Kinderschoenen

Op zoek naar nieuwe kinderschoenen voor je kind? Wij maakten een selectie van de leukste kinderschoenen, van sneakers tot aan de tofste regenlaarsjes.

Kindersneakers

Winterschoenen meisjes

Winterschoenen jongens

Regenlaarsjes

Een kinderschoen is toch gewoon een kinderschoen?

Niet alle kinderschoenen zijn hetzelfde. Of je nu op zoek bent naar kinderschoenen voor de eerste stapjes, nieuwe gymschoenen of omdat je kind simpelweg zijn oude schoenen niet meer past, de keuze is reuze! Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer en beginnen alle kinderschoenen op elkaar te lijken. Maar niets is wat het lijkt. De ene kinderschoen is absoluut de ander niet. Je moet wel degelijk op blijven letten wanneer je nieuwe schoenen koopt voor je kind.  Het belangrijkste wat je jezelf moet afvragen is, biedt de schoen de juiste ondersteuning en comfort voor de groeiende voeten van je kind?

Waar je op moet letten bij het kopen van kinderschoenen

Het is afhankelijk van de ontwikkelingsfase van je kind, welk type kinderschoen je kind nodig heeft. Wanneer je kind bezig is met het zetten van zijn eerste stapjes, heeft het een veel flexibelere zool nodig, dan wanneer je kind al flinke stappen zet. Kinderschoenen moeten vier primaire kenmerken hebben om de voeten van je kind gezond te houden en natuurlijk te laten ontwikkelen;

  • Kwaliteit
  • Flexibiliteit
  • Ondersteuning
  • Pasvorm

Kwaliteit

De kwaliteit van een kinderschoenen maakt het verschil. Je kunt beter één kwaliteitspaar kinderschoenen kopen dan meerdere paren van lage kwaliteit die niet ondersteunend zijn. Ook kun je van kwaliteit kinderschoenen verwachten dat ze langer meegaan, dus duurzamer zijn. Leer is het meest aanbevolen materiaal voor kinderschoenen. Het is ademend en het biedt flexibiliteit. Een alternatief is canvas, dit materiaal laat de voeten nog steeds ademen.

Flexibiliteit

Omdat kindervoetjes groeien, is bij kinderschoenen flexibiliteit van het grootste belang. Ze moeten zich kunnen aanpassen aan de natuurlijke bewegingen van de voet zonder deze te hinderen. Ze moeten flexibel zijn voor het lopen én dik genoeg om te beschermen. En met de zool moet ook nog voldoende grip hebben om uitglijden te voorkomen.

Ondersteuning

Voor de ontwikkeling van de voeten, kun je altijd nog het beste gewoon op blote voeten lopen. Maar dat is natuurlijk niet praktisch wanneer je een wandeling in het bos maakt, of met je kind boodschappen gaat doen. Als je kind dan op blote voeten door de supermarkt stapt, zullen de meeste mensen dit idee niet ondersteunen.

Waarom heeft een kinderschoen dan ondersteuning nodig? Vraag je jezelf nu natuurlijk af. De steun die kleine voetjes nodig hebben in een schoen is door middel van hiel- en enkelsteun. Een ingesloten hak op een kinderschoen moet zo stevig zijn (niet geribbeld) dat de zijkanten bij het samenknijpen niet tegen elkaar aankomen.

Het is overigens vrij normaal dat kinderen in de eerste jaren van het lopen ‘platvoeten’ lijken te hebben.

Pasvorm

Zoals al eerder gezegd, kindervoeten groeien en veranderen continu. Voor je er erg in hebt, loopt je kind rond op veel te kleine kinderschoenen. Geloof me, het overkomt de beste! Maar zo af en toe even checken of je kind zijn schoenen nog wel past, kan geen kwaad. Ook bij het kopen van nieuwe kinderschoenen is het checken van de juiste maat belangrijk. Door met je duim voor de  de grote teen te duwen, voel je of je kind met zijn tenen tenen de punt aan zit. Als daar genoeg groeiruimte zit, zonder dat je kind over zijn schoenen struikelt, is de maat goed. De meest ideale pasvorm is een kinderschoen die je kind het gevoel geeft dat hij of zij helemaal geen schoenen aan heeft.