Het leven kwam tussendoor

het-leven

Wat gaat er het komende jaar allemaal gebeuren? Wat zijn mijn goede voornemens? Ik wilde deze blog op de eerste dag van het jaar plaatsen. Maar het lukte niet om het te schrijven. Het leven kwam tussendoor.

Dacht ik dat de kleintjes in de tropenjaren veel aandacht van mij eisten. Dat ze de energie uit me zogen. Blijkt nu dat schoolkinderen pas veel energie slurpen. Wanneer ze de hele dag om je heen hangen dan. Zoals afgelopen kerstvakantie. ‘Mam, wat gaan we vandaag doen?’, is de eerste vraag in de morgen. Wat gaan we doen? Jullie gaan spelen – of zo – en ik ga even wat werken. 

‘Leuk gedacht mam, maar dat gaan we dus niet doen.’  In het begin van de vakantie heb ik nog wat tegengestribbeld. Nee jongens, ik ga even dit doen, jullie gaan even dat doen. Maar naarmate de schoolvakantie vorderde vroeg ik mezelf af, waar ben ik nu eigenlijk mee bezig? Wie probeer ik te vermaken? Of zoals Karen al eens schreef: ‘Voor wie doe ik het eigenlijk?’ De kinderen zuigen geen energie, deze strubbeling zuigt energie.

Loslaten

En dus moest ik loslaten. En elke moeder weet, loslaten is moeilijk. Maar dit keer waren het niet mijn kinderen, maar de bezigheden buiten de kinderen die ik loslaten moest. Dat wat wanneer ze op school zitten zo belangrijk lijkt. Social media, bloggen, mailbox bijhouden. En het is belangrijk, want deze bezigheden maken mij blij. Maar wanneer het leven tussendoor komt, zijn deze bezigheden bijzaak.

Loslaten dus. Loslaten wanneer een koortsig mannetje de hele dag mijn hand vasthouden wil. Loslaten wanneer een pre-tiener een (twee uur durend) spelletje spelen wil. Loslaten wanneer een kleutermeisje samen boekjes lezen wil.

Weet je nog? Open je ogen voor mij, loop je geluk niet voorbij. Mijn kinderen zijn geen bijzaak, mijn kinderen zijn mijn leven. Ik ben social media niets verschuldigd, het is prima wanneer ik weer wat herhaal. Ik ben deze site niets verschuldigd, het is prima wanneer ik een week niets vanuit mijzelf post.

Wat zijn mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Wat vaker het leven tussendoor laten komen.

Previous ArticleNext Article