Voorbereiden voor IJsland met kinderen

ijsland-kinderen-kaart

Over een kleine week is het zover, dan gaan we een typisch dingetje doen dat velen op hun bucketlist hebben staan. We vliegen met het gezin naar IJsland! Naast dat we er onwijs veel zin in hebben, hebben we nu al de heerlijke voorpret tijdens de voorbereidingen. Want met drie kinderen voor een week naar IJsland vliegen, vergt wel wat secure voorbereiding. Wat nemen we mee? En hoe nemen we dat mee? In IJsland is het winter en hoe koud het daadwerkelijk is, is lastig in te schatten. Maar voorbereiden met warme kleding, lijkt me wel zo handig. De wat leukere voorbereidingen zijn de activiteiten. Wat gaan we met de kinderen allemaal doen in IJsland? Wat willen zij graag zien en doen en wat willen wij graag zien en doen? 

In dit artikel probeer ik je mee te nemen in onze voorbereidingen voor onze trip naar IJsland.

Een week in IJsland met de kinderen

Hoe kom je erop om naar IJsland te gaan, werd me laatst gevraagd. Eigenlijk vroeg hij zich af waarom je daar met kinderen naartoe zou willen? Er zijn immers geen waterpretparken en ‘chi chi wa’ entertainment. Althans, daar ga ik vanuit. Wij hebben er in ieder geval niet naar gezocht en daar gaan wij ook niet voor, in de zomervakantie proberen we dat ook al te vermijden. Het komt er op neer dat we naar IJsland gaan omdat wij dat willen en ach, de kinderen mogen mee. Voor ons misschien toch ook een ‘bucketlist dingetje’. Daarbij had ik gelezen dat IJsland in de winter heel leuk is.

Dat het ons ‘bucketlist dingetje’ is, betekent niet dat we geen rekening houden met de kinderen. In tegendeel! Om het een – trip om nooit te vergeten – te maken, moeten we het allemaal leuk hebben en allemaal dingen doen waar we blij van worden. En met kinderen kun je nu eenmaal niet je dag van 08.00 tot 22.00 volplannen. Sterker nog, we zetten zo min mogelijk dingen vast en we zien daar zo veel mogelijk hoe het loopt.

ijsland-noorderlicht
Hopelijk gaan we het noorderlicht in IJsland zien!

Maar uiteraard hebben we tijdens de voorbereiding wel goed bekeken wat er allemaal te doen is. En we hebben een aantal dingen die vaststaan. Zo hebben we een huurauto gereserveerd. We hebben de accommodaties gereserveerd. En we willen een walvissen tocht maken, ook deze hebben we gereserveerd.

Een minirondreis door zuid-west IJsland

Het komt erop neer dat we een minirondreis door zuid-west IJsland gaan maken. We vliegen met WOW air naar Keflavík. Daar halen we de huurauto op en rijden we naar de hoofdstad van IJsland, Reykjavík. We hebben daar een appartement midden in het centrum geboekt.

De volgende dag gaan we met Elding Adventure at Sea walvissen spotten. Een drie uur durende tocht op een vissersboot met een overdekt gedeelte. Dit leek ons wel noodzakelijk in verband met de kou en de kinderen. In het zomerseizoen heb je meer kans op het spotten van walvissen. En ook al is het zomerseizoen nog niet begonnen, doen we toch een poging. Je weet tenslotte maar nooit en daarbij wordt er toch ook een prachtige tocht beloofd.

De rest van de dag hebben we om in Reykjavík door te brengen. Wat we met de kinderen kunnen doen in Reykjavik:

 • De Laugardalur, het grootste zwembad in Reykjavik
 • De Hallgrímskirkja, de bijzondere kerk in Reykjavik
 • Husdyragardurinn, een dierenpark in Reykjavik
 • Kolaportid Flea Market, een weekend markt bij de haven
 • Whales of Iceland, een walvis expositie in de haven van Reykjavik

We verblijven twee nachten in het appartement in Reykjavík, daarna rijden we met onze huurauto naar onze volgende accommodatie. De Uthlid cottages, ongeveer een uur van Reykjavik af. We verblijven een midweek op deze plek en dit wordt onze uitvalsbasis voor verschillende uitstapjes.

Opties die we in deze (mid)week met de kinderen willen doen en zien:

 • De Golden Circle, de drie bekendste hoogtepunten van IJsland, Thingvellir, Gullfoss en Geysir.
 • De waterval Bruarfoss
 • Zwemmen bij geothermisch bad Laugarvatn Fontana
 • Zwemmen bij geothermisch bad Secret Lagoon
 • Waterval Seljalandsfoss
 • Waterval Skógafoss
 • Zwemmen bij geothermisch bad  Seljavallalaug
 • Geothermisch gebied Reykjadalur
 • Wandelen in het wandelgebied Landmannalaugar

ijsland-kinderen-geiser

Of dit met de kinderen allemaal haalbaar gaat zijn, zullen we wel zien. En natuurlijk wil je zoveel mogelijk halen uit een minirondreis door IJsland. Maar ik vind het leuker om dubbel te genieten van één plek, dan half te genieten van twee plekken.

De laatste nacht overnachten we vlakbij het vliegveld van Keflavík. We vliegen om 6.00 ’s morgens, dus het leek ons wel handig om alvast in de buurt te zijn van de luchthaven. Deze laatste dag willen we combineren met een bezoek aan de Blue Lagoon, dé toeristische trekpleister van IJsland. Zelf heb ik een beetje het gevoel dat een bezoekje aan dit geothermisch bad ontzettend overrated is, want aan de reviews te lezen zijn de IJslanders er zelf niet (meer) te vinden door al het toerisme. Maar goed, daar kunnen we pas een oordeel over vellen als we er daadwerkelijk geweest zijn. Echter is het nog maar de vraag of het gaat lukken, toen ik zojuist naar de boekingen keek bleek al veel uitverkocht te zijn.

Vliegen met drie kinderen naar IJsland

Om in IJsland te komen, vliegen we vanaf Schiphol met WOW air naar IJsland. De laatste keer dat we met het hele gezin vlogen, is inmiddels alweer ruim 5 jaar geleden. Toen zaten we met twee baby’s en een peuter in het vliegtuig. Ik ga er vanuit dat het vliegen nu, met drie kinderen boven de 5 jaar, een stuk gemakkelijker gaat. We hebben vijf tickets inclusief een grote bagage en voor iedereen een handbagage. Genoeg ruimte om bagage mee te nemen, toch ga ik geen vijf grote koffers vullen. Je moet er namelijk ook mee slepen én bovendien gaan vijf grote koffers niet in onze huurauto passen.

De bagage: warme kleding, snowboots enz.

We nemen onze bagage in twee grote koffers, drie handbagage trolleys en twee rugzakken mee. Of dit te ambitieus is, moet nog blijken, ik heb het namelijk nog niet ingepakt.

Het is winter in IJsland en het kan daarom behoorlijk koud zijn. Wat zijn de juiste jassen en schoenen om aan te trekken? Ik vond het een behoorlijke zoektocht, maar uiteindelijk hebben we voor wind- en waterdichte jassen gekozen. Hieronder dragen we verschillende laagjes, waaronder een warm fleecevest. Laagjes is de beste keuze, want dan kun je altijd nog wat uittrekken. Ook hebben we voor iedereen een setje thermo-ondergoed en warme ski-sokken. Qua schoeisel hebben we voor de kinderen snowboots en gaan wij heel kek twinnen in de warme wandelschoenen van Sketchers.

Efficiënt inpakken heb ik inmiddels al een beetje geleerd door het kamperen. We gaan waarschijnlijk veel zwemmen, maar de grote badhanddoeken laten we thuis. Hier hebben we de compacte microvezel handdoeken van de Decathlon voor. Verder moet je gewoon niet meer meenemen dan nodig is. Heel simpel.

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, kan ik niet wachten om deze minirondreis met de kinderen naar IJsland te gaan maken!

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

2 Comments

 1. Wauw wat gaaf!!! Heel veel plezier! Ik ben erg benieuwd naar de verhalen van deze reis.

 2. IJsland is prachtig, veel plezier!
  Vergeet vooral ook niet de Efljes en de Trollen.
  Die zijn haast heilig in IJsland.