Landen waar geen McDonald’s is

geen mac land

Eén keer in de zoveel tijd dan doen we het. Niet dat wij er zo blij van worden, maar op de één of andere magische wijze worden de kinderen altijd dolenthousiast. We gaan eten (halen) bij de McDonald’s! De laatste keer dat wij dat deden, kwam er een interessante vraag bij mijn dochter boven drijven. Normaal gesproken geven we antwoord, ook wanneer we het antwoord eigenlijk helemaal niet weten. Maar dit was een vraag om op te zoeken, want de vraag was: ‘zijn er landen waar geen McDonald’s is?’. De man en ik riepen in koor dat er in Noord-Korea hoogstwaarschijnlijk geen McDonald’s te vinden zou zijn. En mijn dochter kwam zelf met de landen Irak en Iran. Maar toen ik het even op Google had opgezocht, kwam daar toch een interessant land tevoorschijn waar geen McDonald’s te vinden is. En die hadden wij kunnen weten… 

IJsland

In IJsland is er namelijk géén McDonald’s te vinden! En dat klopt inderdaad, toen wij met de kinderen in IJsland waren, moesten we het doen met de KFC. Op zich geen enkel probleem, maar toch blijkt maar weer dat we ook tijdens onze vakanties op zoek gaan naar de McDonald’s. Het is overigens niet zo dat er nooit een McDonald’s is geweest in IJsland. Tot 2009 was de fastfoodketen daar wel te vinden, maar door de crisis werd het importeren van voedselproducten die door McDonald’s waren vereist, simpelweg te duur. Dat IJsland de McDonald’s niet meer wil hebben vanwege de gezondheid, is een beetje dubieus aangezien er wel een KFC te vinden is.

Irak en Iran

Inderdaad, mijn dochter had gelijk! In de landen Irak en Iran kun je geen McDonald’s fastfood eten. In Iran vind je praktisch helemaal geen Amerikaanse producten, omdat ze simpelweg niet zo’n fan zijn van het land. De Amerikaanse fastfoodketen is sinds 1979 zelfs verboden! Maar dit geldt niet alleen voor Irak en Iran. Afghanistan en Jemen zijn ook niet zulke fans van de Amerikaanse (ham)burgers.

Noord-Korea

En zoals verwacht, is ook Noord-Korea een land waar geen McDonald’s is. Op zich voor ons niet zo heel erg, aangezien we voorlopig geen vakantieplannen hadden naar dit land. Dat geldt overigens ook voor Irak, Iran en Afghanistan.

Geen McDonald’s in Afrika?

Opvallend is, is dat je in Afrika beter de landen kunt benoemen waar wél een McDonald’s is gevestigd. Dat zijn er namelijk maar vier van de 54 landen in dit continent. Marokko, Egypte, Zuid-Afrika en Mauritanië zijn de landen waar je wel een burgertje van de McDonald’s halen kunt. De overige landen hebben allemaal hun eigen redenen om geen McDonald’s te openen.

Macedonië, Montenegro en Albanië

Je zou het misschien niet verwachten, maar naast IJsland zijn er nog meer Europese landen zonder McDonald’s. Deze zijn te vinden in de Balkan namelijk de landen Macedonië, Montenegro en Albanië. Wellicht dat de McDonald’s het hier toch ook weer gaat proberen, aangezien steeds meer vakantiegangers deze landen gaan ontdekken. Hoewel dat in Montenegro lastig gaat worden, aangezien de overheid niet wil dat er een vestiging in het land komt.

Guyana en Bolivia

Zuid Amerika telt slechts twee landen waar geen McDonald’s te vinden is. Hoewel we tijdens onze vakantie in Suriname wel echt even moesten zoeken naar de McDonald’s! Er zijn twee vestigingen in Paramaribo te vinden. Wel een McDonald’s in Suriname, maar niet in het naastgelegen Guyana. En ook in Bolivia kun je lang zoeken naar een burger van de Mac. De huidige Boliviaanse president vindt zelfs dat McDonald’s niets in het land te zoeken heeft, hij is geen fan van ongezond eten.

Vind je het leuk om te zien hoe de +- 31.000 restaurants van McDonald’s zich heeft verspreid over de landen op de wereld? Dan kun je dat goed zien via deze kaart. En dan kom je er achter dat er toch nog best veel landen zijn waar geen McDonald’s te vinden is.


geen mcdonalds

Afbeelding van de creepy McDonald’s clown: Shutterstock / mokjc

Previous ArticleNext Article