Wat is het toetje? 0

oreo toetje

Na het eten is het hier de standaard vraag: ‘Wat is het toetje mam?’ Ik ben in de luxe positie om daar eigenlijk altijd wel een positief antwoord op te geven. Negen van de tien keer is het een vrij simpel toetje. Gewoon vla of yoghurt. Maar het is wel altijd aanwezig. Ik noem het een luxe positie, omdat ik door de campagne van Het Vergeten Kind weer even met de neus op de feiten gedrukt werd. Het is namelijk niet voor ieder kind vanzelfsprekend om een mama te hebben die een antwoord op die vraag geeft. In de naderende kerstperiode is het voor ‘vergeten kinderen’ extra moeilijk.  Zij hebben geen ‘zoete’ kerst. En hebben geen mooie aangekleed kerstdiner met familie. En dat gaat me als moeder van drie aan het hart. 

Een toet waar je goed mee doet

Moet ik mijn kinderen dan ook maar geen toetjes meer geven? Nee, dat is geen oplossing. Maar zichtbaarheid geven aan deze campagne van Het Vergeten Kind, is een kleine bijdrage die ik kan leveren. Organisatie Het Vergeten Kind heeft een receptenboekje gemaakt met verschillende kersttoetjes. Bekende Nederlanders als Juvat Westendorp, Saar Koningsberger en Natasja Froger laten in het receptenboekje de lekkerste toetjes zien. Over het algemeen zijn de recepten van Hidde de Brabander, meester patissier en presentator van 24Kitchen. Het mooiste recept in het receptenboekje is een Hartenhuis-taart. Het Hartenhuis is een symbool van Het Vergeten Kind en het staat voor een veilig en liefdevol thuis voor alle kinderen in Nederland. Ik bewaar dit mooie recept voor de kerstvakantie, want een Hartenhuis-taart wil ik zeker maken met mijn kinderen.

Het lievelingstoetje

Om deze campagne bij mijn kinderen te lanceren, kies ik eerst voor het lievelingstoetje van mijn kinderen. Nu vraag je je misschien af, waarom zou je dit bij je kinderen willen lanceren? Dat doe ik omdat een beetje bewustwording geen kwaad kan. Ze mogen best weten dat er kinderen in Nederland zijn die geborgenheid en aandacht van ouders missen. Die zich geïsoleerd en eenzaam voelen, zeker tijdens de kerstdagen. En een heel duidelijk voorbeeld voor de kinderen: dat sommige kinderen nooit een toetje krijgen.

toetje aardbeien met slagroomGoed, het lievelingstoetje van mijn kinderen is met stip op één: aardbeien met slagroom. Nu had ik voor de kerstperiode wat leuks met de aardbeien bedacht, door kerstmannetjes te maken van aardbeien met slagroom. Heel simpel, maar wel lekker. Door samen dit toetje klaar te maken, had ik een mooie ingang voor een gesprekje betreft de bewustwording. En dat mijn kinderen enigszins geschokt zijn, blijkt wel uit de grote ogen die mijn jongste dochter opzet wanneer ik vertel dat niet ieder kind zomaar aardbeien met slagroom eten kan. Dat sommige kinderen in Nederland helemaal nooit een toetje krijgen. En dat er soms zelfs geen papa of mama is, om het voor ze te maken. ‘ECHT?’ zegt mijn dochter verbaasd, vervolgt met een beteuterde ‘aahh’. En ik weet het, zij kan daar niks aan doen en toch wil ze direct in actie komen. ‘Kunnen wij ze dan geen toetje geven mam?’

aardbeien met slagroom toetje

Het is zo mooi hoe kinderen hun ogen open houden en hulp willen bieden. En niet direct hun ogen sluiten, wat bij veel volwassenen toch wel een eerste reactie is. Het Vergeten Kind, alleen deze woorden al, zo treffend in het hart, daar kun je je ogen niet voor sluiten.

Wat kun je doen voor het vergeten kind?

Heel simpel, je kunt hier gratis (na invullen van je gegevens) een mini kerstdesserts boekje aanvragen, met 5 recepten. Na het doen van een donatie (eenmalig €5) ontvang je het hele receptenboekje digitaal. En wanneer je structureel donateur wordt ontvang je het receptenboekje in hardcopy. Dat laatste is natuurlijk het beste. Allemaal voor ieder kind een lach!


 

toetje pinterest

Previous ArticleNext Article