Voor het eerst in de winter naar Oostenrijk

winter oostenrijk vakantie

We zitten er aan te denken om de komende krokusvakantie, ook wel voorjaarsvakantie, naar Oostenrijk te gaan. Dit zal dan voor ons de eerste keer een wintersportvakantie worden. Hoewel wij dan misschien niet zo op wintersport gaan, als de meeste mensen dat doen. Het is eerder een wintervakantie, waarbij we hooguit een paar lesjes skiën gaan beleven. Ik hoor het ook steeds vaker om me heen. Dat gezinnen niet meer een volle week gaan skiën, waarbij de kinderen in een klasje gezet worden. En ouders ondertussen de hele dag van de berg af skiën. Maar meer een winterse beleving willen ervaren als gezin.

Winterse beleving in Oostenrijk

Maar goed, voor zo’n winterse beleving in Oostenrijk, moet er wel het één en ander uitgezocht en geregeld worden. Welke regio in Oostenrijk is geschikt voor een wintervakantie met het gezin? Welke activiteiten willen we in de winter beleven? Welke accommodatie? Hoe komen we er? En we hebben natuurlijk warme winterkleding nodig. Dat laatste is al geregeld, aangezien we begin dit jaar een wintervakantie in IJsland deden.

Hoe komen we veilig in Oostenrijk?

Je kunt ervoor kiezen om met het vliegtuig naar Oostenrijk te vliegen. Maar Oostenrijk is qua afstand ook heel goed te doen met de auto. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je met de auto naar Oostenrijk gaat. In Duitsland is het verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. Ook in Oostenrijk is het verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Dit heeft alles te maken met de veiligheid. Rijd je met zomerbanden in de winter, dan is dat een stuk onveiliger en de kans op een ongeluk is vele malen groter. Heb je geen winterbanden onder je auto dan riskeer je bovendien een fikse boete en dat is op z’n zachtst gezegd best zonde.

Ook dien je in het bezit te zijn van een vignet Oostenrijk. Een vignet is simpelweg een bewijs dat er voor de auto wegenbelasting is betaald. Wanneer je over de Oostenrijkse snelwegen rijdt, is een vignet verplicht. Hoe kom je aan zo’n vignet Oostenrijk? Nou dat is heel simpel, je kunt een vignet digitaal aanvragen. Wanneer je het vignet besteld en betaald hebt, ontvang je binnen 1-2 uur het vignet in je mailbox.

Verder zijn in Oostenrijk de gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos verplicht om in de auto te hebben. Daarbij is het hebben van sneeuwkettingen in de winter geen overbodige luxe.

Kindvriendelijke regio in Oostenrijk: Otztal

Zoals ik al zei, wij zijn geen die-hard skiërs. Het lijkt ons superleuk om het een aantal keren te proberen, maar de hele dag op de piste slaan we over. Gelukkig heeft Oostenrijk nog veel meer te bieden in de winter. Otztal is een gebied dat veel te bieden heeft voor gezinnen. Voor skiërs heeft de regio 356 kilometer piste, 90 liften en zes skigebieden. Hochoetz-Kühtai is zo’n plek in deze regio die zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen. Uiteraard is er een zogeheten mascotte, WIDI het bergschaap. Door de rustige en gemoedelijke skipistes is het hier ideaal om voor de eerste keer op de ski’s te gaan staan. Maar ook langlaufen, sleeën en winterwandelen zijn activiteiten die bij de winterse beleving horen. En natuurlijk niet te vergeten, je kunt ook rodelen in het nabij gelegen Sulztal.

Kortom, er valt nog heel wat te regelen voordat we de eerste keer in de winter naar Oostenrijk gaan. Maar dankzij deze voorbereidingen, ben ik nog enthousiaster geworden. En kan ik bijna niet wachten op de winterse kou.

 


Afbeelding Oostenrijk: sasimoto/shutterstock

Previous ArticleNext Article