Online oefenen voor school

Squla maakt leren leuk met mama

squla

Eindeloze discussies, veroordelingen en onderzoeken met uiteenlopende resultaten zijn er te vinden over kinderen en multimedia. De combinatie van kind en iPad is wat mij betreft prima. Behalve die keren dat ze hem op mijn stenen vloer laten kletteren en er voor de zoveelste keer een barst in zit. Op het moment dat ze rustig met de iPad op de bank zitten, is er niets aan de hand. Kind blij, mama blij en met een beetje mazzel leert het kind ook nog wat. Filmpjes op youtube, leuke spelletjes of een leerzame app. De iPad is van alles voorzien. U vraagt, Siri zoekt. Sinds kort hebben we de app van Squla. 

Squla is leuk, maar sommige opdrachten vindt mijn zoon erg simpel. Of dat aan Squla ligt of aan mijn kind weet ik niet. Het mooie is wel, dat je het programma op een hogere groep kunt zetten. Dan wordt het vanzelf moeilijker. Ik heb niet het idee dat het programma zelf het niveau aanpast. De muntjes die je kunt verdienen zijn net als de spelletjes erg motiverend. Als er iets misgaat, wordt dit duidelijk door een rood kadertje en het ontbreken van de muntjes. Als kinderen nog niet kunnen lezen, is er geen verdere uitleg/feedback. Dat vind ik jammer. In mijn ogen leer je pas van je fouten als je snapt wat je verkeerd hebt gedaan.

Vanaf groep 4 is deze extra uitleg/feedback er overigens wel. Maar die moet het kind wel zelf lezen. Dus mocht je Squla behalve leuk ook leerzaam willen maken, dan moet je er naast gaan zitten als je kind nog niet (goed) kan lezen, of dat niet zo leuk vindt. Squla heeft ook een ouderportaal. Hier kun je zien wat je kind gedaan heeft, welke fouten het maakte. Je kunt er berichtjes schrijven of overzichten uitprinten. Dit vind ik er compleet en goed overdacht uitzien.

Mijn kinderen en ik vinden Squla leuk, maar je moet wel goed kijken of het niveau goed aansluit bij je kind. Dit inzicht krijg je naar mijn idee het beste door er naast te gaan zitten en actief mee te doen. Op die manier krijg jij als ouder een duidelijke meerwaarde bij het iPad gebruik van je kind en eigenlijk is dat heel erg fijn!

Dus de volgende keer dat er weer een internetdiscussie losbarst over kinderen en iPads weet ik wat ik zeggen kan. De iPad is bij mij niet enkel een soort digitale kinderoppas, maar een manier om iets leuks te doen met mijn kind. Vroeger deden we dat met oefenboekjes, kralen en plaatjes. Nu doen we het lekker hip met de iPad. Hell yeah!

Previous ArticleNext Article