Praten over gevoelens – Binnenstebuiten

Er staat een goedmakertje voor het verwijderen van Frozen op Netflix; Disney’s Binnenstebuiten. Voordat we aan de film begonnen had ik geen idee wat ik verwachten kon, maar binnen tien minuten had ik wel door dat deze film wat uitleg vergde. De eerste vragen van mijn 7-jarige kwamen dus al snel. “Mam, ik snap het niet, wat gebeurt daar nou?” Ik greep mijn kans, want deze film is bij uitstek dé manier om dieper op gevoelens en ‘hoe dat nou allemaal in dat knappe koppie van haar werkt’ in te gaan.

De gevoelens zijn fantastisch uitgebeeld

Praten over gevoelens, opgroeien, jezelf uitdrukken, en communiceren met de mensen die van je houden, in de film worden er op een briljante manier vijf emoties neergezet die belangrijk zijn om een basis te leggen van wie je bent. Plezier, verdriet, angst, afkeer en woede zijn de kerngevoelens die elkaar met veel dynamiek afwisselen, hoewel plezier in eerste instantie de overhand heeft. De uitgebeelde karakters maken het voor kinderen gemakkelijker om de gevoelens te kunnen plaatsen en te benoemen. 

Vijf manieren om met kinderen te praten over gevoelens na het kijken van Binnenstebuiten

– Riley vindt het moeilijk om haar ouders te vertellen hoe ze zich voelt na de verhuizing. Ze is verdrietig, maar haar moeder vraagt haar om blij te zijn voor papa. Kan ze dat of vindt ze het vervelend dat er geen plaats is voor haar verdriet? Heb je zelf weleens gedaan alsof je vrolijk was om iemand anders blij te maken? Hoe vond je dat?

– In de film komen ook ‘gemengde gevoelens’ aan bod. Hoe is het om ergens gemengde gevoelens over te hebben? Iets waar je eerst heel verdrietig over kunt zijn, kan later iets zijn waar je heel blij mee bent. Kunnen gemengde gevoelens goed samen gaan?

– Afkeer is een moeilijke emotie om uit te leggen aan een 7-jarige. In de film gaat afkeer al snel over in woede, iets wat wel weer heel pakkend en begrijpend is voor een 7-jarige. Zijn er situaties geweest waar jij heel boos werd en wat ging daaraan vooraf? Misschien was dat verdriet of misschien wel afkeer?

– Emoties hebben een gezicht gekregen. Als mijn kinderen nu heel boos worden, dan is het als moeder nu makkelijk om te benoemen wat er in het koppie omgaat. “Is het rode poppetje nu aan het schreeuwen?”

Wat leer je als ouder van deze film?

– Ontken gevoelens niet. Het floept er zo uit: “Daar hoef je niet om te huilen hoor.”

– Alle gevoelens doen ertoe. Ze zijn allemaal belangrijk om te kunnen zijn wie je bent.

– Doordat de emoties een gezicht hebben, is praten over gevoelens een stuk makkelijker en duidelijker geworden.

Previous ArticleNext Article