Kind achterop de motor

Waar een moeders doodsangsten uitstaat, droomt een man weg bij de gedachte zijn kind mee te nemen achterop de motor. Hoe gaaf is het om zijn kleintje mee te kunnen nemen. Helm op, pak aan en mee voor ritje langs de weilanden met koeien of even het gas open op de snelweg.

Gas open? Hell no! Roept moeder meteen. Nee, mijn kind mee achterop de motor, geen sprake van! Dat doen we nog niet, wacht maar tot ze een jaar of… Ja hoe oud eigenlijk?

Vanaf welke leeftijd kind achterop motor

Vanaf welke leeftijd neem je je kind mee achterop de motor? Er zijn geen regels voor. Het is geheel afhankelijk van het kind dat je meeneemt, maar meestal is het advies vanaf 10 jaar. Is het kind snel bang, schrikt hij snel of is hij zéér, zéér bewegelijk? Dan zou ik er nog een tweede keer over nadenken. Maar heb je er vertrouwen in dat je kind goed kan vasthouden en blijven zitten, dat hij niet tegenleunt en teveel beweegt, oftewel snapt het kind ook wat het inhoudt om achterop te zitten? Dan kun je gerust langzaamaan wat korte ritjes met je kind achterop gaan maken. Twijfel je? Dan moet je er gewoon niet aan beginnen. 

Wettelijke regels

Er zijn maar twee wettelijke regels voor kinderen die meegaan achterop de motor. Het kind moet een goed passende en een goedgekeurde helm dragen. En het kind moet op een passagiersplek zitten waarbij hij of zij met de voeten bij de voetsteunen moet kunnen.

Een kinderhelm achterop de motor

Een goed passende kinderhelm is dus verplicht achterop de motor. Maar hoe weet je nou of je de juiste maat hebt? Zeker als je een helm online aanschaft dan is het meten van de juiste maat belangrijk, aangezien je de helm niet eventjes kunt passen zoals in de winkel. Een te kleine helm zal niet passen en een te grote helm is niet veilig. Met een meetlint kun je gemakkelijk de omtrek van het hoofd meten en in de meeste matentabellen kun je dan de bijbehorende maat helm vinden.

Daarnaast zijn er ook verschillende modellen motorhelmen. De keuze voor een bepaald model is natuurlijk een kwestie van voorkeur, budget en smaak. Belangrijkste is, is dat kinderhelm beschikt over een ECE keurmerk. Bij een speciaalzaak is er meer informatie te vinden over kinderhelmen en de juiste maat daarvan.

Nu alleen moeder nog even overtuigen…

Previous ArticleNext Article