Paddington, iedereen kent hem maar wie is hij eigenlijk? [Review]

paddington film review

Sinds kort is de film Paddington 2 uit op DVD. En wanneer een film uitkomt op DVD zijn mijn kinderen er altijd als de kippen bij! Inmiddels hebben we (bijna ouderwets) een kast vol met kinderfilms op DVD, welke allemaal stuk voor stuk bekeken zijn. Je raadt het al, tegen Paddington 2 werd dan ook geen ‘nee’ gezegd! De tweede film over het lieve en vertederende beertje willen ze maar al te graag zien. Toch vroeg ik mijn kinderen of ze wel wisten wie Paddington is? Want is dat niet het beertje met het blauwe jasje en rode hoedje uit mijn eigen kindertijd? Waar kennen mijn kinderen deze beer dan van? Echt een antwoord hebben ze er niet op.

Dus voordat ik verder ga met de review over de film Paddington 2, zijn hier eerst wat feitjes over dit lieve en vertederende beertje met zijn blauwe jasje en rode hoed. Want Paddington, iedereen kent hem maar wie is hij eigenlijk?

Feitjes over Beertje Paddington

 • De eerste ideeën over Paddington zijn al ontstaan in 1956 en in 1958 was het eerste boek met Beertje Paddington in de hoofdrol een feit. 
 • Paddington zou misschien nooit bestaan hebben als Michael Bond, de bedenker van Paddington, zijn kerstinkopen eerder had gedaan. Michael zag bij zijn late kerstinkopen nog één beer eenzaam en alleen op een plankje staan. Dit bracht hem op ideeën. 
 • Paddington is vernoemt naar Paddington Station, maar oorspronkelijk heeft hij een Peruaanse naam ‘Pastuso’.
 • Beertje Paddington is geboren in Peru en opgegroeid bij zijn tante Lucy. 
 • Maar de eerste ideeën waren om Paddington uit Afrika te laten komen, totdat iemand Michael Bond vertelde dat daar geen beren vandaan komen. 
 • Feitelijk is Paddington een wees. 
 • Hoewel Paddington bekend staat om zijn rode hoedje én blauwe jasje, kwam hij in Engeland aan met alleen met zijn rode hoedje op. Het blauwe jasje kreeg hij van de Browns, die hem opnamen in hun gezin.  
 • Er zat dan ook geen kaartje aan de jas van Paddington, maar er hing een ketting om zijn nek met de tekst: “Please Look After This Bear”.
 • De rode hoed kreeg Paddington van zijn oom, die nog steeds in Peru is. 
 • Op Paddington Station staat een klein standbeeld van Beertje Paddington.
 • Er zijn meerdere series over Paddington gemaakt. De eerste reeks verscheen in 1976.
 • In 2014 kwam de verfilming van Paddington uit.
 • En sinds kort is dus het vervolg, de film Paddington 2 uit op DVD.

paddington 2 film review

review paddington film

Review Paddington 2

In Paddington 2 maakt Paddington inmiddels helemaal deel uit van het mensengezin Brown. De film begint al met fijne humor waar de kinderen smakelijk om kunnen lachen. Paddington die niet alleen zijn tanden poetst, maar met hetzelfde apparaat ook zijn oren en neus meeneemt. De toon is gezet en de humor wordt gewaardeerd.  

Het verhaal is dat Paddington een cadeau aan zijn tante Lucy in Peru wil geven. Hij heeft zijn zinnen gezet op een antiek pop-upboek over Londen. Hoe dit in de film naar voren komt, is even verwarrend voor mijn dochter. Want is dit nou echt of zijn het nou platte papiertjes? Maar al snel heeft ze het door, het is het boek waar Paddington voor sparen gaat. Maar dan wordt het boek plotseling gestolen en terwijl Paddington probeert te redden wat er te redden valt, wordt hij vals beschuldigd. Paddington belandt in de gevangenis, weliswaar een leuke gevangenis aldus mijn dochter. ‘Als ik ooit in de gevangenis kom, wat ik niet hoop, dan wil ik daar waar Paddington zit’, is haar conclusie. Dit is een goed voorbeeld van de gemoedelijkheid en warmte waarmee de film aankomt. 

Ik zal niet al te veel over het verhaal verklappen, maar de boodschap van solidariteit en vriendelijkheid is duidelijk. En dat allemaal zonder onuitstaanbare zoetsappigheid. Of is het de stem van Beau van Erven Dorens die het zoete randje goed weet te doseren? Hoe dan ook, een perfecte combinatie van humor en warmte maakt Paddington 2 tot een geweldige familiefilm. 

Vanaf welke leeftijd is de film Paddington 2?

Door de film komen er gesprekken met de kinderen op gang. Zo begon mijn dochter erover dat Paddington bij een pleeggezin woont. ‘Maar wat betekent een pleeggezin eigenlijk precies?’, vroeg ze zich af. Hierdoor is Paddington een prima manier om in gesprek te gaan over pleegzorg en weeskinderen. Maar ook over elkaar liefhebben en het juiste doen. 

paddington 2 review

Door de spannende stukjes, bijvoorbeeld wanneer Paddington onder water raakt en ontsnappen uitzichtloos lijkt, is de minimale leeftijd van 6 jaar wel aan te raden. Ik zag in ieder geval een behoorlijk gespannen koppie van mijn zesjarige naast me zitten. 

Eén ding weet ik zeker,  de DVD Paddington 2 ligt voorlopig nog niet in onze kast. Want deze heerlijke film wordt de komende tijd nog geregeld aangezet. 

Previous ArticleNext Article