Stichting Baby Hope

Regelmatig zie ik een oproep voorbij komen op twitter om je ongebruikte kraampakket spullen te doneren bij Stichting Baby Hope. Elke keer weer denk ik, o ja! ik heb nog een doos staan voor ze, even langs brengen bij een inzamelpunt. Maar wat doen ze eigenlijk met deze kraamspullen en waar staat de stichting voor?

Baby Hope wil moeder- en kindsterfte terugdringen
Stichting Baby Hope heeft zich ten doel gesteld de verloskundige voorzieningen in buitenlandse ziekenhuizen te verbeteren. Het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen en kraamvrouwen is in veel landen immers hoog. Het verminderen van moeder- en kindsterfte is niet voor niets opgenomen in de millennium doelstellingen die wereldwijd aandacht krijgen. Dit willen zij realiseren door het inzamelen van ongebruikte materialen uit Nederlandse kraampakketten. In de praktijk blijkt namelijk dat vaak maar een klein deel van het door de zorgverzekeraar ter beschikking gestelde kraampakket wordt gebruikt. Het restant wordt na verloop van tijd weggegooid, terwijl het een basis kan zijn voor betere hygiëne tijdens bevallingen in ontwikkelingslanden. Het kan de levens van andere baby’s en kraamvrouwen redden!

Stichting Baby Hope sluit zich aan bij betrouwbare projecten van andere organisaties. Deze hulpverleningsorganisaties moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten ze onafhankelijk en lokaal opereren, zodat zeker is dat de materialen op de juiste plaats van bestemming terecht komen. Ook dient er betrokkenheid te zijn van lokale organisaties, zodat er draagvlak vanuit de lokale bevolking is en we zeker kunnen zijn van continuïteit. Ook willen ze graag de garantie dat de materialen goed gebruikt worden; daarom vragen ze de hulpverleningsorganisaties ook voorlichting te geven.

Het is dus heel erg nuttig om je overgebleven kraamspullen bij deze stichting in te leveren. Er zijn verschillende inzamelpunten in Nederland waar je de restanten naartoe kunt brengen. Kijk voor inzamelpunten bij jou in de buurt.

Previous ArticleNext Article