Hoe hou je het spelen van een spelletje met kinderen gezellig?

999games kinderen

Als kind was ik altijd gek op het spelen van spelletjes. Ik kan mij de zondagmiddagen waarop ik met mijn ouders en broers spelletjes speelde nog goed herinneren. Maar ook als er niemand met mij mee wilde spelen, dan deed ik alsof ik meerdere personen was. Ik vond het zo leuk om spelletjes te spelen, dat ik gerust een hele middag in mijn eentje monopoly aan het spelen was. Als tiener stopte het enthousiasme voor spelletjes niet. Sterker nog, een spelletje spelen was helemaal hot, vooral de spellen van 999 Games. Avonden hebben we zitten Kolonisten en op zondagmiddag werd Carcassonne uit de kast getrokken. Toen ik eenmaal zelf kinderen kreeg, leek het me ook superleuk om échte spelletjes met hen te spelen. Toch ging dat enthousiasme al snel verloren…

Mijn kinderen kunnen niet tegen hun verlies

Mijn kinderen zitten volop in de fase waar ze maar slecht tegen hun verlies kunnen. Zodra iemand maar dreigt te verliezen, dan hebben we een Sjaak afhaak. “Ik doe niet meer mee!”, wordt dan snel geroepen. En als we het wel tot het einde redden, is er toch altijd minstens één verliezer. Zo werkt dat nu eenmaal meestal met spelletjes. Toch levert het een hoop gekrijs bij de verliezer op en de winnaar wrijft het er het liefst nog even in. ‘Ik heb gewonnen, ik heb gewonnen, jullie hebben verloren’, komt er dan jubelend uit het ene strotje, wat het andere strotje vervolgens nog harder laat krijsen. Je snapt misschien wel waarom het spelen van een spelletje met mijn kinderen niet het allerleukste is om te doen.

Maar ik geef niet op! Ik weet gewoon hoe leuk het kan zijn. Mijn kinderen moeten alleen even leren dat ze niet altijd kunnen winnen. En dus hield ik in samenwerking met 999 Games weer eens een spelletjesmiddag.

Tips voor hoe je het gezellig houdt

Hoe hou je het spelen van een spelletje met kinderen gezellig? Het is iets dat ik mij al meerdere keren heb afgevraagd. Ik kwam tot de volgende conclusie: het eerste en beste wat je kunt doen, is zelf rustig en enthousiast blijven. Wanneer je als ouder net zo boos wordt als het kind, raak je alleen maar in een neerwaartse spiraal en is de kans groot dat jullie helemaal geen spelletjes meer willen spelen. Blijf dus positief.

Als tweede, kies de juiste spelletjes. Doe bijvoorbeeld een spel waarbij je moet samenwerken. Leo moet naar de Kapper is daar een goed voorbeeld van.

Het spel: Leo moet naar de Kapper

Leo moet naar de Kapper is een spel waarbij je er samen voor moet zorgen dat Leo binnen vijf dagen bij de kapper aankomt. Leo volgt een weg over verschillende wegtegels. Om beurten laat je Leo een paar stappen zetten door één van je kaarten om te draaien. De tegel waarop hij komt te staan, draai je om. De combinatie van de tegelkleur en jouw kaart, bepaalt of de tijd snel zal verstrijken. Redt Leo het niet om binnen een dag bij de kapper aan te komen, dan moeten de tegels weer omgedraaid worden en moet je samen onthouden welke kleuren eronder zitten. Door samen te werken is de kans groter dat Leo op tijd bij de kapper komt. Het mooie van dit spel is dat je met zijn allen wint óf met zijn allen verliest. Gedeelde vreugde of smart dus.   

leo moet naar de kapper

Een andere tip, speel een spelletje met humor! En voor kinderen is dat onder andere ‘gekke bekken trekken’.

Het spel: Mimiq

Mimiq is het spel dat mijn kinderen een lachstuip geeft. Ze moeten de gezichtsuitdrukking van een kaartje in hun handen na doen en zo setjes van drie verzamelen. Die gezichtsuitdrukkingen zijn eigenlijk gewoon gekke bekken. Dit is een spel dat vooral leuk is om te spelen, ongeacht wie uiteindelijk de winnaar wordt.

mimiq 99 games spelen

En de laatste tip, speel een spel waarbij je het als ouder oprecht verliest van je kind. Dit geeft je kind zoveel zelfvertrouwen. Alleen loop je als ouder wel wat deukjes in je zelfvertrouwen op.

Het spel: Vlotte Geesten

De naam zegt het al, voor dit spel moet je vlot zijn van geest. Vlotte Geesten is een reactiespel waarbij je snel en alert moet reageren. Combineren en reageren door zo snel mogelijk het juiste voorwerp van tafel te pakken. Welk voorwerp je pakken moet, wordt bepaald door verschillende kaarten. Het duurde even voordat mijn kinderen doorhadden wat nu precies de bedoeling was. Maar toen ze de spelregels eenmaal vatten, waren ze niet meer te houden en werden wij als ouder behoorlijk ingemaakt. Tja, dat is voor een kind natuurlijk fenomenaal.

vlotte geesten spelen 999games

En zo hadden we door de juiste spelletjes te kiezen, een super gezellige spelletjesmiddag. Voor mijn kinderen is verliezen nog steeds lastig, maar langzaam maar zeker wordt het samen spelen van een spelletjes belangrijker dan wie er wint of verliest. En zo hoop ik dat zij later ook terugkijken op fijne zondagmiddagen waarop we gezellig samen spelletjes speelden.

Previous ArticleNext Article