Kittige tijden

kittige tijden

Onlangs werden wij geconfronteerd met het verlies van onze kater Ramses. Ik kan een heel verhaal schrijven over wat hij voor ons betekende, maar dan haakt u af geliefde lezer (‘dat mens is gek….’ Feit!) en hou ik het niet droog.

Een nieuwe kater er bij hadden wij al regelmatig voor zijn onverwachte dood overwogen en nu was dan toch ineens HET moment. Het voelde een beetje dubbel zo vlak na zijn overlijden immers vervangen kan niet, maar in het kader van rouwverwerking volgens sommige ‘experts’ wel de meest logische stap. Dus ging ik stiekem een kijkje nemen op marktplaats. Ik hoor u denken marktplaats is niet de meest betrouwbare manier om aan een dier te komen, maar ik heb ook een bijna 4-jarige Maine Coon uit een cattery waar zo veel aan mankeert dat ik inmiddels weet dat iedere aanschaf van een dier waar dan ook een gok is. Enfin, de jungle die marktplaats heet bezorgde mij in de dagen daarna met enige regelmaat rimpels en diepe zuchten op. 

Niet alleen gingen de kittens uit de categorie ‘overig’ (niet de zorgvuldig gefokt met paspoort variant, maar de per ongeluk op straat in een hormonale bui opgewekt alias vuilnisbakkenras) niet weg onder de €150 per kitten ook zag ik schrijnende gevallen van niet gesocialiseerde boerderijkittens, kittens aangeboden onder de 7 weken of soms zelfs nog niet geboren (‘binnenkort een nestje reserveer nu!’), kittens a 13 weken waar men niet aan kon wennen na twee weken (oftewel het allergie excuus) en met spullen en al werden aangeboden al dan niet gratis want hoe eerder er van af hoe beter…. Ook kreeg ik tot drie maal toe de melding van marktplaats dat ik contact had gehad met verdachte adverteerders wiens account waren verwijderd dat wat mij in mijn 10 jarige marktplaats carrière nog nooit was overkomen. En de advertenties van mensen die 1 dag actief waren waarin kittens werden aangeboden gratis of voor een spotprijs met niet correcte Nederlandse toelichting en een vetgedrukt o6 nummer dat je vooral moest bellen snap ik nog steeds niet…

Teleurgesteld keerde ik marktplaats de rug toe toen mijn zusje mij attendeerde op een 9 maanden grijze Ramses look-a-like wiens foto alleen al mij deed smelten zwakkeling die ik ben. En met de wetenschap dat asiels vol zitten met ex-kittens en de vele ‘gratis ophalen’ advertenties betreffende senior katten voelde ik mij ook een beetje schuldig weer persé voor een kitten te willen gaan.

En dus hebben we sinds kort een nieuw familielid: Floris waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb met zijn zeer sociale en aanhankelijke karakter ondanks dat iemand sarcastisch mijn trotse aanwinst bekritiseerde met ‘nu heb je het probleem van iemand anders opgelost’. Dat t mij een paar planten kost en wat halen in mijn bank kan ik hem vergeven. En ik hoop vurig dat ik de komende jaren niet meer hoef te oriënteren. Of dat er tegen die tijd wat meer mensen zijn die kittens laten komen uit liefde en niet voor de handel. Of, zoals wij inmiddels ook met onze puber hebben gedaan, ga naar de dierenarts en leg er een knoop in. Kost je €70 en bespaard de wereld veel ellende.

Previous ArticleNext Article