Cijfers en letters oefenen met Rompompom!

rompompom oefenen met schrijven

Met een vijfjarige én een zesjarige in huis, is het onderwerp ‘cijfers en letters’ bij ons het gesprek van de dag. Voor de één is het nog een geheel vrijblijvend onderwerp voor de ander is het zo nu en dan een ‘moetje’. Dat is het grote verschil tussen groep 2 en groep 3. Mijn jongste, de vijfjarige, is er in ieder geval volop mee bezig en het is superleuk om te zien hoe dat mijn middelste, de zesjarige, weer stimuleert om ook thuis te oefenen met cijfers en letters. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat zijn kleine zusje hem nog inhaalt. 

Waarom een kleuter stimuleren?

Waarom zou je een vijfjarige kleuter al stimuleren om te oefenen? Het antwoord op die vraag is nogal variërend, het verschilt namelijk nogal per kleuter. Ik zie het al bij mijn eigen kinderen. Zo had mijn zesjarige (toen in groep 2) een matig bij het kopje ‘interesse in letters‘ staan. Hij kon zijn naam, hij kende nog wat andere letters, maar hij zou nooit zelf voor een letterspel kiezen. Rekenspelletjes daarentegen vond hij wel weer fantastisch.

Mijn vijfjarige, die nu in groep 2 zit, heeft wel volop interesse in de letters. Ze kan zelfs al een beetje lezen. En geloof me, dit komt geheel uit haarzelf en school, thuis werd dit in eerste instantie namelijk niet gestimuleerd.

Nu ik weet dat zij wél interesse in letters heeft, probeer ik daar op in te spelen. Maar dit heb ik bij de zesjarige niet gedaan. Waarom niet? Omdat ik denk dat overstimuleren met het oefenen van de cijfers en letters, alleen maar averechts werkt en voor je het weet heb je een kleuter die alleen nog maar opziet tegen het oefenen met cijfers en letters. Dat komt wel wanneer ze in groep 3 zitten.

Oefenen met letters

Mijn kleuter vindt het oefenen met letters dus maar al te leuk. De Rompompom schrijfkaarten voor een review kwamen dan ook als geroepen en direct begon mijn kleuter te oefenen met de schrijfkaarten. Op deze schrijfkaarten kun je de letters, maar ook cijfers en figuren oefenen mét uitwisbare stift. Alleen de stift is al mega interessant doordat er ze met het sponsje de foutjes weg kan wissen. Het is grappig om te zien dat mijn kleuter écht voor de letters kiest en niet voor de cijfers of vormen en figuren, die voor een beginneling perfect zijn om de motoriek en pengreep te oefenen. Maar nog grappiger is het dat mijn zesjarige door het zien van zijn zusje ook gestimuleerd raakt om te oefenen met schrijven.

De kaarten zijn dus heel gemakkelijk opnieuw te gebruiken. Toch gaat het uitwissen met de stift niet helemaal lekker, er blijft een grijze waas achter. Om de kaarten goed schoon te krijgen, moet je even een nat doekje gebruiken.

Oefenen met cijfers

Het oefenen met cijfers is iets minder populair bij mijn kleuter, maar wel weer bij mijn zesjarige. Het telboek van Rompompom mochten we ook proberen. In dit telboek kun je oefenen met getallen tot en met 20, dit kan hij al een tijdje, sterker nog hij is bezig met het optellen en aftrekken met de getallen tot en met 20. Maar het boek is ook gewoon een verhaaltje om te lezen en in combinatie met een beetje fantasie kun je dit boek op een speelse manier gebruiken om te oefenen met rekenen. En, door dit boek samen met de vijfjarige en de zesjarige te lezen, kunnen ze beide op hun eigen manier en niveau oefenen met cijfers.

rompompom telboek

Met het materiaal van Rompompom kun je je kleuter op een speelse manier thuis stimuleren. Een andere aanrader is ook de Magnetische letterdoos, op Moeders.nu vind je hier meer info over. Daarbij worden de Rompompom spellen van Zwijsen vaak ook gebruikt op school, zoals de Schatkistmethode. En hierdoor sluiten deze oefenmaterialen voor thuis perfect aan bij school. De Rompompom producten van Zwijsen bestel je hier.

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.