amsterdam Museum

100-jaar-schipholHet museum! Nou, ik weet heel toevallig door een huwelijk dat er in hartje Amsterdam te midden van de drukte een museum zit. Een klein gedeelte is zelfs gratis toegankelijk. Nog leuker, er staat ook een reus (Goliath) in de hal. Aan de Kalverstraat, gewoon tijdens het winkelen kan je eventjes een uitstapje maken. Ook leuk is het Begijnhof dat eraan grenst. En een rust… onvoorstelbaar. In het bijbehorende Mokum Café is een heerlijk hofje waar je prima een broodje en koffie kan doen.

Het museum an sich is er niet één die ik niet hoog op mijn lijstje had staan. Maar hé, ik ben er dan ook niet eerder echt binnen geweest en de belangstelling is in ieder geval gewekt.

Deze tentoonstelling maakt het wel zeker de moeite waard om dit super bijzondere stukje van Amsterdam te verkennen met kinderen. En, heel fijn, de Hennes & Mauritz voor kinderen zit om de hoek. Kan je mooi combineren!

Interactief

De tentoonstelling is interactief en er is voor jong en oud, jongens en meisjes wat te zien.

  • Een grote speelpuzzel, ik denk wel het toppunt van mijn 4-jarige!
  • Oude tekeningen of bestemmingsplannen van de landingsbanen, interessant voor papa & mama.
  • Binnenkant van de toren waar je op een scherm vliegtuigen naar de landingsbaan kan begeleiden. Kan je de potentie voor luchtverkeersleider testen.
  • Stewardessen pakjes en pilotenpetten!
  • Een diversiteit aan filmpjes (ook over bommen en orka’s in vliegtuigen).
  • Zitzakken, zodat mama & papa wat langer naar de volwassen dingen kunnen kijken.
  • Opgezette slang!
  • Douane hokje met werkende stempel, daverend succes!
  • Een tunnel / grot! Stukje achter een wand waar kleintje achterlangs kunnen lopen en hun hoofd door gat kunnen steken, waar wij ouders dan aan de voorkant een kodak momentje kunnen doen.
  • Vliegtuigsimulator die je met je lichaam kan besturen. Dus arme wijd en vliegen maar. Heel leuk en super populair onder de kinderen, maar je moet niet te klein zijn, want dan doet hij het niet altijd even goed. Leg dat maar eens uit aan een kleuter?!

amsterdams-museum

NothernLight

NorthernLight, het ontwerpbureau van deze tentoonstelling, heeft echt iets moois neergezet. Ik was zelf erg onder de indruk van de sfeer in de laatste ruimte waar je tussen wolken loopt. De vloer die een bovenaanzicht van Nederland weergeeft zou ik zelf ook wel willen. Heel gaaf!

Tip voor NothernLight: Begin niet met die speelpuzzel! Die was namelijk een groot succes, maar kwam te vroeg. Als deze halverwege of aan het einde had gestaan hadden kinderen daar langer met plezier gezeten, denk ik. Nu wilde wij niet blijven hangen omdat we nog niet wisten wat er nog meer ging komen.

Tip voor ouders: Ga met je gezin! Kinderfeestjes raad ik af omdat ik het heel hectisch vond met alle kinderen die tegelijkertijd binnen kwamen. Met een gewone doorloop heb je dit niet en is er ruimte om met alles te spelen.

Schiphol-100-jaar

Zeker een Aanrader

Wanneer je dus een dagje Amsterdam wilt doen met kinderen is dit voor het hele gezin een aanrader en een leuke afwisseling. Je hoeft niet heel Amsterdam door, staat niet in enorme rijen voor de kassa en is prima betaalbaar.

En voor de Amsterdammers: Ik durf te wedden dat je niet wist dat dit in je eigen stad mogelijk was. Hup, op die fiets dus (parkeren in Sint Luciënsteeg)!

Info over 100 jaar Schiphol in Amsterdam Museum

Deze familietentoonstelling is dagelijks (10:00-17:00) te zien van 16 september t/m 7 mei 2017 in het Amsterdam Museum. Meer info: www.schiphol100jaar.nl en www.amsterdammuseum.nl

 

Previous ArticleNext Article

1 Comment