Redenen waarom mensen geld lenen

geld lenen redenen

Natuurlijk dromen we allemaal van een eigen huis, een fraaie auto waar alle kinderen in passen en een heerlijke vakantie. We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij waar materiële dingen helpen optimaal van het leven te kunnen genieten. Het is daarom ongetwijfeld ook een reden waarom er behoorlijk wat gezinnen maandelijks meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Om te voldoen aan deze consumptiemaatschappij is als je het mij vraagt, geen reden voor een persoonlijke lening, maar hier zou in dit geval een budgetcoach beter op zijn plek zijn. Zelf zou ik bijvoorbeeld nooit een lening afsluiten voor een vakantie, de inrichting van een kinderkamer of grotere en mooiere auto. Maar soms is een lening wel handig, bijvoorbeeld voor een huis of een verbouwing. 

Hoe dan ook, geld lenen heeft voor iedereen een persoonlijke reden. Maar dit zijn de meest voorkomende redenen om een lening af te sluiten.

– De voornaamste reden om een lening af te sluiten is natuurlijk om een huis te kunnen kopen. Ik ken niemand die zo even minimaal 200.000 euro op de plank heeft liggen. Een lening voor een huis noemen we ook wel een hypotheek.

Geld lenen voor een auto?

– De volgende reden om een lening af te sluiten is om te kunnen rijden in een auto. Geld lenen voor een auto kan ik me nog enigszins voorstellen wanneer je deze nodig hebt voor je werk bijvoorbeeld. Openbaar vervoer is immers ook niet goedkoop.

– Een andere reden voor gezinnen om een lening af te sluiten, is het kunnen bekostigen van een studie. Het volgen van een studie is helaas niet kosteloos en ik kan me zo voorstellen dat je als ouder graag wat wil bijdragen om je kind een goede opleiding te geven.

– Hoe gek het misschien ook klinkt: geld lenen om de rekeningen te kunnen betalen.

– Waar mensen ook geld voor lenen is een cosmetische ingreep. Hier zou je op kunnen besparen door je goed te verdiepen in verschillende zorgverzekeringen, hoewel voor sommige ingrepen toch echt gespaard of geld geleend moet worden.

– En de laatste reden waar mensen voornamelijk een lening voor afsluiten, is het starten van een eigen bedrijf. Persoonlijk vind ik dit één van de beste redenen om geld te lenen. Meestal draait dit namelijk uit op een goede investering voor de toekomst.

Advies wanneer je geld leent

Ik ben geen adviseur of expert, maar ik kan je wel het volgende advies geven wanneer je van plan bent om geld te lenen. Maak van tevoren een haalbaar plan, zodat je je lening ook weer kunt aflossen. Reken dus goed uit hoeveel rente je moet betalen voor de gehele lening door de looptijd heen. Is de rente van het te lenen bedrag dit echt waard, of kun je er ook eventueel voor sparen? Check ook of je eerder mág aflossen, voor als je een keer een meevaller hebt.

En houd altijd in gedachte dat geld lenen, geld kost.

 

Afbeelding kind met geld: Sofi photo/shutterstock

Previous ArticleNext Article