19 dingen die je vroeger als kind deed en nu echt niet meer kunnen

dingen die je vroeger als kind deed

Laatst zat ik met een stel vriendinnen te kletsen over wat wij vroeger als kind allemaal deden. En al snel kwamen we tot de conclusie dat de dingen die je vroeger als kind deed, vandaag de dag niet meer kunnen. Of gewoon simpelweg niet meer gebeurt.

Soms lijkt een wel een wonder dat wij onze kindertijd hebben overleefd! Overal zat suiker in en overal lagen gevaren op de loer. Althans, dat zien we nu. Waarom zagen onze ouders dat eigenlijk niet? De huidige manier van opvoeden is een wereld van verschil met de kindertijd in de jaren 80 en 90.

Dingen die je vroeger als kind deed…

…en kinderen vandaag de dag niet meer doen of echt niet meer kunnen.

  1. De hele dag buiten spelen zonder ook maar enig ouderlijk toezicht. Uren ben ik buiten geweest. En uren heeft mijn moeder niet aan mij gedacht. Althans, dat denk ik, want het is nooit voorgekomen dat ze even kwam checken hoe het ging. Of om te vragen of ik iets nodig had. Nope.

2. Korsten van je knieën krabben. Ik had chronisch korsten op mijn knieën. Onder andere van het vallen op stoeptegels, denk maar niet dat er rubberen tegels lagen! En vervolgens van het openkrabben, want tja, zag er maar eens vanaf te blijven. Dat gebeurt niet meer, omdat kinderen geen korsten meer op hun knieën hebben. Vallen ze überhaupt nog wel?

3. Fietsen, kilometers, naar andere wijken, naar het winkelcentrum. Yep, allemaal zonder het aan je ouders te vragen of ze te kunnen bellen. Je ging gewoon!

4. We speelden niet op de stoep maar op de straat.

5. Sigaretten halen bij de buurtsuper. Niet dat dat per se een goed ding was, maar wel super handig voor mijn paffende ouders.

6. Zwemmen en varen in een rubberen boot. Zónder toezicht van een volwassene, een zwemdiploma A was meer dan voldoende.

7. Pas naar binnen als de lantaarnpalen aangingen.

8. Bij de buren aanbellen en een kopje thee drinken bij de buurvrouw. Was de buurvrouw er niet, dan ging je naar de volgende deur. Je wist precies wie er allemaal in je straat woonden.

9. Als we dan een keer tv mochten kijken, mochten we ook ALLES zien wat er op tv was. We hadden vier zenders, dus heel veel boeiends was het ook weer niet, maar toch.

10. Staren naar het testbeeld van de televisie. En een klap geven bovenop dat ding als ‘ie begon te storen.

11. De telefoonnummers van je vrienden wist je uit je hoofd. Vandaag de dag weten kinderen niet eens hoe ze moeten bellen.

12. En soms ging je gewoon random iemand bellen.

13. Voor je 14e een baantje hebben! Een krantenwijk, oppassen of in een kwekerij stekjes steken.

14. 14 jaar zijn een een kroeg binnenstappen. Ook niet per se een goed ding, maar een mooie tijd was het wel.

15. Overal ging suiker overheen. Over je yoghurt, over je brinta, in de thee. Om maar te zijgen over de complete suikerklonten die we naar binnen werkten.

16. We aten ook onverpakte traktaties. Snoep of chips in een boterhamzakje werd er uitgedeeld op school.

17. In elkaars poezië album schrijven en dan afsluiten met: tip, tap, top, mijn inkt is op.

18. Meisjes hadden een pony vanaf de kruin! Gelukkig kan dat écht niet meer.

19. Als je je verveelde, kon je een klusje gaan doen. Dus je liet het wel uit je hoofd om te gaan klagen dat je niks te doen had.

Dingen die je vroeger als kind deed… We konden ons gewoon de hele dag vermaken zonder scherm. Bizar eigenlijk he!?

Ach ja, tijden veranderen, maar waarom hoor ik dan soms mijn moeder uit mijn mond rollen?


dingen die kinderen vroeger deden

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article