Laten we eerlijk zijn, een thuisblijfmoeder heeft een makkelijk leven

thuisblijfmoeder

Er zijn dagen dan hunker ik terug naar die tijd. De tijd van thuis zijn en niet werken. Laten we eerlijk zijn, dat leven willen we eigenlijk allemaal. Pensioen heet dat. De tijd met de kleintjes om ons heen is misschien niet altijd makkelijk, maar dan komt die Gouden tijd van álle kinderen op school. Dat betekent dat je in die tijd vrij bent om zelf in te delen wat je gaat doen. Heerlijk is dat!

Nu prop ik die vijf vrije dagen in één dag. Een parttime dag is dat. Een dag waarin je alles propt, zodat het soms nog steeds op een werkdag lijkt. 

Samen met een ander boek kreeg ik in de boekenwinkel het boek ‘Makkelijk leven’ van Herman Koch. Een heerlijke titel, vind je ook niet? Een leuk boekje om op een middag eens door te bladeren. Mijn conclusie was eigenlijk, hoe komt het dat ik mijn makkelijke leven ben kwijtgeraakt. Hoe komt het dat ik in een stroomversnelling ben geraakt met van alles moeten doen en geen tijd voor zaken die ik leuk vind om te doen. Hoe heeft de gejaagdheid van het leven grip op mij kunnen krijgen? Waarom gaat elke week als een sneltrein aan mij voorbij?

Herman heeft tien tips en ik wil de twee die mij erg aanspreken met je delen:

  • Maak geen lijstjes; niets is belangrijk genoeg om op een lijstje te staan.
  • Stel altijd uit tot morgen wat je vandaag nog zou kunnen doen; laat je geen schuldcomplex aanpraten door een stapel vuile borden op het aanrecht.

Ik weet niet of je een beetje op mij lijkt. Maar mijn vrije dag stond altijd te vol met dingen, die niet eens haalbaar waren op een dag, met van alles wat ik ‘moest’ doen van mezelf. Wassen, strijken, schoonmaken, boodschappen, kadootjes kopen, opruimen… En die dag, die ik als thuisblijfmoeder zeker een keer in de week had, waarop je helemaal niets doet schiet er altijd bij in, omdat die niet meer op het lijstje voorkomt. Zonde toch! Makkelijk leven begint voor mij met het to-do lijstje opheffen.

Ik plan niets meer in om mijn parttime dag en doe alleen datgene waar ik zin in heb. Ik heb dus de eerste drie weken op die dag niets zinnigs gedaan zonder dat ik daarover een schuldgevoel had naar wie dan ook. Dinsdag is mijn dag. Dinsdag is mijn thuisblijfmoederdag, want ik wil een makkelijk leven! En dat hebben we zelf in de hand. De rest kan ook wel op een andere dag!

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article