MyFitnessPal gaat wéér aan en dit is waarom

afvallen

Ik denk dat ik een jaar of veertien was. Ik had een reünie van wedstrijdzwemmen, een sport die ik in mijn kindertijd beoefende. Een tikkie onzeker liep ik langs de kant van het zwembad in mijn badpak toen ik achter me hoorde: ‘Zo jij bent flink gegroeid en niet alleen in de lengte!’ Ik probeerde het te negeren en liep rustig door, maar ik was er verdomd zeker van dat de opmerking voor mij bedoeld was. Zo kwamen er in mijn tienertijd wel meerdere opmerkingen over mijn ietwat kolossale lichaam. Lekker mollig, noemde mijn moeder het altijd. Maar deze opmerkingen zetten me er nooit toe om af te vallen, sterker nog ik ging er juist van eten. 

Pas toen ik een jaar of negentien was, ging er een knop om. Ik viel af, zo’n kilo of 20 en de opmerkingen als ‘zullen we je terug rollen in de zee’ werden vervangen voor ‘zo jij ziet er goed uit!’. Ik ging slank door het leven. Tijdelijk dan. Sindsdien ben namelijk een jojo.

Even voorstellen, ik ben Jojo

Een jojo die in strijd is met kilo’s. Kilo’s die altijd wel een reden hadden om me te komen vergezellen.

Zo beschikte ik ooit over de:

– ik ben zo verliefd en liefde gaat door de maag kilo’s
– ik woon op mezelf, dus ik eet wat ik wil kilo’s
– ik woon op mezelf, maar kan nog steeds niet koken kilo’s
– ik kan prima lunchen met een cheesecake kilo’s

En toen kwamen daar ook nog eens de volgende kilo’s bij. De:

– ik ben zwanger dus ik eet kilo’s
– ja hallo, ik ben net bevallen kilo’s
– maar ik geef nog borstvoeding kilo’s

Maar zoals ik al zei, ik ben een jojo. Dus was ik streng voor mezelf en viel ik af.

En toen kwam de tweede…

Daar kwamen de onder andere ik ben weer zwanger dus ook dik kilo’s vandaan. Echter ben ik een snelle leerling. Want van borstvoeding viel ik niet af, dus daar trapte ik geen tweede keer in… Oh wacht! Ben ik alweer zwanger?

Na de derde en tevens de laatste zwangerschap was er geen excuus meer voor die extra kilo’s. Nou ja, behalve deze dan. De:

– ik ben de dertig gepasseerd kilo’s
– we moeten het leven vieren kilo’s
– het leven gaat zo snel kilo’s
– ik eet de restjes van mijn kinderen wel even op kilo’s
– ik heb dit wijntje nodig kilo’s

Mijn broeken gingen steeds weer strakker zitten en na de vraag ‘hé, ben je weer zwanger?’ gingen mijn jojo belletjes rinkelen.

MyFitnessPal app

Nog geen twee jaar geleden viel ik ruim 12 kilo af met behulp van MyFitnessPal, de gratis variant. In de app stel je je doelen in, zoals afvallen en je houdt de hele dag bij wat je eet. Het is even werk, maar als je aan het einde van de dag ziet dat je daadwerkelijk binnen je doel bent gebleven, motiveert het echt om niet ’s avonds nog te gaan snaaien. En het werkte voor mij, ik viel er namelijk lekker mee af.

Maar toen de app uitging en uit bleef, kwamen de kilo’s weer aan. En inmiddels zijn dat de:

– zomer met lekkere wijntjes ging heel snel over in de winter met pepernoten en toen was het alweer kerst kilo’s.

Dit is waarom

De MyFitnessPal zet ik dus weer aan. Ik heb het namelijk nodig om bewust te zijn wat ik allemaal in mijn mond stop. Zonder de app sluipen de taartjes, de zakken chips en wijntjes naar binnen. Ik geef mezelf toestemming dat het wel een keertje kan. Maar voor ik er erg in heb, wordt die zak chips elke avond leeggegeten. En dat terwijl ik ’s middags ook al een taartje at.

Het is treurig, ik weet het, ik houd mezelf voor de gek. Maar wanneer ik geen overzicht heb, denk ik dat al die extra calorieën er nog wel bij kunnen. En anders denk ik dat die dag toch al verpest is, dus dan kan de zak chips er ook nog wel bij.

Deze app van MyFitnessPal geeft me een overzicht en geen excuus dat de dag al verpest is. Op dit moment is het een oplossing en wie weet zitten de maximale calorieën er op een gegeven moment zo ingebakken, dat ik mijn Jojo en excuus-lifestyle gedag kan zeggen.


 

Benieuwd naar mijn afval-struggelingen en die van andere afvallende bloggers (die het weer op hele andere manieren aan pakken)? Volg dan de Facebookpagina Vandaag begin ik ECHT. Leef, lees en deel mee! 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Pingback: Dagboek van een afvaller (over bioresonantie en hoe ik toch maar aan de Weight Watchers ging)