Hoe om te gaan met je ‘zieke’ man

De meeste van ons zijn getrouwd met een geweldige, lieve, zorgzame en in sommige gevallen ook een geweldig uitziende man. Althans, dat was de bedoeling. Het zou kunnen dat er gaandeweg het één en ander misging, maar laten we uitgaan van het positieve. Hij is een fijne partner, een geweldige minnaar en de meest liefdevolle vader. Mannen zijn geweldig!

Totdat ze een griepje krijgen. Dan worden het de meest dramatische, jankende, harige kinderen die er zijn. Ho ho, oké, niet jouw man. Jouw man is uitgesloten van dit clichématige beeld. Maar mijn man past precies in dit geijkte plaatje. Ik heb dit namelijk recent meegemaakt. Een man die ligt te kreunen in zijn bed, huilend om zijn moeder omdat hij denkt dit niet te overleven. Het is aandoenlijk, het is vermoeiend, het is lachwekkend. 

Maar zoals vaders nooit hun dochters mogen uitlachen, zo mogen vrouwen nooit hun zieke man uitlachen. Het is gewoon een regel en je kunt je in deze maar beter houden aan de regels. Geloof me, dit is een recente levenservaring.

Wil je graag een fijne relatie met je man behouden? Dan geef ik je graag wat tips over ‘hoe om te gaan met je zieke man’, zodat je ook na het griepje nog een geweldige, lieve, zorgzame en een geweldig uitziende man aan je zijde hebt.

Zelfbeheersing. De gedachte om een kussen op z’n hoofd te drukken is helemaal niet raar, maar houd die gedachte wel voor jezelf. Je kunt hem niet laten weten dat jij deze frustratie voelt, want hoe gefrustreerder je bent, hoe harder en dramatischer hij gaat piepen en janken. Want HIJ is tenslotte toch degene die ziek en zielig is. Het gaat hier om getrainde zelfbeheersing en positiviteit. Al is het alleen al om je eigen geestelijke gesteldheid. Uitspraken als “het is niet dat ik expres ziek ben” of “het spijt me dat dit zo zwaar voor jou is, maar ik ben toch ziek?”, kun je er nu echt niet bij hebben.

Neem de tijd. Neem desnoods zorgverlof, werkelijk je hebt geen tijd voor andere bezigheden. Om te beginnen al het medeleven dat je moet tonen. Stel wat lieve vraagjes. Waar doet het zeer? Kan ik wat drinken voor je halen? Oh, dit is niet het drinken wat je wil, wat wil je dan drinken? Zal ik die kots maar even weghalen? Moet ik je drinken aangeven? Zal ik je moeder even bellen? Echt een dagtaak heb je eraan.

Koop een gasmasker en heel veel gele handschoenen. Oké, ik weet niet zo goed waar je een gasmasker kopen kunt, maar LORD, wat een lucht komt er van zo’n man af. En heeft die gast nooit geleerd om te kotsen in de wc in plaats van ernaast? Hoe kan een man de hele dag in bed zoveel rommel maken? Acht verschillende soorten drankjes op zijn nachtkastje, een stapel zakdoeken naast zijn bed en een emmertje waar je acute braakneigingen van krijgt. Geen wonder dat hij zich nog steeds niet beter voelt. Steek het beddengoed maar in de fik, een 90 graden wasje kan dit niet meer redden.

Verlaat het huis. Wellicht de beste tip die ik je geven kan. Bel je vriendinnen dat het hoog tijd is om weer eens samen te lunchen. Bel je moeder dat je op de koffie komt en ook meteen blijft dineren. Dit is echt het beste wat je je zieke man geven kunt. Bovendien zit je er niet op te wachten dat jij aangestoken wordt, want we weten allemaal hoe het gaat als moeder ziek is.

Note: om de fijne relatie met de man te behouden, is dit een anoniem geschreven stuk.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article