Het eerste oudergesprek

Woehoe! Wij hebben ons eerste oudergesprek gehad! Spannend was dat…

Toen ik erheen liep voelde ik me toch wel een beetje zenuwachtig. Wat ging de juf allemaal zeggen?

Gelukkig, mijn kind doet het fantastisch! Hij is altijd vrolijk en voor alles in. Vindt alles leuk en interessant! Hij wil al rekenwerkjes doen, gaat gericht tekeningen maken en is bewaker van het schateiland.

Pffff, pak van m’n hart!

Ja, hij heeft wel een uitgesproken mening als hij iets moet doen wat hij niet wil. Op een leuke manier zal hij er alles aan doen om eronderuit te komen. “Goh, dat heeft ie echt van een vreemde?!”, probeerde ik de juf nog wijs te maken.

Ik kreeg wel een beetje kriebel toen ze vertelde dat de kinderen op de Montessori manier hun tafeltje schoon vegen. Fijn hoor, maar maakt mij niet zo heel erg uit welke manier hij gebruikt, als het maar gebeurt. En, er zijn toch meerdere manieren die goed werken? Is het niet aan het kind om te bepalen welke de beste is voor hem? 

Eerlijk is eerlijk… Ik geloof zelf gewoon niet zo in een bepaalde onderwijsvorm. Allemaal hebben ze goede en minder goede punten. Ik geloof vooral dat je naar het kind moet kijken en diens behoefte.

Ook vind ik dat een kind alles een keer moet hebben gezien. Zelfstandig doen, klassikaal, samen met klasgenootjes of met ouders. Maar ook; kerk, moskee, synagoge, speeltuin, dierentuin en museum. En laat een kind zelf maar beslissen waar deze zich het fijnst bij voelt.

En om precies deze reden stond onze huidige school niet op onze 1ste keuze plek (Amsterdams schoolkeuze systeem, leg ik nog wel een keertje uit). Wel op een tweede, omdat ik als mama een warm en fijn gevoel had toen ik voor de eerste keer naar binnen liep. En naar gevoel luisteren is het belangrijkst, voor mij!

En zie hier… míjn kind doet het super goed en heeft het er heel erg naar zijn zin! We hebben ook nog een rapportje meegekregen! Die gaan we inlijsten.

Ik kan niet wachten tot het volgende oudergesprek!

Previous ArticleNext Article

1 Comment