Zo, en nu even bijkomen!

“Ja het was heerlijk… maar ben nu wel toe aan vakantie!”

Toen we driekwart jaar geleden de vakantie naar een tropisch eiland boekte wist ik dat we voor een aantal uitdagingen kwamen te staan. Lange vliegreis en tijdsverschil! Maar, ondanks dat wilde ik mezelf niet beperken in het reizen. Maanden keken we er naar uit! Groots werd het door onze peuter aangekondigd, nog maar 121 nachtjes slapen!

En toen, één week van te voren…

Dubbele oorontsteking en een buikgriep bij de baby! Dagelijks de huisartsenpost bezocht en elke keer nog maar een nachtje aankijken. Herstel was langzaam, maar een verbetering was zichtbaar! En toen waren papa en mama geveld door het buikgriep virus…

Van de geplande inpakweek was dus niets terecht gekomen. Gewoon wat dingen in een koffer gooien en hopen dat we geen essentiële dingen zouden vergeten! Maar ja, gelukkig is alles te koop en laat dat eiland nou een Appie hebben. Dus zo geschieden het… 10min voor vertrek nog even boven de pot en lift off! 

Gelukkig zijn wij niet onbekend met vliegreizen, dus ik had zover mogelijk de nodige voorbereidingen getroffen! Een peuter is prima zoet te houden met filmpjes en koekjes, maar een baby die net kan kruipen en gefrustreerd is dat ie nog niet kan staan is een ander verhaal. De reis ging super, al was er wel een enorme domper toen ik (door slechte voorbereiding) erachter kwam dat we eerst nog een stop op een ander eiland zouden maken en daar buiten het vliegtuig (zonder buggy) moesten wachten! Wel intens… omdat je niet even lekker achterover kan leunen! Nee, 11 uur lang ben je aan het entertainen.

En hoewel beide kids redelijk snel over het tijdsverschil heen waren, waren er toch subtiele veranderingen… elke ochtend om 6 uur wakker worden bijvoorbeeld, of… ’s nacht de baby in slaap wiegen! Ja, het principe “nooit kind uit bed halen” geldt op vakantie niet.

Inmiddels weer thuis en nog volop in jetlag modus! We hebben heerlijk genoten en het was de reis meer dan waard, maar ik ben kapot! Ik ben echt toe aan vakantie!!!

Mijn tips voor (vlieg)reizen met kinderen:

  • Peuter zijn zoet te houden met filmpjes, kleine uitpakcadeautjes en versnaperingen!
  • Boek de stoelen bij het schot! Dan hoef je geen rekening met mensen voor je te houden en erin en eruit is makkelijker. Ook heeft een baby daar beweegruimte.
  • Nog beter… boek de stoelen bij het schot in Economy Comfort! Extra veel ruimte!
  • Neem een draagzak mee! Ja, ook als de baby er eigenlijk niet meer in past! Als je dan toch moet lopen in het vliegtuig is het fijn als het gewicht verdeelt wordt. Het loopt gewoon fijner en je kunt er ook mee zitten als de baby eenmaal in slaap gevallen is.
  • Neem een reistentje mee! Dit was onze lifesaver… de baby/kinderbedjes waren verre van ideaal en het reistentje heeft dus als heerlijk babybedje gefungeerd. Voorbeeld: Deryan travel cot
  • Het reistentje past ook precies in het vliegtuig als je de extra comfort stoelen bij het schot hebt. Kan je toch nog een klein beetje zelf achterover leunen. (Wanneer je baby >10kg en de standaard vliegtuig babybasket dus niet meer volstaat)
  • Neem 1 handbagage tas mee met alleen eten en drinken en hou die altijd bij de hand! Turbulentie en een onrustige baby… huppa een soepstengel!
  • Plan wendagen in! Niet alleen aan het begin van je vakantie, maar ook als je terug bent. Gebroken nachten van de jetlag én presteren op kantoor is een uitdaging.
  • Accepteer dat reizen met kinderen toch best een beetje vermoeiend kan zijn. Maar zoooo de moeite waard!

Bonus tip:

  • Lijkt je een verre reis wel wat, maar heb je net een acceptabel ritme gevonden bij je kinderen die je door een jetlag niet over hoop wil gooien. Boek een reis naar Zuid- Afrika (in Nederlandse winter)! Bijzonder mooi land, heerlijke temperaturen, lieve mensen en fantastische wijn(huizen). Veel westerse gemakken, zoals luiers en melkpoeder. Maar, het allermooiste… Geen tijdsverschil!

 

Previous ArticleNext Article