Waarom heeft januari een hekel aan moeders?

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. (Aldus Wikipedia).

En laat die deprimaandag nou toch altijd vallen in januari. Vandaag om precies te zijn. Vandaag is het Blue Monday, maar waarschijnlijk had jouw gevoel je dat al gezegd.

Als je het aan mij vraagt dan heeft geheel januari een hekel aan moeders en niet alleen die welbekende, bijna aangepraatte, maar zonder twijfel ‘o zo’ gehypte Blue Monday.

Waarom? Nou… Januari is een maand waarin we geen kou meer willen voelen en zeker niet als het vriespunt in zicht komt. Het kerstgevoel hebben we ook al achter de rug, dus die sneeuw mag nu ook wel wegblijven. Oh verrekt, het blijft ook weg, het is alleen maar regen wat er uit de lucht komt vallen (ik woon duidelijk in de Randstad). En dat wakker worden in het donker, ik ben daar nu zo klaar mee. We willen weer de vogeltjes horen fluiten en de bloemetjes buiten zetten, letterlijk.  

Ja, dit bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor moeders, maar voor de doorsnee Hollander. Maar wat is het dan dat juist januari zo een hekel heeft aan moeders?

In januari beseft een moeder dat haar kind de hele dag om haar heen hangt. In november en december vond ze het nog wel gezellig, zo een kleintje die de hele dag om haar heen dreutelt. Samen spelletjes wil doen, knutseltjes wil maken, samen fimpjes wil kijken. Maar nu kan ze geen glitters meer zien, de spelletjes komen haar strot uit en tachtig keer hetzelfde filmpje is ook geen verbetering voor haar geestelijke gesteldheid.

Het wordt weer hoog tijd dat de lieve kindertjes weer lekker BUITEN GAAN SPELEN! Maar januari is simpelweg niet de maand om ze weer naar buiten te schoppen. Het is koud, die vingertjes bevriezen binnen een half uur, als ze niet al na 10 minuten jankend bij de deur staan ‘want het is zo kooooouuud’. Daarnaast lijdt de helft van het volk aan een griep, waaronder ook jouw kinderen, en jezelf niet te vergeten (uuhh, vergeet het maar je bent een moeder). Nog een reden om binnen te blijven.

Ja in januari zijn wij moeders heel hongerig naar mooi weer. Niet alleen voor de vitamine D, of omdat we klaar zijn met de winter. Maar ook, nee juist, omdat we de kinderen weer naar buiten willen hebben.

Previous ArticleNext Article