De leukste pleinen en parken van Amsterdam

vakantie nederland

Amsterdam bezoeken met kinderen kan op vele manieren. Zo is een rondvaart door de grachten echt een aanrader en een leuke manier om met je kinderen Amsterdam te ontdekken. En wanneer je de rondvaart hebt gehad, is het tijd om voet aan wal te zetten en de leukste pleinen en parken te ontdekken. Een stedentrip met kinderen is leuk, maar je dag volproppen met bezienswaardigheden heeft geen nut. Althans, daar wordt niemand in het gezin vrolijk van. Wij kiezen tijdens een stedentrip met de kinderen per dag altijd één activiteit, één bezienswaardigheid en één park of plein voor de beleving van de stad. 

De volgende pleinen en parken in Amsterdam zijn zeer geschikt om aan te sluiten op een activiteit en een bezienswaardigheid.

1. Het Vondelpark

Het Vondelpark is hét stadspark van Amsterdam. In het park is meteen een bezienswaardigheid te vinden, het Vondelmonument. Dit is een standbeeld van Joost van den Vondel. En terwijl de kinderen een spelletje spelen in het gras, kan jij als ouder uitgebreid het monument bezichtigen. En wanneer je door het park, langs het water wandelt, kun je je kinderen verhalen vertellen. Bijvoorbeeld dat er tijdens de tweede wereld oorlog Duitse schuilkelders in het park waren en dat er ook in een schuur bij een boerderij in het park onderduikers verstopt zaten. En wanneer de spannende verhalen op zijn, is het tijd voor een drankje bij de Vondeltuin.

Lees hier onze ervaringen in de Keukenhof.

2. De Dam

De Dam is een perfect plein om te beleven met kinderen, er is zoveel te zien. Nadat je een ijsje in de Kalverstraat hebt gehaald, zoek je een plekje op de Dam met uitzicht op het Koninklijk Paleis. Het Koninklijk Paleis is ook te bezoeken als activiteit. Het monument op de Dam ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog geldt als bezienswaardigheid. En wat dacht je van de levende standbeelden, daar kun je toch uren naar kijken? Wanneer je kinderen genieten van geschiedenisverhalen, dan kun je die mooi vertellen op de Dam. Want dit plein van Amsterdam zit vol met historische verhalen, je moet ze alleen wel even van te voren opzoeken.

3. Het Westerpark

Midden in de stad Amsterdam vind je het Westerpark, een park van de ‘locals’. Hier vind je de Amsterdammers in hun vrije tijd. Je kunt er lekker skaten, hardlopen of gewoon een wandeling met het gezin maken. Het park leent zich ook echt voor een picknick en de oude fabrieksruimten, waaronder de Westergasfabriek maken het decor. Eén keer in de maand vind je er de Sunday Market, een toffe markt voor jonge designers en met heel veel lekker eten. Het is echt de moeite waard hier een rondje op te doen.

4. Het Museumplein

In de wintermaanden vind je er een schaatsbaan en in de zomer is het Museumplein dé plek voor een fijne picknick. Dit mede omdat het grootste gedeelte van dit plein uit een grasveld bestaat. Tevens is dit het grootste plein van Amsterdam. Maar het Museumplein is niet zomaar een plein. De naam zegt het al, het plein is omringt door tal van musea. Zo vind je er het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Een bezoek aan de Nachtwacht mag daarom ook niet ontbreken!

Om de lange rijen te ontlopen boek je heel gemakkelijk een ticket voor het museum online.

5. Het Rembrandtpark

Veel gezinnen die een uitstapje naar Amsterdam doen, richten zich voornamelijk op het welbekende Vondelpark. Vandaar dat het Rembrandtpark echt nog een oase van rust lijkt te zijn. Het is vrijwel net zo groot als het Vondelpark en bestaat uit veel groen met grote bomen. Het Rembrandtpark heeft ook genoeg veldjes voor een potje voetbal met de kinderen en anders vermaken ze zich ongetwijfeld in een van de speeltuintjes. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan kinderboerderij ‘de Uylenburg’, wat gelegen ligt in het Rembrandtpark.

6. Het Kastanjeplein

Naast het Oosterpark vind je het Kastanjeplein. Een perfecte combi tijdens een bezoek aan Amsterdam. In het Oosterpark vind je een mooie speeltuin. Vlak naast het Oosterpark vind je het Kastanjeplein. Het Kastanjeplein is klein en kneuterig, maar wel één van de leukste pleinen in Amsterdam. De naam verraad het al een beetje, op dit plein vind je een aantal prachtige kastanjebomen welke zijn omringd door een aantal historische panden.

Uitgelichte afbeelding: Dennis van de Water/Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.