We blijken weer een stel krenten en betalen de oppas zeer weinig…

Oppassen, ik vond het altijd een hemels baantje. Een beetje tv kijken, bellen met vriendinnen en ondertussen de babyfoon in de gaten houden. Maar nu blijkt dat ik als Nederlandse oppasser in vergelijking met oppassers uit andere Europese landen er maar bekaaid vanaf kwam. Of zal dat iets van de laatste tijd zijn? Want mijn laatste oppaskindje zal inmiddels de leeftijd hebben bereikt om zelf te kunnen oppassen…

Maar als ik de cijfers bekijk, raad ik ze toch aan om het in het hogere noorden te gaan zoeken want uit een onderzoek van Oudermatch.nl liegen de cijfers er niet om.

Hoeveel betaal je een oppas?
Waar de meeste Nederlandse ouders hun oppas gemiddeld ruim vijf euro per uur betalen, ontvangen de meeste Deense oppassers omgerekend ruim tien euro per uur. Ook willen Nederlandse ouders hun oppas minder betalen zodra de kinderen slapen.

infographic-blog_onderzoek

Loonverschil

Maar er is natuurlijk ook een groot verschil in wat de ouders verdienen, toch? Terwijl de Nederlandse en Scandinavische lonen ver uit elkaar liggen, vormen Spanje, Finland en Italië de middenmoot met uurlonen rond de zeven euro. “We zien hier toch een cultuurverschil. In Nederland zijn we minder gewend om de oppas royaal te belonen. Dat is toch een stukje Nederlandse zuinigheid.” aldus Jules van Bruggen, directeur van Oudermatch.nl

Minder betalen zodra de kinderen slapen?

Nou, dan heeft de oppas van mijn kinderen geluk, deze gaan namelijk nóóit slapen als er een oppas in de buurt is. Maar opvallend is het wel dat ruim 55 procent van de Nederlandse ouders aangeeft de oppas minder te willen betalen zodra de kinderen op bed liggen. Gelukkig ziet bijna 60 procent van de Nederlanders oppassers dit niet zitten en wil hetzelfde bedrag in de avond verdienen als overdag. Logisch lijkt me, want in de kinderopvang gaat het uurtarief tijdens het middagdutje toch ook niet omlaag? Toch durft ruim 39 procent dit niet bespreekbaar te maken en onderhandelt daarom niet over hun uurtarief.

En ze moeten nog hard werken ook!

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat bijna 70 procent van de Nederlandse ouders de oppasser niet extra betaalt als vriendjes en vriendinnetjes van hun kinderen komen spelen. Daarbij verwacht 19 procent van de ouders dat de oppasser huishoudelijke taken op zich neemt. Van de Nederlandse oppassers vertikt bijna 30 procent dit en geeft aan geen huishoudelijke taken voor zijn rekening te nemen.

Het moment van betalen is nogal ongemakkelijk

Dit herken ik als ouder wel, ik vind het ook altijd een beetje een ongemakkelijk moment. Uit het onderzoek blijkt dat ik niet de enige ben die dat zo ervaart. Maar ook de oppasser voelt zich niet op zijn of haar gemak tijdens het betaalmoment, dat snap ik overigens wel, die denkt natuurlijk ‘woonde ik maar in Denemarken krenterig mens!’

Grappig om nog even te vermelden is dat in Spanje is dit moment heel anders ervaren wordt. Daar geeft 98 procent van de ouders aan dat ze geen problemen hebben met het moment dat de oppasser betaald moet worden.


Bron: Oudermatch.nl is onderdeel van de 2care4kids Group en een online platform dat ouders, oppassers en/of gastouders uit de buurt met elkaar in contact brengt zodat zij samen de kinderopvang kunnen organiseren.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Hier betalen we ook € 5 per uur.
    En ik zou er niet aan denken om minder te betalen wanneer de kinderen slapen
    (de oppas komt ook quasi altijd als de kinderen slapen en wij even de stad in trekken voor een etentje en/of film)

    10 euro lijkt me wel extreem veel :/