Weleens nagedacht over een bijzonder afscheid?

overlijden

afscheid nemen gezin

Als ik dood ga, mag er gerust een traantje gelaten worden, dat idee doet me goed. De tranentrekker aka het emo-liedje ‘Mag ik dan bij jou’ wordt opgezet. Er wordt nog even keihard gebruld en dan is het klaar. Het liefst zet ik namelijk voor die tijd de waterlanders met je open. Bespreek ik voordat ik heenga met jou de leuke dingen en de minder leuke dingen van het leven. Zodat we goed en fijn afscheid nemen van elkaar. Op mijn begrafenis drink je een wijntje en proost je op het leven. 

Zo, dat staat zwart op wit… 

Ga ik binnenkort dood? Nee, ik hoop het niet. Het leven is nog veel te leuk en ik zie graag mijn kinderen opgroeien tot zelfstandige en vooral gelukkige volwassenen. Maar waarom dit onderwerp dan?

Niet schriftelijk vastgelegd

Wij mensen hebben onze eigen uitvaart al vaak in ons hoofd bedacht, echter vergeten we het te delen met onze liefsten om ons heen. Uit onderzoek van Monuta blijkt namelijk dat 70 procent van de ondervraagden zijn uitvaartwensen niet schriftelijk heeft vastgelegd. En dat is niet zo handig, want zelfs je partner kan na al die jaren nog steeds niet je gedachten lezen. Weet hij veel dat jij graag ‘een feestje’ gevierd wil hebben (50% van de Nederlanders) tijdens je uitvaart. En wie nodig je uit voor dat feestje? 

Klinkt wel gek hè, iemand uitnodigen voor je uitvaart. Eerlijk gezegd kan ik dat ook niet zo één, twee, drie bedenken. Maar toch hebben drie op de tien Nederlanders vrienden of kennissen, die ze liever niet op hun eigen uitvaart willen. Gelukkig kan ik er zelf geen bedenken. Het lijkt me namelijk heel naar om iemand zo vervelend te vinden dat hij zelfs geen afscheid op je uitvaart mag nemen. 

Spijt- en schuldgevoelens na overlijden

En daarom jank ik het liefst voor die tijd alle ellende eruit. Ik zou niet willen dat één van mijn dierbaren met nare gevoelens achterblijft. En ben je niet één van mijn dierbaren, dan hoef ik me daar ook niet zo druk om te maken. En toch blijft maar liefst 60 procent van de Nederlanders, die te maken kregen met het overlijden van een dierbare van wie ze geen afscheid hebben kunnen nemen, achter met nare gevoelens, zoals spijt en schuld. Hoe is dat nou toch mogelijk?

Lees hier het heftige verhaal van Tamara.

Wensen bespreken 

Dit is omdat we onze kop in het zand steken mensen! Veertig procent van de ouders vermijdt gesprekken met hun kinderen over hun uitvaart, omdat ze zich daar liever niet mee bezighouden. En dat is begrijpelijk, het is namelijk niet het meest gezellige onderwerp. Maar nog erger, althans dat vind ik, is je dierbaren met nare gevoelens achterlaten. 

Uitvaartverzekering, wat kost het eigenlijk?

Goed, het is duidelijk. We moeten meer communiceren en beter nog: we moeten onze wensen zwart op wit zetten, zodat we straks een prachtige uitvaart hebben. Maar wie gaat dat eigenlijk betalen? En wat kost zoiets eigenlijk?

Wees gerust, je bent niet de enige die geen idee heeft. Ruim een kwart van de Nederlanders vindt dat lastig in te schatten. Het is natuurlijk ook geheel afhankelijk van wat je wensen zijn én of je deze schriftelijk hebt vastgelegd. Maar een beetje voorbereiding is wel zo handig, anders laat je je dierbaren straks ook nog met een berg kosten achter. Hiervoor kun je een uitvaartverzekering afsluiten, of je spaart zelf een bedrag bij elkaar.  

Previous ArticleNext Article