Met deze tips kom je die driftbui wel door

Het overkomt de beste. Maar niet iedereen weet er als de beste mee om te gaan. Het is een moment waar elke ouder een hekel aan heeft: dat je met je kind in een winkel, in een restaurant, op het schoolplein of bij de bushalte bent en je kleintje besluit om zijn kont in de krib te gooien. Een driftbui in de meest openbare ruimte die je maar bedenken kunt.

Zelf zou je het liefst door de grond zakken en verdwijnen. Ongetwijfeld heeft je peuter hetzelfde gevoel, of niet. Geen idee wat er in zo’n kinderkoppie omgaat op dat moment. Maar één ding weet ik wel, net zo boos worden als je peuter heeft geen enkel nut.

Maar wat heeft dan wel nut? Ik zal je als ervaringsdeskundige een aantal tips geven.

– Vergeet niet dat jij de verantwoordelijkheid hebt. Een kind in een driftbui kent geen grenzen, slaat willekeurig om zich heen en overziet niet de consequenties wanneer hij zomaar iets sloopt. Hoe graag je het ook negeren wil, soms moet je actie ondernemen. 

– Houd je hoofd cool. Tel tot 10, tot 20 of 30 indien nodig. Negeer de blikken om je heen en houd in je achterhoofd dat elke ouder dit voor z’n kiezen heeft gehad en zo niet, dan is het enkel een kwestie van tijd. Graaf nog even dieper voor het laatste restje geduld en blijf kalm reageren. Denk desnoods aan een glaasje wijn dat bij thuiskomst voor je klaarstaat.

– Probeer af te leiden. Haal de trukendoos uit je binnenzak en misleid je kind zoveel je maar kunt. Werkt je trukendoos niet meer, dan is omkoping geoorloofd. Maar bedenk wel goed dat je je inzet waar moet kunnen maken. Beloof hem dus geen kermisattractie in je achtertuin. Of een eendje op zijn kamer…

– Haal hem uit de situatie. Dat kan erg lastig zijn wanneer je peuter van 20 kilo zich helemaal slap maakt en je geen enkel teken van medewerking gunt.

– Maar blijf positief! Positiviteit wekt positiviteit en daarmee kom je verder. Negativiteit wakkert negativiteit aan en haalt je neer. Denk aan positieve dingen, zoals die fles wijn die je vanavond mag openen. Benader je kleintje positief, wie weet voelt hij je vibe en zet zich over z’n driftbui heen. Zou zomaar kunnen.

– Achterhaal de oorzaak van deze inzinking. Meestal hebben kinderen gewoon honger of zijn ze moe. En soms zijn het gewoon echt vervelende, etterende draken die zonder enkele reden door het lint gaan. In dat geval is er wijn. Niet voor je kind, maar voor jou.

– Laat je niet gek maken. Laat je niet manipuleren. En geef je kleintje in de cooldown fase ontiegelijk veel knuffels met de hoop dat dit zich nooit meer zal herhalen, ook al weet je dat dat je wildste fantasie zal zijn.

Gelukkig is er altijd nog wijn.

Previous ArticleNext Article