Moederdag brunch 0

Mocht het even volledig langs je heen gegaan zijn (vrijwel onmogelijk), het is aankomende zondag moederdag! De dag dat alle moeders in het zonnetje gezet worden. De één doet dat zus en de ander doet dat zo.

Voor degene die zich willen uitsloven in de keuken heb ik een aantal simpele recepten voor een spectaculaire brunch. Een gevalletje kind kan de was doen, uuhh brunch maken zeg maar.

Ik heb het overigens niet zelf bedacht. Maar degene die mij al langer kent dan vandaag had dat al door. Ik heb de gerechtjes klaargemaakt tijdens de moederdag brunch / workshop van Susan Arets, ook wel bekend van Smulpaapje en foodblogger bij VROUW, in de een geweldige keuken (wannahave) van NEFF.

Daar gaan we:

 Mango & Ricottataartje

(4 personen)
4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
4 el ricotta
1 el agavesiroop
2 el munt
Verse mango
2 el suiker

Oven voorverwarmen op 200 ˚C. Leg de vier plakjes bladerdeeg op een stuk bakpapier en kerf ongeveer een centimeter van de rand een vierkant in het deeg. (Niet helemaal door het deeg heen snijden).

Meng de ricotta, agavesiroop en munt (fijngesneden) door elkaar en bestrijk het middelste vierkant van het bladerdeeg met dit goedje. Van de mango snijd je een aantal reepjes en deze leg je dwars over het ricottamengsel. Uiteindelijk bestrooi je alles met wat suiker.

De taartjes gaan ongeveer 10 minuten de oven in. Tijdens het bakken gaan de buitenste randjes van het bladerdeeg omhoog waardoor je een leuk effect krijgt.

taartje

Kijk nou hoe leuk en vooral hoe simpel en lekker! 

Ei & Bacon Muffins

(6 personen)
6 eieren
6 sneedjes brood
6 dikke lange plakken bacon
Verse bieslook

Oven voorverwarmen op 200 ˚C. De bacon bak je 10 minuutjes in de oven, niet te knapperig, want ze moeten nog kunnen buigen. Snijd vervolgens het brood in rondjes, zodat het de onderkant van de ronde muffinvormpjes vult. Deze mogen 5 minuutjes in de oven. Ondertussen kan de bacon even afkoelen.

Na de 5 minuutjes vouw je de bacon, als een randje, boven op het brood. Vervolgens vul je de muffinvormpjes met een ei. Deze kun je beter doseren als je ze eerst in een kommetje tikt. De temperatuur van de oven verlaag je naar 175˚C en de ei met bacon muffins bak je in +/- 15 minuten af. Strooi voor het serveren een beetje bieslook over de muffins.

eggmuffin

Is het geen plaatje? Alsof het uit een boekje komt. Credits voor deze egg-muffins zijn voor allinmam.com

Eggs Benedict met Zalm

(2 personen)
100g gesmolten roomboter (ongezouten)
1 eidooier
Citroensap
Zout en peper
2 tl azijn
2 eieren
2 Engelse muffins (of ander brood wat je lekker vindt)
2 plakken zalm

Ok, in dit gerecht zit wel wat uitdaging en je dient het een aantal keer te proberen voordat je het aan je moeder voorschotelt. Breng in een pan ruim water en het azijn aan de kook. Smelt ondertussen de boter en laat deze afkoelen. Zet nog een pan water op en laat deze bijna koken. Doe de eidooier in een glazenkom en klop deze boven de warme pan. Haal de pan en de kom van het vuur en voeg dan langzaamaan de afgekoelde roomboter toe aan de geklopte eidooier. Probeer het witte breisel in de boter niet bij de eidooier te gieten. Blijven kloppen totdat de saus bindt. Na drie keer proberen bel je Susan voor de Hollandaise saus, want die is écht alleen voor gevorderden.

zalm

Voor de gepocheerde eieren staat de pan met water en azijn te koken. De twee eieren tik je in een schaaltje. Met een pollepel maak je in de pan met water en azijn een draaikolk. In de draaikolk giet je een ei. Het eiwit gaat stollen en dan kan het volgende ei erin. De pan kan van het vuur af en dan laat je de eieren twee minuutjes staan. Tipje: ook dit zou ik een aantal keer van tevoren oefenen. 

Vervolgens besmeer je het broodje met roomboter. Daar overheen komen de plakken zalm te liggen en op de zalm leg je de gepocheerde eieren. Als laatste giet je een beetje van de Hollandaise saus over het ei en versier je het broodje met wat bieslook.

Een kind kan de was doen? Mwah, de laatste misschien niet. Maar lekker is ‘ie wel en dus zeker het proberen waard!

Eet smakelijk!

 

Previous ArticleNext Article