Wat je je dochter leren moet – Ja papa

vader dochter

Iedere vader-dochter relatie is anders maar altijd speciaal. Toch is elke relatie tussen een vader en dochter volstrekt uniek. Dat is ook iets wat elke papa zijn dochter mee zou moeten geven is dat ze speciaal en uniek is. Ja, duh. Dat snappen wij ook wel, toch papa’s van dochters?

De vraag is echter, hoe dan?

Hoe leren wij onze dochters dat zij speciaal en uniek zijn?

1. Laat je dochter weten dat je er voor haar bent. Vaders, zeker degene die opgegroeid zijn zonder zussen, hebben vaak geen idee wat er in de koppies van kleine opgroeiende meisjes omgaat. Logisch, want wij zijn mannen en we zijn over het algemeen opgevoed om een sterke ‘echte’ man te zijn. Door het gebrek aan vrouwelijk inzicht, zullen we de neiging hebben om veel spullen voor onze kleine meisjes te kopen. Een poging om ze ‘speciaal’ te laten voelen, alles voor de kleine prinses. Maar eigenlijk en dit klinkt misschien suf, hebben meisjes veel meer aan de tijd en aandacht van papa. Hiermee laat je je dochter weten dat je er voor haar bent. Er écht voor haar bent en dan hoef je geeneens zoveel verstand te hebben van het meisjesbrein. 

2. Leer je dochter hoe ze zichzelf moet verdedigen. We hebben meestal de neiging om onze dochters te leren hoe ze een aanval kunnen inzetten. Maar eigenlijk is het verstandiger om je dochter te leren wijze keuzes te maken en weg te lopen van situaties die kunnen escaleren. De andere wang toe keren? Zeker niet! Een goede techniek in zelfverdediging is een goede basis, maar leer je dochter ook dat ze deze niet altijd hoeft te gebruiken. De meeste meisjes willen namelijk helemaal niet vechten en dan is de juiste zelfverdediging door te kiezen om gewoon weg te lopen.

3. Leer je dochter dat vrouwen net zo gelijk zijn als mannen. Ook je dochter mag grappen maken over scheten en boeren. Daar lach je net zo hard om als wanneer je zoon die schuine mop vertelt.

4. Leer je dochter dat je liefde onvoorwaardelijk is, wat ze ook doet. Een lastige, ik weet het, want je kan niet alles van haar gedrag accepteren. Er zijn grenzen. Opvoeden noemen ze dat. Maar laat haar wel weten dat alles, maar dan ook alles mogelijk is. Dat ze alles kan worden wat ze wil. En dat vertrouwen zal ze hebben doordat je haar nu al haar laat zijn wie ze is.

5. Laat haar weten dat je elke dag van haar leert. Dit zal haar zelfvertrouwen geven. En zelfvertrouwen is één van de mooiste dingen die je als vader mee kunt geven aan je dochter.

 

Previous ArticleNext Article