Ja Juf

ja juf

Lieve Juf, wij zijn echt heel blij met u. De kleine gaat springend naar school en hij komt huppelend terug. Hij vindt het fantastisch! En, de goedkeuring van de Oma’s heeft u ook op zak! Echt, wij zijn alle fan.

Maarruh…

Nu zag ik gisteren zo’n briefje hangen met de vraag of ouders willen helpen met het schoonmaken van speelgoed, stoelen en keuken. Wat gebeurt er als ik ‘Nee’ antwoord?

Ik bedoel, ik ben niet zo’n klusjes type. Allereerst, als het me gevraagd wordt ga ik juist met de hakken in het zand. Zo werk ik, het werkt beter om te wachten tot ik het zelf aanbiedt. En ja, dat kan dan wel even duren.

Verder, ben ik ook niet zo goed in klusjes waar ik zelf niet achter sta. Ik vrees dat ik dan de kantjes ervan af loop (of poets in deze). Lijkt mij ook niet het resultaat waar u op hoopt.

Ook, heb ik thuis nog een heleboel klusjes liggen die ook heel belangrijk zijn. Ik kom nu al niet aan alles toe, laat staan iemand die daarnaast ook nog een baan heeft om rekening mee te houden. Hoe doen andere ouders dat dan? 

En… even… euh… is het niet aan de school om dit soort taken te regelen? Ik bedoel, als u bij mij dat handgeschilderde schaaltje koopt, vraag ik u toch ook niet een paar maanden later om mijn opgestapelde documenten te archiveren? Mis ik iets? Ouder-Kind-School binding ofzo? Echt, leg het me uit! Met goede argumenten gaat mijn motivatie omhoog.

Ow en wanneer zou ik dit dan moeten doen? Gewoon tijdens schooltijd? Ik zie een uitdaging in het schoonmaken van de stoeltjes als de kindjes er nog op zitten. En waar laat ik dan mijn baby? Zou u hem dan kunnen vast houden zodat hij niets in z’n mondje stopt? Is dat niet handig? Hmm, snap ik… zal ik dan langs komen als ze in bed liggen? Oh, is dan de school dicht? Juist! Oké, hoe ziet u dit dan voor zich?

Kan ik het eventueel afkopen? Of kan ik mijn schoonmaker sturen? Zou dat helpen? Of gaan we dan weer terug naar die Ouder-Kind-School binding die ik even heb gemist?

Ja klopt, ik ben lui en verwend! Ik geef het toe. Maar eerlijk, doe jij het wel met plezier?

Stil loop ik naar de lijst en zet mijn naam bij ‘stoeltjes schoonmaken’!

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

14 Comments

 1. Wij mogen ons opgeven om op woensdag na schooltijd gezellig te komen schoonmaken. Dit onder het genot van een kopje thee/koffie en iets lekkers. Vaak zijn dit dezelfde moeders… Ik moet ‘helaas’ werken die dag, wat betekent dat ik op vrijdag een klusje mee naar huis krijg. Ik hoop stiekum op de duploblokken of de verkleedkleren. Hup de (vaat)wasmachine in en klaar…. Vorig jaar heb ik gezellig met mijn zoontje buiten in de zon de duploblokken uit elkaar gehaald, hij mocht ze door een sopje halen, in de zon laten drogen en weer retour. Zo’n ramp is dat niet vind ik…

 2. Ook hier hing de lijst voor de schoonmaakavond. En de moeders die verstek lieten gaan krijgen nu een zak met spullen mee naar huis. Ik zit er serieus over te denken om het zonder schoonmaak retour te geven. Ik heb er zo’n hekel aan als ik ergens toe verplicht wordt. Net zoals jij zegt: Ik heb thuis al genoeg dingen te doen, kan me niet ook nog eens bezig gaan houden met dit soort ongein.

 3. Ok. Ik ben dus echt niet de enige. Halleluja! 😀 Nu niet voor ’t één of ’t ander en met alle respect voor de juffen en meesters (ja, echt wel), maar hebben die de komende weken daar dan niet genoeg tijd voor?

 4. Ik vind dat deze vraag moet gesteld kunnen worden, maar ik vind ook dat ouders niet verplicht kunnen worden. Dus wie wil helpen kan helpen en wie niet wil helpen moet ook nee kunnen zeggen. Ik vind het zelf ook altijd niet zo leuk als ik mijn klas moet poetsen, alles omhoog zetten aan 1 kant en alles moet leegmaken zodat de poetsvrouwen enkel de vloer nog moeten doen. Ook mijn job niet natuurlijk… Maar goed, als we allemaal een beetje helpen dan wordt het wel leuk. Denk dat het gewoon een vraag is. Dat ze dingen verplicht meekrijgen dat vind ik dan weer niet kunnen…

 5. Ok, natuurlijk ben je niet verplicht. Maar het aspect tijd vind ik heel erg zwak. Je hebt tijd en prioriteit. Als je niet gaat schoonmaken die avond omdat je vindt dat je genoeg te doen hebt, dan wil ik graag dat je deze vraag beantwoordt. Wat doe je als vrienden je bellen en je uitnodigen voor een BBQ met de hele vriendenkring. Zeg je dan nog steeds dat je geen tijd hebt en te druk hebt met de kleine klusjes? Of ga je kijken of je toch kunt komen?

  Mijn vrouw en ik wisselen het af. We gaan niet allebei, maar wel één van ons. Je leert andere ouders beter kennen (ja, ook de ouders die het altijd laten afweten) en je hoort nog eens wat over de school en van de docent. Bovendien vind ik dat je met elkaar (ouders en school) verantwoordelijk bent en dat de verantwoordelijkheid niet weg is als je door de schoolpoort loopt. Ik wil namelijk ook dat mijn kind in een schoon klaslokaal komt, niet met afgelebberd speelgoed hoeft te spelen. Dan kun je wijzen naar de school om die te wijzen op hun verantwoordelijkheid, maar dat vind ik te makkelijk. En ja, ik heb een eigen zaak, mijn vrouw werkt en we hebben genoeg te doen.

  @Wendy: Je zegt dat je geen zin hebt in die ‘ongein’ en serieus overweegt om het speelgoed weer zonder schoonmaak retour te geven. Wees dan zo flink om het gewoon te weigeren en zeg dat je ‘geen zin in die ongein hebt en genoeg dingen te doen’.

 6. Ik heb me geheel vrijwillig opgegeven om een bak bouwstenen proper te maken. Het IS ongein, maar iemand moet het doen, toch? En als je t niet verplicht, zijn het altijd dezelfde ouders die er staan te zwaaien met hun vrijwilligerskaart. Nee, niet dat ik me elk jaar zou opgeven

  1. … dus ( het liep even vast hier). Voor de rest herkenbaar artikel.

 7. Fijn dat je je toch hebt opgegeven. Je weet niet half hoe leerkrachten blij zijn met helpende handen. Ik kan er over meepraten, ik heb jarenlang spelmateriaal zelf schoongemaakt en mee baar huis genomen, miste ouders die hielpen, het is hectisch druk de laatste schoolperiode. Zelf heb ik altijd als ouder meegeholpen, het was altijd gezellig je leerde andere ouders kennen en raakt betrokken bij je kind en school. Wat zal de juf blij endankbaar zijn met je hulp, vooral doen!

 8. Bij ons ligt er morgenochtend gewoon een tas met speelgoed klaar op het stoeltje. Of we dat dan schoon willen maken en om 12.00u weer mee willen nemen. Oja maandag mag ook 😉 hij is fijn!

 9. Ik kreeg gisteren (peuterklas) ook de vraag of ik zin en tijd had. Eerlijke antwoord? Nee en Nee.
  Maar als brave burger de spullen toch meegenomen. (hypocriettttttttttt)
  Peuterklasje is tegenwoordig best duur betaald. Dus zou dit in de prijs inbegrepen moeten of kunnen zitten.
  Maar om, over een bakje speelgoed nu een discussie te gaan voeren…… dat kan ik niet.
  Niet belangrijk genoeg lijkt me.
  Veel van het spul kan gewoon in een BH zak in de wasmachine. Paar handdoeken erbij tegen het geluid en klaar is je klus.
  Echt geen werk aan gehad.

 10. Ik reageer als leerkracht zijnde van een kleutergroep. Mij schiet de opmerking dat leerkrachten het schoonmaken in hun vakantie kunnen doen nogal in het verkeerde keelgat. Het is inmiddels zo’n dooddoener: wij leerkrachten moeten niet klagen want we hebben zoveel vakantie. Dit klopt ook wel, maar als men daadwerkelijk alle uren die wij maken zou optellen en zou terug moeten geven in vrije tijd, dan zouden wij ook op een gemiddelde van 25 vakantiedagen (of minder) uitkomen.

  Daarnaast ben ik ook gewoon een moeder met twee jonge kinderen en ook ik heb een hele stapel klusjes hier thuis klaar liggen waar ik niet aan toe kom. Ondanks dit zit ik regelmatig ’s avonds op school voor een oudergesprek. Waarom? Om ouders tegemoet te komen die overdag echt niet kunnen en toch dringend een gesprek willen. Dit in het belang van het kind.

  Ik offer op deze manier net zo goed mijn vrije tijd op. Misschien dat men hier eens wat meer bij stil zou kunnen staan op het moment dat er een zak schoon te maken spullen klaar staat.

 11. Natuurlijk kun je het niet verplichten, maar helaas staat niemand te springen om dit te doen en van een juf kun je ook echt niet verwachten dat ze een heel lokaal inclusief spullen zelf schoonmaakt.
  Verder is het niet eerlijk om te zeggen dat ze haar vakantie daarvoor moet gebruiken.
  Ookal heeft ze 5 weken vakantie (ja 5 geen 6 want de laatste week moeten leerkrachten aanwezig zijn)
  Die uren hebben ze opgebouwd doordat er per week veel meer dan 40 uur wordt gewerkt.
  Dit maakt de werkdruk zo hoog je moet veel doen in weinig tijd.
  Dus ach zo’n bak schoonmaken of een paar stoeltjes. Is dat echt zo erg? Ik sta er ook niet om te springen, maar het is meestal zo klaar. Vele handen….

 12. Iedereen wil toch graag dat zn kinderen in een schone omgeving( klas) kunnen werken en spelen. Wat is het nu voor moeite om een zak poppenkleren, verfschorten, knex of lego in de wasmachine te doen. En ja hier op school staan ook de dozen en zakken in de hal klaar met een lijst. En ook wij krijgen elk jaar een uitnodiging om de kleuterklas te poetsen. Ik help altijd een uurtje mee omdat ik het ook fijn vind als mijn kind na de vakantie weer met schoon speelgoed kan starten. En helaas zijn het inderdaad alrijd dezelfde ouders die de moeite nemen om even te komen helpen.