De voor- en nadelen van thuiswerken

thuis werken moeder

Het lijkt ideaal: als moeder van jonge kinderen thuis te kunnen werken. En dat klopt ook wel, thuiswerken heeft heel veel voordelen. Maar laten we de nadelen niet onderschatten. Want een wijs man zei ooit, ieder voordeel heeft zijn nadeel. Denk aan trage WiFi. Irritatiepunt nummer één. Het voordeel is, je hebt het zelf in de hand dit te verbeteren. Je kunt namelijk heel gemakkelijk je internet snelheid testen. En is de snelheid niet goed genoeg, dan pas je je abonnement aan. Daarnaast ben je als thuiswerker veel productiever. Handig voor de thuiswerkers die voor een werkgever werken. Maar als zelfstandige is thuiswerken misschien wel productief, maar ook weleens eenzaam. 

Kortom, er zijn verschillende voor- en nadelen van thuiswerken. Omdat ik een zelfstandige ben, kan ik alleen daarover oordelen. Dit zijn wat mij betreft de grootste voor- en nadelen van thuiswerken voor een zelfstandige.

Voordeel: ik ben flexibel

Als moeder is dit ideaal! Ik kan mijn tijd zo indelen dat de kinderen geen last van mijn werkzaamheden hebben. Is het vakantie? Dan ben ik thuis. Hebben ze een studiedag? Geen probleem. Mijn dochter heeft regelmatig in de ochtend een epileptische aanval. Op die momenten knijp ik in mijn handjes dat ik thuiswerk en flexibel ben. Want hoe had ik dit anders moeten oplossen?

Nadeel: ik ben nooit klaar

Het nadeel van die flexibiliteit is, ik ben nooit klaar. Het werk ligt altijd op mijn bureau. En dan staat mijn bureau ook nog eens in de woonkamer. Soms is het te verleidelijk om even mail te checken terwijl ik met de kinderen een spelletje speel. Ik laat mijn werk niet achter op mijn werk. Thuis en werk lopen 24 uur door elkaar heen.

Voordeel: ik word niet gestoord

Nou ja, als de kinderen op school zitten dan. Die momenten kan ik bergen werk verzetten. Mits ik mijn Whatsapp op stil zet. Want ook al heb ik geen collega’s. Ik heb wel intensief contact met zogeheten concullega’s.

Nadeel: niemand om mee te praten

Als moeder klinkt het hemels: een dag geen geluid. Maar voor je het weet vliegen de weken voorbij. Weken zonder ook maar een enkel fysiek praatje te hebben gemaakt. Want ondanks digitaal contact met concullega’s, is thuiswerken weleens eenzaam.

Mijn dag maakt of breekt bij goede WiFi

Prioriteit nummer één voor elke thuiswerker is goede WiFi. De tijd van aanzwengelen ligt inmiddels ver achter ons. En persoonlijk heb ik ook niet te klagen over onze WiFi van KPN. De modem hangt keurig in de meterkast. En het bereik is overal in huis prima. Behalve op het toilet, maar daar heb ik andere behoeftes.

Wanneer de WiFi het niet doet, wordt mijn dag gebroken door suf televisie te kijken. Groot nadeel wanneer je eigenlijk nog allerlei opdrachten uitwerken moet. Maar groot voordeel omdat je eindelijk even ontspanning hebt voor jezelf. Want als thuiswerkende moeder, kom je daar nooit aan toe.

En zo zie je maar weer, ieder nadeel heeft zijn voordeel. En ieder voordeel heeft zijn nadeel.

Previous ArticleNext Article