Naar de kerstmarkt met kinderen

In deze tijd zijn kerstmarkten dé gelegenheid om een dagje erop uit te gaan met het hele gezin. Er zijn zoveel verschillende kerstmarkten en kerstfairs dat er altijd wel eentje aan je wensen voldoet. Prik een dag in de kerstvakantie, want je kinderen zullen er zeker van genieten. Waar moet je naartoe?

Kerstmarkt in Nederland

Voor een leuke kerstmarkt hoef je Nederland niet uit. Valkenburg verandert elk jaar in een kerststad die van alle markten thuis is. Voor een traditionele kerstmarkt met kraampjes op een plein, moet je naar het Theodoor Dorrenplein. Dit plein is een paar weken lang Santa’s Village met een zingende kerstboom en kraampjes vol kerstartikelen. Is het je te koud? Zoek de dan relatief warme grotten op voor een aangename 12 graden Celsius. In zowel de Fluweelengrot als de Gemeentegrot kun je urenlang langs de kraampjes lopen en genieten van kerstmuziek en unieke wandschilderingen. Wil je meer weten over de grotten? Dan kun je terecht in MergelRijk. Naast informatie over mergel en grotten, vind je in deze grot een film van de MergelTovenaar die het kerstverhaal tekent met mergelstof. Ook zie je het mergelbeeld van Rembrandts Nachtwacht. Krijgen je kinderen niet genoeg van de ondergrondse wereld? Neem ze dan mee naar de Wilhelminagroeve om de gedetailleerde kunstwerken van zand te bewonderen. Ga daarna met de kabelbaan de Wilhelminatoren op en geniet van een schitterend uitzicht over Kerststad Valkenburg. Voor volwassenen én kinderen leuk! Net als het bekijken van de kerstparade die elke woensdag- en zaterdagavond door het centrum van Valkenburg trekt. Als je dit jaar iets anders wilt eten dan de bekende kerstmarktsnacks, loop dan een van de routes van de Route d’amuse. Voor de kinderen zijn er speciale amuses.

Speciaal voor kinderen

Als je kinderen een leuke dag hebben, heb jij dat ook. Kies voor een kindvriendelijke kerstmarkt als je zeker wilt zijn dat er genoeg te doen is voor je kinderen. Vind je het geen probleem om er meer dan een dag voor uit te trekken? In Nürnberg, zo’n 7 uur rijden vanaf Utrecht, is er een echte kinderkerstmarkt. Je vindt deze op de Hans-Sachs-Platz. De kerstkindermarkt bestaat uit huisjes die speciaal op maat van de kinderen zijn gemaakt. Doe met de kinderen mee aan een wedstrijd en beantwoord vragen over de kerstmarkt en kersttradities. Er is een leeftijdscategorie voor 5-7 jaar en 8-11 jaar. Leuk en leerzaam tegelijk! De kinderen kunnen koekjes bakken in de bakkerij, kaarsen maken en in het glazen huis kunnen ze cadeautjes maken. Iets dichterbij dan Nürnberg, in Oberhausen, is een heuse kaboutermarkt. Geweldig voor de allerkleinsten. Er is een snoepjesmaker, een sprookjesboom die verhaaltjes vertelt en een kaboutertrein. Genoeg te zien dus! Zijn je kinderen en jij in voor iets meer actie? Dan is een bezoekje aan Winterland in het Belgische Hasselt de moeite waard. Jong en oud kunnen daar genieten van de ijspiste en diverse attracties, zoals een ware kerstachtbaan met vliegende rendieren.

Heb je een auto en vind je een stukje rijden geen probleem? Bekijk dan de top 10 kerstmarkten in Europa die goed met de auto bereikbaar zijn, aangevoerd door Valkenburg en Maastricht.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Wat een leuke tip! Jammer dat het helemaal in Limburg ligt (en ik in Friesland woon). Anders was het zeker een leuk uitje geweest!