Tieners en hun mobieltjes

tieners mobiel

Mobieltjes, ze zijn overal en we kijken er voor ons gevoel veel te vaak op. Toch doen we het, ook als ouder. De schermpjes zijn niet meer weg te denken. Denk je als ouder je kind er nog voor te behoeden, door schermtijd in te stellen, zit je tiener vervolgens alsnog 24/7 naar een schermpje te kijken. En neem het ze eens kwalijk, want zijn wij, ‘de volwassenen’, niet degenen die deze technologie de wereld in hebben geholpen? Social media, handige apps om je rekenen en taal te oefenen, even de museum app installeren bij een bezoek, even googlen naar een antwoord op je ingewikkelde vraag. Of het nu een iPhone of een Samsung is, we gebruiken het apparaatje overal voor. Zo gek is het dus niet dat het mobieltje lijkt vastgegroeid te zijn aan de hand van je tiener. 

Maar toch; jij bent als ouder zelf degene die je tiener een smartphone geeft. Dus dan mag je ook zelf de regels bedenken. Vind je niet? En ook al lijkt de telefoon voor zoveel dingen handig, pubers en hun telefoontjes hebben nu eenmaal wat handvaten nodig. Bij deze een aantal tips:

1. Beperk thuis de tijd op de mobieltjes

Het is nog niet zo heel lang geleden dat je je kind een mobiel meegaf onder het mom van ‘dan ben je altijd bereikbaar’. Inmiddels is je tiener helemaal niet meer bereikbaar, want hij staart continu naar zijn telefoon. Een simpele oplossing: laat je tiener bij binnenkomst zijn telefoon inleveren. Het zal in het begin misschien wat strubbeling geven, maar uiteindelijk wordt het een geaccepteerd tafereel. En wie weet komen de echte gesprekken weer op gang, over hoe zijn dag was en zo.

2. Houd de mobieltjes in het zicht

Is punt één een onhaalbare taak, zorg dan in ieder geval dat je tiener zijn mobieltje alleen in de woonkamer gebruikt. Misschien heb je dan geen gesprek met je tiener, maar je kunt in ieder geval nog naar hem kijken. Wanneer je toestaat dat hij het mobieltje meeneemt naar zijn kamer, heb je een serieuze kans op het creëren van een holbewoner. Maar dan één met een mobiel.

3. Verzamel ’s avonds alle mobieltjes

En leg ze in de woonkamer op een vaste plek. Tieners die hun mobiel meenemen naar bed, komen uiteindelijk ernstig slaaptekort. En dat begint misschien onschuldig met ‘nog even een filmpje kijken’, maar uiteindelijk zit je kind tot diep in de nacht op social media. Laat je tiener (en jezelf) niet altijd bereikbaar zijn en zeker niet midden in de nacht. Koop een ouderwetse wekker, daarmee is het alarm excuus ook van de baan en leg alle mobieltjes zo ver mogelijk van je hoofdkussen vandaan.

4. Je mobiel is niet je leven

Ken je dat gevoel wanneer je erachter komt dat je je mobiel vergeten bent. Je voelt je direct onrustig, alsof je niet kan functioneren zonder mobiel. Dat is natuurlijk echt super vervelend en ook helemaal niet nodig, want je mobiel is niet je leven. Het is niet gemakkelijk dit over te brengen op je tiener. Laat zien dat een mobiel handig is, bijvoorbeeld wanneer je iets opzoeken moet. Maar laat tegelijkertijd ook zien dat je bepaalde informatie ook uit boeken kunt halen.

5. Check zo nu en dan de telefoon van je tiener

Tieners hebben recht op privacy, dat klopt. Maar zolang jij als ouder degene bent die het abonnement betaalt, heb je ook het recht om te weten wat ermee gebeurt. Bovendien ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je tiener. Natuurlijk hebben tieners recht om te ontdekken en te proberen. Ik zeg ook niet dat je elke stap op de voet moet volgen. Maar inzien waar ze globaal mee bezig zijn, kan het begin zijn van een gesprek.

Naast het opleggen van deze regels kan je ook het data van het mobiele abonnement beperken. Zo kan je met de Sim-only van Telfort zelf kiezen hoeveel mb’s je wilt. Handig als je niet wilt dat je kind de hele dag filmpjes zit te streamen.

Teveel regels voor je tiener? Welnee, want geloof me! Er is geen wezen op deze aardkloot die zo hard schreeuwt om grenzen als een tiener. Ook al voelt het soms als dat je ze enorm beperkt met al je regeltjes, de grote-mensen-wereld ontdekken gaat nu eenmaal stap voor stap. Ik ben er zelf ook nog steeds mee bezig.


Tips en regels voor tieners en hun smartphone

Afbeelding mobieltjes: DisobeyArt/shutterstock

Previous ArticleNext Article