Hoe kies je een nieuwe bank voor je gezin?

We zitten (weer) in zo’n fase waar de bank een doorn in ons oog aan het worden is. Dit is al de tweede bank die we versleten hebben. Het eerste bankstel heeft het aanzienlijk langer volgehouden dan het huidige. Maar dan moet ik er ook wel even bij vermelden dat mijn gezin (drie kinderen en een hond) niet erg hebben meegeholpen om de levensduur te verlengen. Er is behoorlijk op dit bankstel geleefd zullen we maar zeggen. Ik had dat natuurlijk kunnen bedwingen door continu spastisch te doen wanneer er iemand op mijn bank ging zitten. Maar ik heb het leven veelal toegelaten en zijn gang laten gaan. Echter begint de bank nu toch echt een irritatiepunt te worden in mijn woonkamer. Hoog tijd dus voor een nieuwe bank! Maar hoe kies je een nieuwe bank, zonder dat je een tiran wordt voor je gezin? 

Inmiddels hebben we al aardig wat banken bekeken. En deze collectie banken viel bij ons goed in de smaak. Het feit dat je elke soort bekleding, kleur, uitvoering, het soort pootjes en zelfs de zithoogte zelf kan bepalen, vind ik erg positief. Want ik heb nogal wat noten op mijn zang wanneer het op het kiezen van een nieuwe bank aankomt.

Om het proces van het uitzoeken van een nieuwe bank een beetje soepeler te laten verlopen, heb ik voor mezelf een aantal dingen op een rijtje gezet. Punten die ik kan gebruiken bij het kiezen van een nieuwe bank, rekening houdend met mijn gezin. Wellicht heb jij er ook iets aan wanneer je in de fase bent beland om een nieuw bankstel aan te schaffen.

1. Stel vooraf je budget vast

Het kan altijd beter, mooier en luxer. Dat geldt ook voor een bankstel. Spreek van te voren met je partner het maximale budget voor een nieuwe bank af. Want wanneer je eenmaal in de winkel staat, zie altijd een mooiere bank, maar wel één buiten je budget. Ik spreek uit ervaring. Toen wij voor ons tweede bankstel gingen, hadden we bijna een leren bankstel gekocht. Omdat deze gewoon heel mooi was en de verkoper wist dat goed te brengen. Maar het bankstel was wel veel te duur voor ons. Gelukkig kwam ik nog net op tijd bij zinnen.

2. Bedenk goed welke opstelling en welke afmetingen je wilt

Meten is weten! Een bank ziet er in een meubelwinkel veel kleiner uit dan in jouw woonkamer. Meet dus vooraf goed de maten van je woonkamer op. Wat past er precies in je woonkamer en hoeveel? Want die extra bijpassende stoel staat wel heel leuk, maar past het ook in je woonkamer? Daarnaast is het ook wel handig om te weten of de bank voor een muur of voor een raam komt te staan. Hoe wordt de opstelling? En kun je achteraf nog schuiven? Allemaal dingen waar je rekening mee kunt houden wanneer je een nieuwe bank gaat kopen.

3. Gebruik voor de komende jaren

Tieners op je bank zijn heel anders dan een stel peuters op je bank. Hoe gaat de bank de komende jaren gebruikt worden? Hoe ziet je gezin de komende jaren eruit? Als ik voor mezelf spreek, zou het fijn zijn als iedereen een relaxte plek heeft om te zitten. Zo kunnen we in het weekend met z’n allen een leuke film kijken bijvoorbeeld. Kortom we hebben een bank nodig waarbij elke zitplek een relaxte plek moet zijn.

4. Onderzoek je extra opties

Wanneer je eruit bent over hoe de opstelling en afmeting van een nieuwe bank moet zijn, kun je gaan kijken naar de details. Oftewel, de opties die een bank biedt. Sowieso is het belangrijk om te weten tussen welke stoffen je kunt kiezen. Voor ons zou het fijn zijn als de bank makkelijk afneembaar is, aangezien onze hond ’s nachts stiekem op de bank kruipt. Nou ja, heel stiekem is het niet, want de volgende dag ligt de bank vol met hondenharen. Naast de stof, heb je vaak ook nog heel veel keuze uit verschillende poten.

5. Neem de tijd en lees reviews

Een bank kopen is een behoorlijke uitgave. Althans, dat vind ik. Daarom is het wel zo fijn om daar de tijd voor te nemen. Dit kun je doen door reviews te lezen over bepaalde modellen, maar ook over winkels. Weet wat je koopt en waar je het bankstel koopt. Heb je eenmaal gekozen, neem dan nog een keer de tijd, want meestal heeft een bank een aardige levertijd.

Wanneer je de bovenstaande punten doorgelopen hebt en de keuze is gemaakt, kun je de knoop doorhakken. Dan is het alleen nog wachten op je nieuwe bank! 


nieuwe bank gezin

Afbeelding: Shutterstock / fizkes

Previous ArticleNext Article