Nintendo Labo review

review nintendo labo

De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest met Nintendo Labo. En ik zal meteen maar toegeven, ik was ietwat huiverig toen de vraag om een review te maken van de Nintendo Labo voorbij kwam. Want wat heeft een doos karton met gamen te maken? Wordt mijn gamer zoon hier werkelijk blij van? Of kan het regelrecht bij het oud papier? Een beetje zonde van de bijna €70 die je ervoor neer moet tellen. Deze vragen waren een trigger die een review van de Nintendo Labo zeer interessant kunnen maken! En dus gingen we de afgelopen weken aan de slag om onze ervaringen met jullie te delen. 

Nintendo Labo mixpakket, inclusief piano

Wij ontvangen het Nintendo Labo mixpakket. In dit pakket zitten vijf verschillende bouwpakketjes om te bouwen. Een modelauto, een hengel, een huis, een motor en een piano. Zoals ik al zei is Nintendo Labo een doos met vellen karton. 28 platen om precies te zijn. Maar na het bouwen van het meest simpele bouwpakketje, de modelauto, is het ons al snel duidelijk dat Nintendo Labo meer is dan alleen bouwen. En opeens snap ik ook waarom een pakket karton €70 kost. Want, hoe kan het ook anders, Nintendo Labo is ook gamen. En daar gaat het hartje van mijn zoon wel sneller van kloppen. Al snel volgt het volgende bouwpakket, de piano. Maar hier is hij aanzienlijk langer mee bezig. Blijft het bouwen hem voldoende uitdagen om de piano zelf af te maken?

nintendo labo review multikit

Kijk hier voor de prijs en de verschillende Nintendo Labo pakketten >>

Nintendo Labo Toy-Con 3: voertuigenpakket

UPDATE september 2108

Nieuw is het Nintendo Labo voertuigenpakket. Dit pakket biedt toegang tot een exclusieve avontuurstand die een of meer spelers op avontuur stuurt in een grote, mysterieuze wereld met besneeuwde bergen, een futuristische stad en zelfs een archeologische opgravingsplaats. 

Het nieuwe pakket bevat materialen om verschillende unieke Toy-Con mee te bouwen, inclusief een auto, vliegtuig, duikboot, spuitbus en twee sleutels. Maar het bouwen van deze projecten is nog maar het begin van de fun! Wij zijn nog druk bezig met het ontdekken. Binnenkort hoor je onze menig over het Nintendo Labo voertuigenpakket. 

Hoe Nintendo Labo werkt

Nintendo Labo laat zien hoe eenvoudig technologie te combineren is met creativiteit. Bouwen, gamen én creatief bezig zijn komt allemaal samen in Nintendo Labo. Hoe de technologie van Nintendo Labo werkt is simpel. In je Switch controller zit een  infrarood sensor en tijdens het bouwen plaats je witte stickers in je bouwpakket. Doordat alles op elkaar is afgestemd, kun je op je scherm van je Nintendo Switch de bijbehorende spellen vlekkeloos spelen.

Bouwen

In het Nintendo Labo mixpakket zitten 28 bouwplaten van karton. Daarnaast nog een aantal extra benodigdheden voor de bouwpakketten, als reflecterende stickers, koordjes en elastiekjes. Oh, en natuurlijk de Nintendo Switch-gamecard met de software.

Bij het opstarten van de Nintendo Labo-software zie je drie keuzes: bouwen, spelen en ontdekken. Nintendo Labo begint bij het bouwen, want zonder te bouwen kun je ook niet op de manier spelen hoe het bedoelt is. In het onderdeel bouwen volg je duidelijke instructies van de door jou gekozen bouwpakket op. Wanneer je dit heel secuur doet, kan het niet mis gaan. Het is eigenlijk een beetje een IKEA kast die je in elkaar zet, alleen zijn bij Nintendo Labo wél alle onderdelen aanwezig. Echter hebben mijn kinderen nooit een IKEA kast in elkaar gezet. Een goede leerschool voor de toekomst dus.

Mijn zevenjarige zoon stort zich als eerste op de Nintendo Labo. Hij begint met een modelauto uit het mixpakket. Deze is snel en makkelijk in elkaar gezet. Binnen een kwartiertje trilt er een bijzonder kartonnetje met twee switch controllers aan de zijkanten over de vloer. Een prima modelletje om de Nintendo Labo mee te starten, dit adviseren ze overigens ook. Maar mijn zoon snakt direct naar meer en waagt zich vervolgens aan de piano van Nintendo Labo.

piano nintendo labo

piano bouwen nintendo labo

Nadat hij de bouwplaten van de piano verzameld had, begon hij vol goede moed met bouwen. Hoewel hij de piano deels op de bank in elkaar heeft zitten zetten, adviseer ik toch om netjes aan tafel te gaan zitten. Een harde en vlakke ondergrond vouwt de bouwplaten van karton net even wat netter. En het is ook aan te raden om een beetje georganiseerd te werk te gaan, want wanneer je eenmaal een onderdeeltje mist, is daar geen tweede van. Bovendien kunnen heel veel kleine stukjes karton bij het oud papier, terwijl ik deze nog steeds tussen de bank terugvind.

Goed, de instructies op het scherm van de Nintendo Switch zijn dus duidelijk. En wanneer je een beetje lezen kunt, zoals mijn zevenjarige, wordt het zelfstandig bouwen van de Nintendo Labo bouwpakketten écht een fluitje van een cent.

Het leuke van de instructies Nintendo Labo is dat ze op de juiste manier weten te motiveren. Wanneer er een lastig stukje komt, overtuigen ze de bouwer dat het hem wel lukt!

nintendo labo instructie

Toch is de piano best veel werk voor hem en het is geen overbodige luxe om zo nu en dan even een pauze te nemen. Al met al heeft de piano toch zeker voor zo’n twee tot drie uur bouwplezier gezorgd. Waarschijnlijk mede doordat hij géén gebruik heeft gemaakt van de doorspoel knop. Maar ik merk dat voor mijn zevenjarige de beloning toch echt het ‘spelen’ met Nintendo Labo is.

Samen met mijn zesjarige dochter heb ik het huis en de hengel gebouwd. En zelf heb ik me op de motor gestort. En hoewel ik wel een gretig gebruiker ben van de doorspoel-knop (hiermee gaan de instructies een stuk sneller), werkt bouwen van de Nintendo Labo bijna therapeutisch. Ken je dat kleuren voor volwassenen? Nou zo’n soort werking heeft het.

bouwen piano nintendo labo

bouwen nintendo labo hengel

Spelen

Wanneer het bouwpakket klaar is, stop je de controllers op de aangegeven plekken. De controllers zitten verrassend stevig in het karton en je hebt ook helemaal niet het gevoel dat het elk moment in elkaar kan storten. Het scherm van de Nintendo Switch heeft ook zijn vaste plek in elk bouwpakket van Nintendo Labo.

Het spelen kan beginnen!

Elke Toy-Con (dit is hoe ze de verschillende bouwpakketten noemen) heeft zijn eigen spel. Het is bijna wonderbaarlijk om te zien hoe feilloos de pianotoetsen werken. Of hoe je met de hengel vissen vangt alsof je ze echt uit het water slingert. En hoe de knoppen op het huis werken. De spellen zijn vrij simpel, maar de verwondering en enthousiasme bij mijn kinderen is duidelijk te zien. Het spelen met de Nintendo Switch is toch wel extra bijzonder in combinatie met de eigen gebouwde speelstukken.

spelen hengel nintendo labo

Hoe simpel de spellen ook zijn, toch is er uitdaging in te vinden. Zo kun je met je hengel heel gemakkelijk kleine visjes vangen, of je gaat de uitdaging aan om grote vissen aan je hengel te krijgen. Het huis en de piano van Nintendo Labo hebben als extra leuk speelelement dat je verschillende knoppen kunt inpluggen. Elke knop heeft weer een ander effect op het spel.

Hiermee bewijst Nintendo Labo al ruimschoots dat het veel meer is dan een paar vellen karton. En dan hebben we de afdeling ‘ontdekken’ nog geeneens gehad!

spelen huis nintentdo labo

spelen motor nintendo labo

Ontdekken

In ‘ontdekken’ word je onderdeel van een team. Het team van Toy-Con-onderzoekslab. Simpel gezegd ontdek je hier hoe de Toy-Cons precies werken. Maar ook hoe je Nintendo Labo gebruiken en pimpen kunt én eventueel kunt repareren. Je kunt zelf zo ver gaan dat je de Toy-Cons herprogrammeert en de verschillende bouwpakketten met elkaar laat interageren. Echter zijn mijn kleintjes zo ver nog niet.

ontdekken nintendo labo

Voor welke leeftijd is Nintendo Labo?

Daarmee wordt me duidelijk dat Nintendo Labo voor alle leeftijden is. En ook iedereen er iets uithalen kan. Creatievelingen kunnen helemaal los gaan op het pimpen van de Toy-Cons. Bouwers kunnen uren therapeutisch bouwen. De nieuwsgierigen onder ons duiken in het kopje ontdekken. En de gamers kunnen de uitdaging aangaan in de bijbehorende spellen.

Dus vanaf het moment je kind een beetje (met behulp) vouwen kan, is Nintendo Labo geschikt!

schilderen nintendo labo

pimpen nintendo labo

Benodigde vaardigheden voor Nintendo Labo

Ondanks dat de uitleg voor het bouwen zeer duidelijk is, heeft men wel een flinke portie geduld en een beetje inzicht nodig. Kunnen lezen is handig, maar je zou het ook afkunnen door heel goed naar het voorbeeld te kijken.
Voor het spelen heb je vooral een beetje interesse in games nodig. En voor het ontdekken kun je wel wat nieuwsgierigheid gebruiken.

Wat we minder leuk vinden aan Nintendo Labo

Ondanks dat de kwaliteit top is, is Nintendo Labo toch vergankelijk. Na twee maanden trilt de eerst gebouwde modelauto niet meer zo rond zoals hij hoort te rond te trillen. Het karton van de pootjes zijn inmiddels omgevouwen. Echter heb ik aan de andere Toy-Cons nog geen beschadigingen gevonden. Misschien kan ik hieruit concluderen dat het karton voor de modelauto niet stevig genoeg is voor wat het moet doen, namelijk trillend over de vloer gaan.
Daarbij, als een Toy-Con eenmaal is opgebouwd, is deze functie voldaan. Je kunt het dus maar één keer opbouwen.

karton kapot nintendo labo

Een andere minpunt is dat Nintendo Labo niet makkelijk meegenomen kan worden. Dit is wel iets wat we gewend zijn van de Nintendo Switch, hij gaat makkelijk mee in de auto, op vakantie, noem maar op. Nintendo Labo is echt voor thuisgebruik.

Wat we leuk vinden aan Nintendo Labo

Het leuke aan Nintendo Labo is dat het ons echt heeft verrast! Waar ik in het begin van deze review dacht dat het een simpel knutselpakket zou zijn, blijkt het uiteindelijk net zoveel om het spelen mét het bouwpakket (de Toy-Con) te gaan. Want naast uren bouwplezier is er ook uren speelplezier. Deze combinatie is absoluut vernieuwend in de wereld van games.

In de afdeling ontdekken valt nog veel meer te ontdekken en daarmee wordt de levensduur van het gebruik van Nintendo Labo aanzienlijk vergroot. Echter zijn mijn kinderen nog niet helemaal toe aan het ontdekken, maar met een beetje hulp zal dit binnenkort zeker wel komen. Want Nintendo Labo biedt hier een vroege kennismaking met de denkprocessen achter het programmeren van een spel. Eigenlijk creëert Nintendo met Labo de toekomstige generatie spelontwerpers.

Kijk hier voor de prijs en de verschillende Ninetendo Labo pakketten >>

Previous ArticleNext Article