Landelijke dag tegen Pesten

Ik woon tegenover de school van mijn dochter en ik kan uit mijn keukenraam zo op het schoolplein kijken. Dat heeft z’n voordelen, maar ook z’n nadelen. Ik kan het namelijk niet laten om elke dag wel even naar mijn kleuter te gluren als ze buiten aan het spelen is. Meestal rent ze rond of ze zit op een fiets. Maar ze speelt ook heel graag pakkertje en dat kan er, van een afstandje, behoorlijk ruig uitzien. Ik krijg dan best een naar gevoel in mijn buik en zou het liefst een sprintje trekken naar de overkant om die jongens van mijn kleuter af te trekken. Uiteraard doe ik dat niet en weet ik dat nare gevoel opzij te zetten en te denken dat ze gewoon aan het spelen is.
Maar helaas wordt er nog heel veel gepest. Ook een nieuw soort pesten, het cyberpesten, is een vervelend iets waar moeilijk grip op te krijgen is. Laatst keek ik de film Cyberbully op Netflix. De film gaat over een tienermeisje dat gepest wordt via het internet met alle gevolgen van dien. Mijn kleintjes zijn nog niet in die fase beland, maar als het zover is, hoop ik ze te kunnen begeleiden in die wrede wereld.

70199163_3040851

Toch is het belangrijk om mijn kleintjes nu al bewust te maken over wat pesten precies inhoudt. Ik probeer regelmatig het gesprek aan te gaan. Zo vertelde mijn kleuter dat een jongetje uit de klas door een ander jongetje op de grond gegooid werd. Toen ik haar vroeg wat zij toen deed, antwoordde ze dat ze er samen met een vriendje om ging lachen. Ai, op dat antwoord had ik natuurlijk niet gehoopt. Ik deed een poging om uit te leggen dat het voor dat jongetje prettiger was geweest als ze hem had geholpen. Als een echte held in de bres zou springen. Netflix kwam met een aantal films als suggestie om met je kleintje te kijken. Films die de kleintjes laten zien dat er een echte held in iedereen schuilt. Zoals Astro Boy, een jonge robot met superkrachten. De Reddertjes in Kangoeroeland is meer het garne van mijn kleuter. In deze film komen bijzondere vriendschappen naar voren en elkaar redden (helpen) in nood. Een actueel puntje voor mijn kleuter.

netflix 1 kopie

19 april is het de Landelijke Dag tegen pesten. Het kijken van een film is een goed begin om het onderwerp met je kinderen aan te snijden. Hier nog een aantal Netflix titels die hierbij kunnen helpen.

The NeverEnding Story
Als Bastian gepest wordt, verstopt hij zich op de zolder van zijn school waar hij in een land van draken, slakken en andere magische wezens belandt.

Ciske de Rat
Een klassieker die iedereen eigenlijk gewoon gezien moet hebben. En ook deze film is een mooi begin voor een goed gesprek.

netflix 2 kopie

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Heb gisteren de film Cyberbully gekeken via Netflix, en wat een mooie maar heftige film. Vind het goed dat je nu al je kleuter op haar niveau ermee bezig laat zijn. Want pesten is vreselijk, voor sommige tekent je hele leven ervoor.