Kinderen en zakgeld

Het was deze week, “de week van het geld”. Het kan bijna zijn niemand ontgaan ,want we werden er dagelijks aan herinnerd door commercials op tv, de radio en door Social media. Dit alles is bedoeld om je kinderen met geld om te leren gaan. De tips and tricks vlogen je om de oren en omdat ik toevallig een kind heb met een gat in haar hand en de ander zo verschrikkelijk verwend is het afgelopen jaar dat hij nog steeds denkt dat je voor € 0,20 een treinbaan kan kopen, heb ik er de website er eens op nageslagen.

Door alle goed bedoelde adviezen die worden bedacht en benoemd heb ik mezelf ooit voor mijn dochter op de Nibud site gestort. Voor haar heb ik de regel bedacht een maandelijks bedrag op haar bankrekening te storten voor haar kleding, verjaardagen, feestjes en waar ze het ook aan uit wil geven. Schoenen en jassen hoeven overigens niet van deze rekening betaald te worden. Maar hoe ze het doet? Ze ramt alles er in één dag doorheen, hooguit twee. Toch vraagt ze nauwelijks om geld, hoogstens voor een broodje, dus ik denk nog steeds dat dit de juiste oplossing is voor mijn puber. Mijn Prins moet het nog gaan leren maar daar gaat nog een hoop tijd in zitten, vrees ik.

Om alle informatie op de website niet te benoemen, maar er slechts belangrijke zaken uit te halen, wil ik graag mijn lijstje met jullie delen. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën hierover.

Checklist Zakgeld

Hoeveel zakgeld geef je?
Ik: zoon krijgt geen / dochter krijgt zakgeld incl. kleedgeld
(dit met richtlijnen van het Nibud).

zakgeld-wijzer

Geef zakgeld vanaf 6 jaar
Ik: vind het best wel jong, maar ga erover nadenken.

Geef contant geld
Site: geef contant, zichtbaar geld. Hiermee leer je jouw kind de waarde van het geld kennen.
Ik: contant geld bij zoonlief verdwijnt in zijn spaarpot om vervolgens mij te laten pinnen bij de speelgoedwinkel. Dochter krijgt het op haar bankrekening gestort, als ze haar bankpas weer teruggevonden heeft.

Zorg voor regelmaat
Site: geef je kind een vast bedrag op een vooraf bepaalde dag en tijd.
Ik: zou mezelf niet zijn als ik dit met regelmaat vergeet.

Op = Op
Site: hanteer de regel op=op en spring niet te snel bij. Fouten maken hoort bij de financiële ontwikkeling van kinderen. Daar leren ze van.
Ik: geen commentaar

Maak afspraken
Site: maak afspraken over de besteding van het zakgeld. Wat moet en wat mag je kind er mee doen?
Ik: blijf het proberen

In de spaarpot of op de spaarrekening
Site: spreek een bedrag af dat van het zakgeld wordt gespaard.
Ik: sparen?

Zakgeld is leergeld
Site: gebruik zakgeld niet als straf of beloning. Het is niet erg als je kind achteraf spijt heeft van een uitgave. Daar leert je kind alleen maar van.
Ik: helemaal met de eerste regel eens. Over het leren ervan heb ik mijn twijfels.

Stel een zakgeldcontract op
Site: stel samen met jouw kind een zakgeldcontract op en hang deze op een zichtbare plek in huis.
Ik: voor mij hoeft het geen zakelijke overeenkomst te worden.

Spaar voor een doel
Ik: miljonair worden

Tot de volgende “week van het geld”. Benieuwd hoe dan het lijstje eruit ziet.

Liefs,
Diana

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. Jeetje nou ik zie al dat ik qua zakgeld ver boven de NIBUD norm uitga, maar alsnog gaan de kids er regelmatig overheen 😉 Ze zeuren echter niet en nee is nee, of ze er wat van leren? Ik hoop het maar! Kleedgeld hebben ze nog niet, hebebn ze ook nog nooit om gevraagd. Ga er als Félice 14 wordt mee beginnen denk ik..Leuke column Di!!!

    1. Dank lieverd! Ik heb van alles het gemiddelde gepakt. Ze moet hier alles van doen behalve schoenen en jassen. Maar in de regel redt ze het prima. Ze houdt alleen aan het einde van haar geld nog een hele maand over ;). Voor sporten hoeft ze van mij trouwens ook niets te betalen ofzo. Is puur kleding, feestjes, Make-up enz.

  2. Het was mij ontgaan…ja echt! Maar mijn oudste vroeg van de week wel ineens naar zakgeld. Vond dat al zo gek. Zullen de kinderen het op school ook besproken hebben? In ieder geval krijgen mijn kinderen nog geen zakgeld. Genoeg cadeautjes dat wel…te veel cadeautjes trouwens.

    1. Haha! Ja is overal besproken op radio, tv, Social media en scholen. Persoonlijk vind ik de Nibud altijd een goede richtlijn voor mensen met een klein tot groot budget. Succes met het zakgeld 😉