10 tips voor een lang en gelukkig huwelijk

gelukkig huwelijk

Een goed huwelijk is hard werken. Dat realiseer je je misschien nog niet wanneer je je ‘jawoord’ geeft. Want hoezo hard werken? Het voelt toch goed, de liefde gaat vanzelf. Je kunt je op dat moment nog niet voorstellen hoe vaak je in de toekomst zal buigen. Maar de kunst is om te kunnen buigen, zonder te breken.

Wanneer er kinderen in het huwelijk komen, leer je hele andere kanten van je partner kennen. En hij van jou. En de kans dat je elkaar uit het oog verliest, omdat er andere ‘dingen’, zoals kinderen voor je zicht staan, is groot. Maar weet dat dit dan niet gelijk uitzichtloos is. Want met deze tips heb je toch een lang en gelukkig huwelijk. 

1. Weeg niks tegen elkaar op. Zolang de weegschaal niet volledig uit balans is, doet het er niet toe hoe vaak jij dit en hij dat deed. Het huwelijk is geen afstreep wedstrijd, het is compromissen maken en ‘iets’ voor elkaar over hebben.

2. Communiceer, communiceer, communiceer! Wanneer de balans even weg is en de irritatiezone bereikt, communiceer dit! Een man (of vrouw) kan niet ruiken wat er dwars zit. Hij kan niet ruiken dat jij vind dat hij nu een keer de kinderen naar school moet brengen, of wat dan ook. Speek het uit.

3. Oppas regelen. Serieus, zoek een goede oppas die je vertrouwt en omarm diegene. Samen een avondje uit, samen een weekendje weg. Samen zijn, even de kinderen uit beeld en je partner zien. Zó belangrijk!

4. Opvoeden kost veel tijd en energie, bovendien is het soms zo ongelofelijk uitzichtloos werk, dat je het zo nu en dan even niet meer ziet zitten. Vraag je partner waar hij behoefte aan heeft en geef het hem of haar. Grote kans dat je ‘seks’ als antwoord krijgt. Niks mis mee overigens, want seks ontspant en seks geeft nieuwe energie.

5. Het laatste woord. Iemand moet het laatste woord hebben. Maar jij hoeft niet altijd diegene te zijn. Ook al ben je ervan overtuigd dat je nog iets zeggen moet, soms is je mond houden gewoon beter. En effectiever.

6. Geef elkaar complimentjes. Flirt met elkaar. Stuur elkaar grappige en ondeugende tekstjes. Geen foto’s! Je weet nooit welk kind er opeens door je albums bladert. Ben je niet gewent om complimentjes te geven of te flirten? Zorg dan dat dit in je systeem komt, oefen het.

7. Oogcontact. Knuffelen. Seksen. Vooral het laatste en nee, dat hoeft niet altijd bij romantisch kaarslicht, soms kan een beetje alcohol en de badkamervloer al wonderen doen. Heb ik ergens gehoord….

8. Hemel elkaar op, in plaats van elkaar de grond in te stampen. Natuurlijk moet je zo nu en dan stoom afblazen met een fles wijn bij je beste vriendinnen, maar laat het daarbij. Je partner publiekelijk te kakken zetten is echt het minst slimme wat je kunt doen in een huwelijk.

9. Zeg vaker ja, dan dat je nee zegt. Op alle vlakken, geloof me, het werkt.

10. Heb elkaar lief. Dit is de partner waar je ooit helemaal voor ging. Het leven veranderd, maar als de liefde diep genoeg geworteld zit, zul je het altijd weer kunnen laten groeien.

Nou, bel je oppas en heb een een lang en gelukkig huwelijk! Toi toi toi.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article