Wat je niet wist… Totdat je een bieb-pas had

Sinds kort zijn we lid van de bibliotheek. Misschien een beetje aan de late kant gezien de leeftijd van mijn zesjarige, maar het was tot voor kort simpelweg niet nodig. We hadden zelf de halve bibliotheek aan prentenboeken thuis liggen, waar we de komende 20 jaar nog uit kunnen voorlezen. Maar de zesjarige ging naar groep 3 en daar leert ze lezen. Ze leert het uit de zogeheten Avi-boekjes wat begint met ‘ik vis mis’ of  ‘ik pak maan’. Echt veelbelovende verhalen zeg maar. Boekjes die wij in ieder geval niet op voorraad hebben in onze persoonlijke bibliotheek.

Lid van de bieb dus. Wat ik niet wist…

Ik wist niet dat boekjes op tijd terugbrengen zo moeilijk kon zijn. Ondanks dat we er nu regelmatig komen en mijn kleintjes er zich volledig thuis voelen (als in jassen uit, schoenen uit, haar los, enzovoorts), is het mij nog geen één keer gelukt om de boekjes op tijd te retourneren. We hebben het in het afgelopen half jaar zelfs al gepresteerd om een boek te laten verdwijnen, zomaar opeens, foetsie, weg! Uiteraard, nadat ik de rekening betaald had, kwam de man met een boek aanzetten wat hij in zijn auto onder alle koekkruimels vond. Het boek van de bieb.

Ik wist niet dat mijn kleintjes langer dan 5 minuten stil konden zijn. Maar in de bibliotheek kunnen ze dat, echt waar. Misschien komt het door de dreigende blikken van de bieb-medewerkers. Of misschien kunnen ze hun eigen gegalm niet aanhoren in de mega stille ruimte.

Ik had het niet verwacht, maar mijn kleintjes vinden het fantastisch in de bieb. Ook al moeten ze hun mond zoveel mogelijk dichthouden. Eigenlijk is een uitje naar de bibliotheek heel relaxed. Mijn peuters vermaken zich, mijn zesjarige leert lezen en ik kan even heerlijk ontspannen.

bieb

Previous ArticleNext Article

9 Comments

 1. Ik heb ook nog geen enkele keer de boeken op tijd terug gebracht,
  Ik was van plan er vaak te komen met mn kleintje maar eigenlijk geen enkele keer geweest!

  1. Nou, bij mij heeft het dus ook zes jaar geduurd voordat we de eerste boekjes gingen lenen.

 2. Ik vind de bibliotheek één van de fijnste plekken op aarde! Al die boeken die je zo maar mee naar huis kunt nemen. Verrukkelijk! Ik heb standaard vaak zo’n 20 boeken in huis…

 3. Ik heb hiervoor juist een profiel aan gemaakt zodat ik 3 dagen voor de inlevertermijn een mailtje krijg.
  Vervolgens verleng ik meestal online al bij voorbaat voor het geval ik toch vergeet te gaan of de boeken niet compleet heb.
  (Bij niet alles terugbrengen, verleng ik nogmaals op de dag dat ik nieuwe boeken heb gehaald zodat alles op dezelfde datum heb)
  De kinderen vinden het geweldig maar ga ook wel vaak alleen om rustig te kijken. Laatste tijd op mijn wandelavondje met een vriendin, ipv wandelen fietsen we naar de bieb en kunnen ongestoord leuke boeken uitzoeken.

  1. Daar ga ik ook maar eens naar kijken dan, blijkbaar nogal noodzakelijk in mijn geval….

 4. Bij ons in de bibliotheek mag je gewoon leven; praten, voorlezen, spelen!
  En er is elke week voorlezen op woensdagmiddag, ook een klein feestje.

 5. Mijn kinderen vinden het ook heerlijk in de bieb! En ik ook!
  Wij zijn wel heel gestructureerd met boeken. Vaste plek, en in de agenda wanneer we weer mogen. De inleverdag! Werkt goed…

 6. We hebben een bibliotheek binnen school, gerund door leerkrachten en ouders.
  Elke 2 weken gaat elke klas boeken ruilen op een vaste dag, alle datums zijn al vastgelegd in de agenda zodat je het in principe niet kunt vergeten.
  Heel handig!