Langdurige relatie geheimen

Zo’n tien jaar geleden leefde ik van bruiloft naar bruiloft, ik zat in zo’n levensfase waarin iedereen ging trouwen. Het ene sprookjeshuwelijk was nog ongelofelijker dan het andere. Een prachtig toneelspel was het wel. Al snel volgde de babyfase, voor de één wat sneller dan voor de ander. Maar plots bevonden we ons midden in het jonge kinderen ouderschap. Echt zo een fase waar het leven compleet aan je voorbij gaat en je in je eigen bubbel zit.

Nu kom ik in de fase waarin die bubbel doorgeprikt wordt. ‘Oh hallo leven, was jij er ook nog?’. Voor de één knalt de bubbel zo hard, dat ze keihard op de grond dondert en de ander weet langzaam en voorzichtig te landen. Ik kom in een fase waarin mensen om mij heen uit elkaar gaan, gaan scheiden.

De liefde heeft een keerzijde. Wat je met die keerzijde doet, is aan jezelf. En aan je partner natuurlijk. Ik heb het met de man voor elkaar gekregen om langzaam te landen.

Hoe? Nou ik denk zo… 

Langdurige relatie geheimen

– Het grootste geheim van bij elkaar blijven, is niet uit elkaar gaan. Simpel als dat.

– Soms is de gedachten van uit elkaar gaan en dat proces door te moeten maken, al genoeg om bij elkaar te blijven.

– En soms zul je je inderdaad afvragen, wat doe ik hier nog? Maar zolang je blijft, is er een reden. En opeens vraag je je zelf af waarom je überhaupt dacht weg te willen.

– Ik heb weleens geprobeerd om bepaald gedrag te veranderen, vergeet het maar! Accepteer het. En kun je dat niet, dan moet je gaan. Je kunt iemands gedrag niet veranderen.

– Houd geen score bij. De ene keer doet hij wat meer, de andere keer doet zij wat meer. De ene keer koopt hij wat meer, de andere keer koopt zij wat meer. Laat het los, het gaat om balans, niet om exacte berekeningen.

– Je geluk hangt niet af van hem. Je geluk heb je zelf in de hand en met een beetje geluk voegt hij wat geluk toe.

– Een fijne langdurige relatie hangt ook niet af van het aantal romantische gebaren in een jaar. Het aantal etentjes bij kaarslicht of het aantal juwelen op je nachtkastje. Soms is een complete Netflix serie over zombies bingewatchen genoeg. Of samen naakt roomservice bestellen. Of een sneeuwbal recht in zijn face raken.

– Dus fok off met je valentijnskaarten. Fok off met je romantische filmavond. Fok off met die happydepeppy Facebook status. Wij zijn wij en dat is genoeg.

– Mocht je er wel waarde aan hechten, lekker doen! Want jullie zijn jullie en dat is prima.

– Kinderen maken je relatie en je gehele gesteldheid niet beter, maar met een beetje geluk wel sterker.

– Ik dacht altijd dat de liefde zou voelen alsof je op een wolkje van glitters zweefde en je boven alles uit zou stijgen. Nu weet ik dat het een stevige grond onder je voeten is en iemand om je simpele leventje mee te delen.

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Precies dat is waar wij ons na 10 jaar getrouwd in bevinden. Dank voor je blog!