Kind achterop de motor

Kind achterop de motor

Waar een moeders doodsangsten uitstaat, droomt een man weg bij de gedachte zijn kind achterop de motor mee te nemen. Hoe gaaf is het om zijn kleintje mee te kunnen nemen. Helm op, pak aan en mee voor ritje langs de weilanden met koeien of even het gas open op de snelweg.

Gas open? Hell no! Roept moeder meteen. Nee, mijn kind mee achterop de motor, geen sprake van! Dat doen we nog niet, wacht maar tot ze een jaar of… Ja hoe oud eigenlijk?

Vanaf welke leeftijd een kind achterop de motor

Vanaf welke leeftijd neem je je kind mee achterop de motor? Er zijn geen regels voor. Het is geheel afhankelijk van het kind dat je meeneemt, maar meestal is het advies vanaf 10 jaar. Is het kind snel bang, schrikt hij snel of is hij zéér, zéér bewegelijk? Dan zou ik er nog een tweede keer over nadenken. Maar heb je er vertrouwen in dat je kind goed kan vasthouden en blijven zitten, dat hij niet tegenleunt en teveel beweegt, oftewel snapt het kind ook wat het inhoudt om achterop te zitten? Dan kun je gerust langzaamaan wat korte ritjes met je kind achterop de motor gaan maken. Twijfel je? Dan moet je er gewoon niet aan beginnen.

Wettelijke regels

Er zijn maar twee wettelijke regels voor kinderen die meegaan achterop de motor. Het kind moet een goed passende en een goedgekeurde helm dragen. En het kind moet op een passagiersplek zitten waarbij hij of zij met de voeten bij de voetsteunen moet kunnen.

Een kinderhelm achterop de motor

Een goed passende kinderhelm is dus verplicht voor je kind achterop de motor. Maar hoe weet je nou of je de juiste maat hebt? Zeker als je een helm online aanschaft dan is het meten van de juiste maat belangrijk, aangezien je de helm niet eventjes kunt passen zoals in de winkel. Een te kleine helm zal niet passen en een te grote helm is niet veilig. Met een meetlint kun je gemakkelijk de omtrek van het hoofd meten en in de meeste matentabellen kun je dan de bijbehorende maat helm vinden.

Daarnaast zijn er ook verschillende modellen motorhelmen. De keuze voor een bepaald model is natuurlijk een kwestie van voorkeur, budget en smaak. Belangrijkste is, is dat kinderhelm beschikt over een ECE keurmerk. Bij een speciaalzaak is er meer informatie te vinden over kinderhelmen en de juiste maat daarvan.

Tips goed zitten achterop de motor

Dus, hoe zit een kind goed achterop de motor? 

  • Goedgekeurde helm: Zorg ervoor dat het kind een goed passende, goedgekeurde helm draagt. De helm moet stevig zitten zonder te knellen.
  • Beschermende kleding: Trek het kind kleding aan die specifiek is ontworpen voor motorrijden. Dit omvat jassen en broeken met bescherming op kritieke punten, handschoenen, en stevige schoenen of laarzen die de enkels bedekken.
  • Leeftijd: Het kind moet groot genoeg zijn om met beide voeten stevig op de voetsteunen te kunnen staan en zich vast te houden aan de bestuurder of de daarvoor bestemde handvatten.
  • Vasthouden: Leer het kind hoe en waar het zich moet vasthouden. Het vasthouden aan de bestuurder is vaak het veiligst.
  • Houding: Bespreek met het kind dat het belangrijk is om met de bestuurder mee te leunen in bochten en geen plotselinge bewegingen te maken.
  • Communicatie: Zorg voor een methode om met elkaar te communiceren. Dit kan iets eenvoudigs zijn als een klopje op de schouder.
  • Extra: Overweeg de installatie van een rugsteun of speciale kinderzitjes voor extra steun en veiligheid voor je kind achterop de motor.

Nu alleen moeder nog even overtuigen…


 kind achterop de motor

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article